Ben je dol op oesters en wil je ze thuis serveren met een lekker drankje? Maak dan eens zelf een flesje peper-wodka. Dit doe je door een liter wodka met 60 gram rode chilipeper minstens drie dagen en maximaal een maand te laten weken.
Het liefst drinken we bij oesters een elegante wijn die de smaak van de oesters niet overheerst zoals een Ayala Brut Majeur Champagne of Sauvignon Blanc wijnen. Een droge witte Bordeaux, wordt vaak ingezet als er oesters in een gerecht verwerkt zijn.
Ook een echt droge frisse, mineralige champagne is trouwens fantastisch. Minder prijzige, maar toch smakelijke opties met oesters: Muscadet Sèvre et Maine, Picpoul de Pinet. Hou je juist wel van de toevoeging van een beetje citroen, kies dan voor een iets vollere champagne of witte bordeaux.
Welke wijn schenk je bij oesters? Of het nu gaat om creuses, Zeeuwse platten of Fines Claires, het mooist komen ze tot hun recht bij een droge, witte wijn die een relatie aangaat met het ijzer en zilt. Zoals een muscadet, of helemaal bijzonder, een Saint-Bris.
Veelal kiest men een wijn van het droge type, met wat fruitigheid en wellicht wat mineraliteit. Elzasser (Franse) wijnen zoals die van Domaine René Muré zijn een prima keuze te denken valt daarbij aan een mooie Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc.
Een Chablis wijn is er een die erg herkenbaar is aan zijn smaak en kwaliteit. De wijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif en toch is het een heel andere wijn als een standaard Chardonnay wijn. Het is een wijn met een frisse smaak die heerlijk droog is, en erg bijzonder is om te drinken.
Droge witte wijnen op basis van chardonnay, sauvignon blanc en grüner veltliner zijn vaak plezierige begeleiders van vis. Wijnstreken: Bourgogne, Loire (met name Muscadet), Bordeaux, Languedoc (met name Picpoul), Elzas, Niederösterreich, Burgenland, De Marken, Galicië, Minho, Stellenbosch.
Tannines en eiwitten: geen ideale combinatie
Rode wijn bevat meer tannines dan witte wijn, en vis is zeer eiwitrijk. Hierdoor is de combinatie van beide niet ideaal. Integendeel: eiwit versterkt de tanninesmaak, wat leidt tot een bizar resultaat.
Een gerookte paling gaat het beste samen met een rijke wijn, die niet te droog van smaak is. Denk aan een Riesling, een Pinot Gris, een Pinot Grigio, een Pinot Blanc of een Garganega/Chardonnay. Probeer bijvoorbeeld onze frisse Scaia Garganega Chardonnay.
De vroege uitlopers hebben ook kans op bevriezing, maar door nevelinstallaties en kacheltjes in de wijngaard probeert de boer de vorst tegen te gaan. Dat is best een kostbare bestrijding. Daarom is dat ook een van de reden waarom chablis wijnen duur zijn. De Chabiswijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif.
Het wijngebied Chablis vinden we in Noord-Frankrijk. Officieel hoort de streek tot de Bourgogne. Alle wijnen die er gemaakt worden zijn wit en altijd 100% van de Chardonnay gemaakt.
Voor een Chablis Grand Cru betaal je ongeveer 40-60 euro. Voor dit bedrag kun je misschien net een Premier Cru uit de rest van de Bourgogne vinden. Een Chambertin Grand Cru uit 2012, gemaakt door de familie Girourd uit Beaune, wordt verkocht voor 273 euro.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Chablis is een witte wijn die geproduceerd wordt rondom het Franse stadje Chablis en valt onder de Bourgogne. De druif die verantwoordelijk is voor de wijnen uit de Chablis is de Chardonnay die plaatselijk bekend is onder de naam beaunois.
Geschikte wijnen bevatten veel tannine en worden lekkerder met de jaren. Gewilde wijnen die in waarde stijgen zijn vooral de rode uit de Franse wijnstreken Bordeaux en Bourgogne, de Italiaanse super tuscans uit Toscane en de barolo's uit het Italiaanse Piëmonte.
Of een Chardonnay zoet of droog is, hangt af van de wijnmaker. Wanneer de wijnmaker kiest voor een korte vergisting, zijn nog niet alle suikers omgezet in alcohol en dit maakt de wijn beduidend zoeter dan wanneer de druif langer vergist.
Veruit de meeste Sancerre wijnen worden gemaakt van sauvignon blanc. Maar 15% - 20% wordt gemaakt van pinot noir. Daarmee worden alle rode wijnen en rosé's gemaakt. Een deel van de druiven in Sancerre staat op schuine hellingen waar druiven alleen met de hand geplukt kunnen worden.
Pouilly Fumé, loire wijn
Pouilly Fumé komt uit het prachtige Pouilly-sur-Loire in het Noorden van Frankrijk.
Voorbeelden zijn Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet. Voordeliger en zeker het proberen waard zijn wijnen uit de Mâconnais en Chalonnais zoals; Rully, Montagny, Givry, Saint-Véran en Pouilly-Fuissé.
Ontdek de wonderlijke wereld van de wijn.
Chablis is een Franse droge witte wijn met een beschermde oorsprongsbenaming afkomstig uit wijngaarden rond het stadje Chablis. De wijngaarden zijn gelegen op 4.870 hectare.
Welke wijn drink je bij escargots? Indien je in Bourgogne wil blijven, is een pittige Bourgogne aligoté een betere combinatie. Maar deze suggesties werken beter: een gerijpte witte Hermitage of Châteauneuf-du-Pape, een witte Douro of Dão uit Portugal.