Als je iemand wilt uitnodigen, die voor zijn reis naar Nederland een visum nodig heeft (en die bij jou mag logeren), dan heeft deze persoon voor het krijgen van een visum een 'bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking' nodig. Een voorwaarde is dat het bezoek niet langer dan 90 dagen duurt.
De belanghebbende kan een referent zijn (garantsteller/logiesverstrekker), maar ook een vriend, familie of een partner van de buitenlandse gast. In dat geval is belanghebbende tevens de verzekeringsnemer (premiebetaler) en de visumaanvrager (buitenlandse gast) is de verzekerde.
Komt er familie en partner of vrienden uit Marokko naar Nederland voor een kort verblijf? Dan moet daarvoor een Schengenvisum worden aangevraagd bij de Nederlandse ambassade. Met een Schengenvisum mag jouw Marokkaanse gast maximaal 90 dagen in Nederland of elders in het Schengengebied verblijven.
Een visum voor Nederland vraagt u aan bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in het land waar u woont. Aanvragen bij een ambassade van een ander Schengenland waar Nederland door vertegenwoordigd wordt in het land waar u woont, kan ook. Dit Schengenvisum geldt voor een verblijf van 90 dagen.
Als u Nederlander bent of een geldige Nederlandse verblijfsvergunning heeft, kunt u uw familie naar Nederland halen. Bijvoorbeeld uw buitenlandse partner of uw kinderen. Dit heet 'gezinshereniging'. Er gelden wel voorwaarden om een verblijfsvergunning voor uw familielid te krijgen.
Hoe lang duurt het aanvragen van een visum voor Nederland? In normale situaties zal de ambassade binnen 15 kalenderdagen een beslissing nemen. Deze beslistermijn is wettelijk bepaald en is opgenomen in de Europese visumcode (Termijn Verordening (EG) 810/2009).
Aanvullende documenten garantstelling
Deze stuur je op naar de buitenlandse bezoeker. Je staat garant en bent in loondienst: Een kopie van je arbeidscontract (dit moet nog minstens 12 maanden doorlopen vanaf het moment van de visumaanvraag. Een kopie van je laatste 3 loonstrookjes.
Meestal weet u binnen 15 kalenderdagen of u het visum krijgt. Soms is meer tijd nodig: de aanvraag kan dan 45 dagen duren, bijvoorbeeld als er extra documenten nodig zijn.
Een bewijs van garantstelling kost € 21,70 (tarief 2022). Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, moet uw partner ook tekenen.
U wilt naar Nederland komen voor uw partner. Dan krijgt u mogelijk te maken met de aanvraag van een visum en een verblijfsvergunning en inburgering. U wilt uw partner naar Nederland halen. Lees de vragen en antwoorden over immigreren naar Nederland.
Wie mag mijn garantsteller zijn? In principe mag iedereen garant staan, maar we hebben wel enkele uitzonderingen. Een garantsteller is altijd een persoon, dus geen bedrijf of instelling. Ook mag je (ex-)partner niet garant staan.
Een visum is als het ware een toegangsbewijs voor een bepaald land. Het visum wordt afgegeven door het consulaat of de ambassade van het betreffende land. In de meeste gevallen is het consulaat verbonden aan de ambassade van dat land, maar consulaten kunnen ook apart opereren.
Waar kun je allemaal heen zonder visum? Als bezitter van een Nederlands of Belgisch paspoort kun je uiteraard zonder visum reizen naar alle landen in Europa (met uitzondering van Rusland). Ook de meeste landen in het Caribisch gebied, Zuid-Amerika, Midden-Amerika en in de Pacific kun je zonder visum bezoeken.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
de garant zelfst. naamw. (m.) Uitspraak: [xaˈrɑnt] garant staan voor succes (de zekerheid geven dat iets een succes wordt)zich garant stellen voor iets (beloven dat je de kosten betaalt als iets financieel tegenvalt)zich garant stellen voor iemand ...
Een garantstelling betekent dat wanneer de huurder niet in staat is om het huurbedrag te voldoen, dat de aangewezen persoon garant staat en dus de huur kan betalen. Deze constructie wordt door veel studenten benut om toch in een huurwoning te kunnen wonen. Ouders staan in praktijk het meest garant voor hun kinderen.
Op de garantstelling moet uw gelegaliseerde handtekening staan. U maakt hiervoor een afspraak bij een stadswinkel. Daar zet u uw handtekening in het bijzijn van een ambtenaar. De ambtenaar zorgt voor de legalisatie van de handtekening.
Single-entry of multiple-entry visum
Met een single-entry visum mag u 1 keer maximaal 90 dagen in het Schengengebied verblijven. Een multiple-entry visum met een geldigheidsduur van maximaal 5 jaar. Met een multiple-entry visum mag u telkens maximaal 90 dagen per 180 dagen in het Schengengebied verblijven.
Een paspoort heeft daarvoor een aantal lege pagina's. Een los visum (zonder paspoort) is geen geldig reisdocument. Visa worden vooral uitgegeven door landen waar inreisbeperkingen gelden, hetzij op basis van herkomst, hetzij op basis van tijd.
Met een geldig Schengenvisum mag u maximaal 90 dagen in een periode van 180 dagen in Nederland en andere Schengenlanden verblijven. U krijgt uw visum voor een bepaalde periode. Die kan ook korter zijn dan 90 dagen.
Het e-Visum is een alternatief voor visa die afgegeven worden door Turkse missies en douanekantoren. De aanvragers krijgen hun visa elektronisch na het invoeren van de benodigde informatie en na betaling met een creditcard of bankpas (Mastercard, Visa of UnionPay).