Een professionele verkoper mag zich meestal niet meer terugtrekken. Ook als er nog geen schriftelijk contract is.
Op grond van de wet hebt u als koper na het tekenen van het koopcontract een bedenktermijn van 3 dagen. Soms is in het koopcontract afgesproken dat de verkoper ook een bedenktermijn heeft. De verkoper kan dan binnen de bedenktermijn van het contract af. Een bedenktermijn voor de verkoper komt niet vaak voor.
Bij ontbinding van het compromis heb je toestemming nodig van de rechter. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de verkoper je reeds geaccepteerde bod wilt intrekken na het ondertekenen van het compromis, omdat die bijvoorbeeld een hoger bod heeft ontvangen.
Terugtrekken binnen de wettelijke bedenktijd
De koper van uw huis heeft volgens de wet drie dagen bedenktijd. Bovendien is het mogelijk om in het koopcontract een langere bedenktijd af te spreken. Binnen deze bedenktijd kan de koper zonder opgaaf van reden af zien van de koop, zonder dat dit gevolgen heeft.
Nee, de koper heeft een wettelijke bedenktijd van 3 dagen maar dat geldt niet voor de verkoper. Als het koopcontract eenmaal getekend is, kan hij de koop niet meer terugdraaien.
Dan kunt u de overeenkomst 'ontbinden' en uw geld terugvragen. En soms kunt u zelfs een schadevergoeding vragen. Bijvoorbeeld als de verkoper het product niet kan leveren en u het product nu duurder bij een andere verkoper moet kopen. Of als u andere kosten hebt gemaakt.
Wat zijn de plichten van de verkoper? Hij moet kwalitatief goede spullen leveren, met andere woorden wat hij bij een product aanprijst, moet het product ook bezitten. Hij moet aangeven of het product geschikt is voor datgene waarvoor u het wilt gebruiken.
Helaas, eens een bod is uitgebracht en de verkoper dit aanvaardt, is de verkoop een feit. Ongeacht de manier waarop dit plaatsvond: zowel mondeling als schriftelijk is een bod dus bindend. Enkel wanneer de verkoper het bod nog niet aanvaard heeft, kan u het bod nog intrekken.
De dag nadat beide partijen in het bezit zijn van het getekend voorlopig koopcontract gaat eerst de wettelijke bedenktijd van drie dagen in. Jullie mogen dan het koopcontract zonder redenen ontbinden. Hierbij geldt dat minimaal twee van de drie dagen werkdagen moeten zijn.
Indien de koopovereenkomst is ondertekend en de verkoper geen beroep meer kan doen op een ontbindende voorwaarden, dan kan de verkoper in beginsel niet meer van de koop af. De verkoper dient zijn verplichtingen uit de koopovereenkomst na te komen.
Wel is het zo dat de notaris je in principe binnen de vier maanden bij zich moet roepen voor het verlijden van de definitieve verkoopakte. Mocht dit echter om één of andere reden niet binnen de vier maanden gebeurd zijn, is de verkoopovereenkomst nog altijd geldig.
Op grond van artikel 7:2 lid 2 BW heeft een koper van een woning gedurende drie dagen na het tekenen van de koopovereenkomst het recht deze overeenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden. Voor een verkoper geldt deze wettelijke bedenktijd niet.
Ontbinden van de verkoopovereenkomst met schadevergoeding
Je kan daarnaast via de rechtbank een ontbinding van de verkoopovereenkomst/het compromis vragen. Je bent dan als (ver)koper niet meer verplicht om de woning aan te kopen. Je kan daarnaast aan de rechter een schadevergoeding vragen.
In de meeste gevallen zal het raadzaam zijn om onmiddellijk een vordering tot ontbinding van de overeenkomst in te stellen, samen met een vordering tot schadevergoeding. Deze optie laat u toe om de ernstige fiscale gevolgen, die gepaard gaan met de rechtsvordering tot gedwongen uitvoering, te vermijden.
Als u iets in een winkel koopt, geldt er geen bedenktijd. Bijvoorbeeld bij de aankoop van een bankstel of keuken. Als u het product dan niet meer wil, kan de verkoper annuleringskosten vragen. Soms staan deze annuleringskosten in uw koopovereenkomst of algemene voorwaarden.
Het aantal dagen dat het bod geldig is (drie tot vijf dagen).
De verkoopovereenkomst is bindend en geldt dus als garantie voor alle betrokkenen. De koper krijgt de garantie dat zijn of haar bod aanvaard is en dat het onroerend goed op termijn voor het afgesproken bedrag voor hem of haar is. De verkoper heeft een garantie dat hij of zij het overeengekomen geldbedrag zal krijgen.
Koopovereenkomst schriftelijk ontbinden
Schrijf de verkoper dan een brief. Zeg dat de verkoper het product niet heeft kunnen repareren. Of dat hij geen nieuw product wil geven. En dat u daarom de koopovereenkomst wilt ontbinden.
Koopovereenkomst getekend, wettelijke bedenktijd verstreken (koper) Wanneer de wettelijke bedenktijd is verstreken kan er alleen nog een beroep worden gedaan op de ontbindende voorwaarden. De bekendste hiervan is de bouwkundige keuring en het financieringsvoorbehoud. Zonder reden van de koop afzien kan dus niet.
Wel moet de verkoper het bod volledig en onvoorwaardelijk aanvaarden, zonder daarbij enig voorbehoud te maken. Gaat de verkoper niet akkoord met de geboden prijs, dan kan hij het bod naast zich neerleggen of de koper aanmoedigen om een nieuw bod te doen.
Waarover gaat het? Als je meerdere geïnteresseerden hebt voor je woning mag je die wel degelijk tegen elkaar laten 'opbieden'. Je kan die kandidaten bijvoorbeeld vragen om hun hoogste bod te laten kennen tegen een welbepaalde datum.
Na het tekenen van het koopcontract heeft u nog 3 dagen bedenktijd. De bedenktijd gaat in op de dag nadat u het koopcontract heeft ontvangen. Tijdens de bedenktijd kunt u als koper alsnog afzien van de koop. U hoeft daarvoor geen reden op te geven.
Ik heb het product gekocht in een gewone winkel
In een gewone winkel is ruilen geen recht. De verkoper mag zelf kiezen of hij dat accepteert. Een verkoper is in een gewone winkel niet verplicht om een product terug te nemen als u het toch niet wilt hebben. Behalve als het als het product kapot is.
Als consument ben je verplicht de afgesproken prijs te betalen en de verkoper moet jou een deugdelijk product leveren. Dat wil zeggen, een product dat gedurende een bepaalde tijd aan alle eisen voldoet die je daaraan bij normaal gebruik mag stellen. En aan bijzondere eisen als dit bij de koop is vastgelegd.