het voeren van een deugdelijke administratie van inkomsten en uitgaven (een taak die wettelijk gezien op het gehele bestuur rust, maar vaak aan de penningmeester wordt toebedeeld); het vertegenwoordigen van de vereniging naar buiten toe, samen met de overige bestuursleden; het besturen van de vereniging.
Een penningmeester werkt veel met cijfers. Zo houden ze de ledenadministratie bij, tekenen ze betaalopdrachten en betalen ze facturen.Daarnaast doen penningmeesters de belastingaangifte en maken ze financiële verslagen.
Besturen omvat het leiden van de dagelijkse gang van zaken binnen de vereniging, het ervoor zorg dragen dat het statutaire doel van de vereniging wordt gerealiseerd en andere handelingen die zich met dat doel verhouden.
In principe onbeperkt, er is namelijk geen wettelijke bepaling over een maximale bestuurstermijn. In de praktijk zie je dat bij veel verenigingen een statutaire beperking is opgenomen, waarbij een penningmeester voor een periode van vier jaar benoemd wordt en daarna één of twee keer herkozen kan worden.
Een kascommissie controleert of het financieel verslag dat het bestuur jaarlijks opstelt, in orde is. Bijna alle verenigingen hebben een kascommissie. Als een deskundige kascommissie een gedegen controle van het financieel verslag heeft uitgevoerd, kan het bestuur gefundeerd vertrouwen dat dit verslag oké is.
Vaak krijgen zij wel een vaste vergoeding, maar hoe hoog deze is, hangt af van de grootte van de vereniging. Toch zijn er ook penningmeesters die in loondienst werken, maar hoeveel kun je dan op je rekening verwachten? Het salaris van een penningmeester ligt in 2024 tussen de € 2.400 en € 3.200 bruto per maand.
Het bestuur van een vereniging is belast met het besturen van de vereniging en is als zodanig formeel eindverantwoordelijk voor het voortbestaan van de vereniging. Op grond van de wet moet het bestuur uit minimaal drie bestuursleden bestaan, namelijk een voorzitter, secretaris en penningmeester.
Het is altijd de ledenvergadering die decharge geeft aan het bestuur.
In de statuten kan van die bepaling worden afgeweken. Dat betekent dat, een penningmeester van een kleine vereniging tegelijkertijd ook voorzitter kan zijn, mits deze mogelijkheid in de statuten is opgenomen. De meest voorkomende combinatie van functies is overigens penningmeester en secretaris.
Wat is een ander woord voor penningmeester? Andere woorden voor penningmeester zijn kassier, quaestor, schatmeester en thesaurier.
Doorgaans bestaat een bestuur minimaal uit een voorzitter (en vicevoorzitter), een secretaris en een penningmeester.
De penningmeester is hier binnen het bestuur verantwoordelijk voor. Heeft de vereniging geen raad van commissarissen of is er geen accountant ingeschakeld? Dan is de vereniging verplicht een kascommissie in te stellen. Deze bestaat uit leden van de vereniging en controleert de penningmeester.
Hoe lang mag je voorzitter zijn? Wettelijk gezien kun je onbeperkt voorzitter zijn.
In principe onbeperkt, er is namelijk geen wettelijke bepaling over een maximale bestuurstermijn. In de praktijk zie je dat bij veel verenigingen een statutaire beperking is opgenomen, waarbij bestuurders voor een periode van vier jaar benoemd worden en daarna één of twee keer herkozen kunnen worden.
Tenzij de statuten anders bepalen, moet een bestuur op grond van artikel 2:37 lid 7 BW minimaal uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester bestaan. Praktisch gezien is het wenselijk om in de statuten de aanstelling van deze drie bestuursleden specifiek te benoemen.
Je bent als bestuurder dus verantwoordelijk voor het beleid van het bedrijf en je zorgt dat de bedrijfsactiviteiten juist worden uitgevoerd. Een goede bestuurder: Bereidt vergaderingen voor. Is discreet en respecteert de vertrouwelijkheid van de bedrijfsinformatie.
3. Is het verplicht een voorzitter, secretaris en penningmeester te hebben in een vzw? Nee.Dat is niet wettelijk verplicht, maar kan wel in de statuten van je vzw zo bepaald en opgelegd zijn.
De penningmeester vormt tezamen met de voorzitter en de secretaris de vaste kern van het dagelijks bestuur van een organisatie. Soms wordt echter de functie van de secretaris en de penningmeester gecombineerd. Men spreekt dan van een secretaris-penningmeester.
De vereniging heeft dezelfde rechten en plichten als een burger. Ze kan bijvoorbeeld een huis kopen, geld lenen en een erfenis ontvangen. Wilt u met uw vereniging subsidie ontvangen? Dan moet u vaak een vereniging zijn met volledige rechtsbevoegdheid.
Het dechargeren, kwijten of uitslaan van een persoon is het ontlasten van een persoon van een bepaalde verantwoordelijkheid, zijnde een takenpakket, functie, ambt of verplichtingen in het algemeen.
Het verlenen van décharge is niet verplicht. Wel is het goed gebruik décharge als vast afzonderlijk onderdeel op de agenda te plaatsen van de jaarlijkse algemene (leden)vergadering. Van belang is dat met de vaststelling van de jaarrekening van de rechtspersoon niet automatisch ook décharge wordt verleend.
Het dekt wanbeleid en ander bestuurlijk falen niet af. Hiervoor kunnen bestuurders – ondanks decharge – gewoon aansprakelijk worden gesteld. Geen decharge, en dan? Bestuurders die niet worden gedechargeerd, krijgen openlijk een standje van de organisatie.
De nadelen:
Zorg: je bent niet verzekerd voor de sociale verzekeringen. Aansprakelijkheid: kies je voor een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid dan ben je als bestuurder aansprakelijk met het privévermogen. Financieel: het doel van de vereniging mag niet winst maken zijn.
Juridisch kader
Een bestuur moet volgens de wet bestaan uit minstens een voorzitter, secretaris en een penningmeester, of in de statuten moet anders bepaald zijn. Het hebben van een niet voltallig bestuur hoeft in principe geen probleem te zijn, het heeft geen gevolgen voor de bevoegdheid van het bestuur.
De dagelijkse leiding van een vereniging of stichting is in handen van een directeur. Deze directeur is in sommige gevallen ook bestuurder. De directeur is geen 'gewone' werknemer. De arbeidsovereenkomst met de directeur behoeft dan ook specifieke aandacht.