Christenen houden op kerstavond vaak een kerstnachtdienst om de geboorte van Jezus Christus te vieren. Het is dikwijls de drukst bezochte kerkdienst van het jaar.
Op de avond van 24 december (kerstavond) kun je naar de kerstnachtdienst gaan om het Bijbelverhaal te horen en de geboorte van Jezus te vieren. De kerstnachtdienst wordt meestal druk bezocht.
Kerstavond is de avond voor Kerstmis en vindt plaats op 24 december. In de christelijke wereld (de katholieke en de protestantse kerken) wordt op deze avond binnen de kerkgemeenschap de geboorte van Jezus Christus gevierd. Vaak gebeurt dat in de zgn. nachtmis.
Maak dus zelf ook je eigen kerstavond traditie samen met je partner of gezin! Ga bijvoorbeeld samen kerstkoekjes bakken, hang de laatste kerstornamenten in de kerstboom of kijk samen weer die ene kerstfilm. Met jullie eigen traditie verheugen jij en je familie je elk jaar weer op kerst.
Waarom vieren we kerst op 25 en 26 december? Het midwinterfeest van de Germanen en het Romeinse Zonnedienst feest vonden beide net als Kerst plaats in de laatste week van december. Het is daarom niet vreemd dat christenen besloten om hun geboortefeest rond dezelfde dag te vieren.
Christenen in Mauritanië hebben eind december ook geen reden voor een feest. In het land zijn weliswaar enkele kerken te vinden, maar deze zijn alleen toegankelijk voor buitenlanders. Mauritaniërs zelf mogen zich niet bekeren tot een ander geloof dan de islam, anders wacht hen de doodstraf.
Jezus is geboren ca 4 v. Chr., rond de tijd dat Herodes de Grote stierf. Hij bracht zijn kinder- en jeugdjaren door in Nazareth in Galilea. Hij werd gedoopt door Johannes de Doper.
Naar een kerst(nacht)dienst of kerstmis
Een andere traditie met kerst is natuurlijk naar de kerk gaan! Tijdens de dienst op kerstavond of eerste kerstdag wordt verteld over de geboorte van het kindje Jezus. De kerstnachtdienst of dienst op eerste kerstdag wordt vaak drukbezocht, dus zorg dat je ruim op tijd bent!
Niet alleen rollade en varkenshaas zijn populair op de Nederlandse kersttafel, maar ook gevulde kalkoen en beenham scoren goed. Er is daarnaast een grote groep Nederlanders die gaat gourmetten met kerst. In piepkleine pannetjes bakken we graag champignons, mini-slavinkjes en pannenkoekjes.
Kerstavond is de avond van 24 december, de avond voor Kerstmis. In sommige landen, onder andere in Scandinavië, vindt de kerstviering in huiselijke kring vooral op die avond plaats.
Waarom 24 december? In veel landen, bijvoorbeeld in Scandinavië, is kerstavond, 24 december, de belangrijkste dag van het kerstfeest. Dit begon in de 19e eeuw, toen men de lichtjes in de kerstboom de avond voor de geboortedag van Jezus ontstak.
Kerstnachtdienst = Een kerstnachtdienst is een kerkdienst die op kerstavond, de avond van 24 december en-of de nacht die erop volgt, wordt gevierd ter ere van de geboorte van Jezus Christus.
Op 25 december vieren christenen de geboorte van Jezus. De naam Kerstmis komt van Christ-mis: de mis (viering) van Jezus Christus.
Voor de ene kerk begint het om 18.00 uur op 24 december en voor de andere gelovigen in de andere kerk begint het op 25 december om 18.00 uur.
De meeste mensen zijn op kerstavond vrij. Met de twee vrije dagen in het vooruitzicht vinden veel mensen het lekker om te ontspannen. Je kunt natuurlijk passief kerstfilms kijken of juist lekker actief spelletjes spelen.
Kerstmis (veelal zo aangeduid door rooms-katholieken), of kerstfeest (veelal zo aangeduid door protestanten) is van oudsher een belangrijk midwinterfeest. Door christenen wordt dan de geboorte van Jezus Christus gevierd. De evangelisten Lucas en Matteüs beschrijven de geboorte van Jezus in de Bijbel.
Jezus van Nazareth, de centrale figuur in het christendom als Zoon van God.
West-Aramees was de taal die Jezus waarschijnlijk sprak en de taal waarin een deel van de Dode Zeerollen geschreven zijn. Oorspronkelijk werd het Aramees door de Arameeërs gesproken, zij woonden in het huidige Syrië, Irak en Turkije.
Jezus wordt vaak afgebeeld als een blonde Europeaan. Maar daar klopt niets van. Hij had waarschijnlijk donkerbruine of zwarte krullen en een korte baard, zoals bij joodse mannen in Judea gebruikelijk was. Jezus' huidskleur en uiterlijk worden niet vermeld in de Bijbel of in historische bronnen.