Hard plastic lijmen met secondelijm
Een goede lijm voor plastic is hier ook weer de Super Glue3 All Plastics. Deze secondelijm voor kunststof is waterbestendig, binnen een paar tellen aan te brengen en droogt transparant op.
Ideaal voor het verlijmen van kleine oppervlakken. Lijmt bijna alle vaste en flexibele materialen zoals keramiek, leer, rubber, vele kunststoffen (zoals hard PVC, ABS, PS, Plexiglas®, polycarbonaat (Makrolon®) en fenolharsen (Bakeliet®)), porselein, metaal, hout, kurk, vilt en doek (eerst de geschiktheid controleren).
Secondelijm (industriële naam: Cyanocrylaatlijm), ook wel bekend als atoomlijm, is een snelhechtende en zeer sterke lijm die ontwikkeld is om vrijwel elk materiaal te lijmen.
Grote namen in de wereld van universele lijm zijn Bison, Pattex en Pritt. Andere kwalitatieve merken zijn Velpon en Collall.
Wil je een afvoerbuis, goot, huishoudelijk apparaat, afstandsbediening of ander voorwerp van hard plastic lijmen? Dan is PVC lijm je beste vriend. Deze sterke lijm is waterbestendig. Ook voor het repareren van de kunststof delen van auto- en fietsverlichting wordt dit type kleefsel dan ook veel gebruikt.
Snellijmen of cyanoacrylaten harden zeer snel uit wanneer ze tussen oppervlakken worden aangedrukt. Door aanwezige oppervlaktevochtigheid op de te verlijmen materialen in combinatie met de druk start de uitharding.
In secondelijm zitten verschillende chemische stoffen. Zo ook de stof cyanoacrylaat. Dit stofje droogt op als het in contact komt met de lucht. Zolang de lijm dus in een dichte tube zit, is er geen contact met vocht uit de lucht en zal de lijm niet hard worden.
Panikeer niet: secondelijm is niet giftig en kan zonder probleem enkele dagen op de huid blijven zitten. Uiteindelijk zal de lijm van zelf loskomen. Op de huid gemorste vloeistof of aan elkaar gekleefde vingers kan men voorzichtig losweken door langdurige onderdompeling in lauw water.
Geen probleem, de lijm is namelijk water- en vaatwasmachinebestendig. Extra prettig aan dit product is dat het ervoor zorgt dat je je vingers schoon houdt tijdens het lijmen.
De Super+ is de sterkste secondelijm verkrijgbaar, droogt NOOIT uit in de verpakking, kan de gehele dag open staan. Buiten bereik van kinderen bewaren, dampen niet inademen. Kleeft binnen enkele seconden huid en oogleden vast, buiten bereik van kinderen bewaren!
Hier zijn een aantal tips hoe je secondelijm van je handen kunt verwijderen: Zeep en warm water. Laat de huid in warm water met zeep weken om de lijm los te krijgen. Hierna zou je het gemakkelijk eraf kunnen pellen.
Secondelijm is erg gevoelig voor warmte. Met een klein beetje warme lucht kun je er al voor zorgen dat de lijm sneller droogt. Zorg dat je de föhn beweegt zodat bepaalde plekken niet te warm worden. Een warme omgeving zorgt er ook voor dat de lijm sneller droogt.
Gorilla Glue is dé oplossing voor bijna elk project of reparatie. Het is 100% waterdicht en weerbestendig, veilig voor binnen- en buitengebruik, en sterk genoeg om alle elementen van de natuur te weerstaan. Gorilla Glue maakt een superieure binding. Het is de sterkste Lijm op de Planeet Aarde.
Plastic smelt als je het verhit tot een bepaalde temperatuur. Het wordt zacht wanneer je het verwarmt en de vorm verandert ook. Hoe dit proces verloopt hangt echter af van het soort plastic dat je gebruikt. Sommige kunststoffen worden zacht als je ze verwarmt, terwijl andere vloeibaar worden als je ze verwarmt.
Met deze PVC lijm kun je PVC buizen, regenpijpen, moffen en fittingen snel en effectief onderling verlijmen. Door invloed van licht en lucht lost de lijm op en zijn de platen samengevloeid. Deze lijmmethode wordt daarom ook wel koudlassen genoemd.
Los afwasmiddel op in heet water. Drenk er een doek in en leg hem op de lijmvlek. Leg er eventueel een plastic zak en een gewicht op, zodat de doek nat blijft. Schraap de lijm weg met een schraper, maar zorg dat je de ondergrond niet beschadigt.
Oplosmiddelen in lijm zijn slecht voor de huid en gevaarlijk bij inademing. Gebruik zoveel mogelijk lijm op waterbasis, ventileer goed en was de handen na het werken met lijm. Lijmresten horen bij het chemisch afval.
Wrijf, met behulp van kwastje of doekje, een beetje schoonmaakazijn over de lijmresten. Laat dit vervolgens even inwerken. Na een paar minuten spoelt u de azijn weg met water, waarna u de lijmresten zou moeten kunnen verwijderen.
Een lijm kan drogen als het water en de andere vloeibare componenten die erin verwerkt zijn verdampen. Een hogere temperatuur helpt dit proces te versnellen. Een hogere omgevingstemperatuur zorgt dus voor een kortere droogtijd. In een koude ruimte zal de droogtijd langer zijn.
Glas kunt u gemakkelijk lijmen met een secondelijm, maar gebruik altijd een speciale secondelijm voor glas, zoals de Super Glue3 Glass lijm van Loctite. Glaslijmen zijn speciaal ontworpen om te hechten aan de eigenschappen van glas. Glaslijm zet bijvoorbeeld niet uit of krimpt niet en hecht op gladde oppervlakten.
Secondelijm (cyanoacrylaatlijm) is een kleurloze lijm, op basis van cyanoacrylaat, die in enkele seconden een lijmverbinding kan maken. Meestal is de lijm dunvloeibaar, maar er bestaan ook dikkere en halfvloeibare tot gelei-achtig dikke varianten.
Aangeraden wordt het zeker minimaal 24 uur laten drogen voordat de verbinding weer wordt belast.
LOCTITE Rood Schroefdraadborgmiddel heeft de hoogste sterkte. Dit product hardt volledig uit binnen de 24 uur en is verkrijgbaar als vloeistof en als halfvaste anaerobe lijm. De rode producten zijn zo krachtig dat ze alleen kunnen worden gedemonteerd met behulp van warmte.