Om een vrachtwagen te besturen, heeft u een vrachtwagenrijbewijs (groot rijbewijs) nodig. Voor zwaardere vrachtwagens is dat rijbewijs C. Voor lichtere types is rijbewijs C1 voldoende.
Een bakwagen is een bestelwagen of lichte vrachtwagen met een cabine en laadbak op één chassis. Bakwagens komen voor in de meest uiteenlopende varianten.
Rijbewijs afhankelijk van gewicht auto
Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heeft u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
het maximale laadvermogen van de bakwagen: 500, 750 of 1.000 kg. of je extra's nodig hebt voor meer veiligheid of gemak. dat de laadklep de juiste lengte heeft. in het geval van een tweedehands bakwagen kijk je ook naar de staat van de laadklep.
Ook hier ligt het verschil tussen beide in de toegelaten maximummassa. Bij vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3.500 kg ben je verplicht om in het bezit te zijn van rijbewijs C. Voor 'lichte' vrachtwagens waarbij de toegestane maximummassa tussen de 3.500 kg en 7.500 kg ligt is rijbewijs C1 voldoende.
De vrachtwagen mag niet meer wegen dan 50 ton, inclusief de lading. Is dat wel zo dan is er sprake van overbelading. Dit is strafbaar.
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Heeft u een aanhangwagen of een caravan? Dan is de maximumsnelheid op de snelwegen 90 kilometer per uur als het gewicht van de aanhanger onder de 3500 kg blijft. Is het gewicht hoger dan 3500 kg, dan is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur.
Nederland hanteert standaard 50 ton. Voor rijdende werktuigen wordt een hogere massa toegestaan.
650 euro bij een overschrijding van meer dan 50 t/m 75 cm. 1000 euro bij een overschrijding van meer dan 75 t/m 100 cm. 1500 euro bij een overschrijding van meer dan 100 cm.
Is het maximale gewicht van de auto en het maximale gewicht van de aanhanger minder dan 3500Kg, dan mag dit ook met rijbewijs B; 3. Wanneer het maximale gewicht van de auto en de aanhanger zwaarder is dan 3500Kg is rijbewijs B+ of BE benodigd; 4.
Bestelauto's vallen in de Europese classificatie onder de categorie N1.
Een bakwagen zit tussen de verhuisauto en een vrachtwagen. Bij ons kunt een bakwagen met laadklep huren die voorzien is van een laadlift en een grote laadruimte. De afmetingen van de bakwagen (laadruimte) zijn ongeveer vier meter lang, twee meter breed en twee meter hoog.
Wat bepaald of je in een bakwagen met een B rijbewijs mag rijden ligt aan het gewicht van de bakwagen. Als de bakwagen minder dan 3.500 kg weegt, dan mag je er in rijden met een B rijbewijs. Bij middelzware bakwagen (bakwagens tussen de 3.500 kg & 7.500 kg) heb je een C1 rijbewijs nodig.
Het gemiddelde verbruik van een vrachtwagen ligt tussen de 28 en 33 liter per 100 kilometer.
De bakwagen is een carrosserie die in een soort tussencategorie valt. Zo is de laadruimte praktischer dan een gesloten bestelwagen, maar weer kleiner dan die van een vrachtwagen.
Niet elke vrachtwagen kan alle locaties bereiken door de grote of het gewicht van de vrachtwagen. Bakwagens zijn wat kleinere vrachtwagen met een lengte van maximaal 8 meter. Hierdoor kunnen er maximaal 18 palletplaatsen met europallets mee worden vervoerd en 14 palletplaatsen met blokpallets van 100 x 120 cm.
Camionette. Een camionette is een kleine vrachtwagen, die het midden houdt tussen wat men in Nederland een bestelwagen en een bakwagen noemt.
De categorie B1 geldt voor vierwielers die aan de volgende eisen voldoen:Lege massa van maximaal 400 kg. Dit is het gewicht (de massa) van een voertuig, in kilogram, zonder passagiers en lading. Bij elektrische voertuigen is dit ook zonder het gewicht van accu's.
Met een trekkerrijbewijs mag u op de openbare weg rijden met een tractor, trekker of motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS). Op eigen wegen, akkers en eigen terrein is het rijbewijs niet verplicht.
Wie een B-rijbewijs heeft, mag ook motorfietsen en scooters besturen, maar alleen die met een motor van minder dan 25 kW (34 pk).
In rubriek 12 op uw rijbewijs (de meest rechtse kolom achter de rijbewijscategorie, of links onderaan) kunnen 1 of meer cijfercodes staan. Dit betekent dat u aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om te mogen rijden. Waarom krijg ik een rijbewijscode?