Help eventueel door je hand op de billen te leggen of door een rol gemaakt van een handdoek onder de borst te leggen op de hoogte van de oksels. Nu kan hij zijn hoofd optillen en naar links en naar rechts kijken. Hij maakt zo zijn nek- en rugspieren sterker en hij kan gemakkelijk draaien met zijn hoofd.
Ontwikkeling baby van 2 maanden
Wanneer je baby op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofd al eventjes optillen. Ook gaat je baby steeds beter zien. Kleuren ziet je baby pas na ongeveer 4 weken. Tot een afstand van 40 centimeter ziet hij nu scherp.
In het begin kan je baby zijn hoofd nog niet optillen, maar door de ervaringen die jij hem geeft wordt hij steeds wat sterker. Als het hem lukt om zijn hoofd op te tillen, kun je het uitbreiden door hem op zijn buik te leggen op een stevige ondergrond, zoals in de box of als hij iets ouder wordt op een foam speelkleed.
Als je baby echt een hekel heeft aan tummy time, las dan pauzes is van een paar dagen of zelfs een week, vaak gaat het hierna al meteen beter. Misschien kunnen kortere sessies ook werken, of mindere keren per dag. Maak je niet druk als het niet lukt de aangeraden tijd voor tummy time te bereiken met je baby.
Wanneer moet je stoppen met het ondersteunen van baby's hoofd? Vanaf 4 maanden, wanneer baby in staat is zijn hoofd op te tillen, houdt het omhoog en tilt zijn borst op wanneer hij op zijn buik ligt. Je zult een beetje kunnen ademen en hem zijn hoofdje laten dragen!"
Vroege kenmerken: Het hoofdje staat scheef en wordt naar één kant gedraaid. Het schedeltje kan scheef groeien. Het kind huilt veel en slaapt slecht.
Niet onder de oksels optillen
Als je je baby onder de oksels oppakt, bungelen zijn lijf en benen in de lucht. Dat voelt voor je kind alsof het in een achtbaan zit. Je baby heeft geen idee wat er gaat gebeuren. Misschien verstijft hij wel van schrik.
Het ondersteunen van het hoofd van je baby is vooral de eerste drie maanden echt belangrijk. Geef je baby de kans om zijn halsspieren te ontwikkelen door hem af en toe ook op zijn buik te leggen, maar doe het dan het liefst overdag, en blijf in dezelfde ruimte, zodat je hem in de gaten kunt houden.
Vanaf de geboorte kun je je baby al stimuleren om te bewegen. Leg je baby minimaal drie keer per dag even op de buik als hij wakker is. Dat kun je doen vanaf de geboorte totdat je baby zich zelf kan omdraaien.
Het zijn de eerste prille stappen richting het kruipen, zitten, staan en lopen. Het is dus belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje om hiermee te beginnen. Je kan met tummy time beginnen als je baby één week oud is en dit opbouwen tot een aantal keer per dag een paar minuten.
Leg je baby regelmatig, onder jouw toezicht, op zijn of haar buik. Zo train je de arm-, nek- en rugspieren van je baby. Je baby leert onder andere het hoofdje op te heffen. Oefen dit tijdens het verschonen of leg je baby op zijn/ haar buik op je bovenbeen.
De hersenen van de baby worden weldegelijk al beschermd. Het stevige vlies dat tussen de schedelplaten zit, is sterk genoeg om kleine stootjes op te vangen. Maar als je te hard drukt of wrijft op de fontanel, kan het de hersenen beschadigen.
Oefenen en taalontwikkeling
Steekt je baby zijn tong wel eens uit of zit hij bellen te blazen met zijn mond? Dit heeft alles te maken met de spraakontwikkeling. Ook kan het je regelmatig opvallen dat je baby aan het luisteren is, dit helpt ook mee voor de taalontwikkeling.
1 maand oud: 2 of 3 keer per dag een oefening van 1 tot 5 minuten per keer. 2 maanden oud: toewerken naar 20 tot 30 minuten per dag verspreid over verschillende sessies. 3 maanden oud: 45 tot 60 minuten per dag. 4 maanden oud: 80 tot 90 minuten per dag.
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.
Zes weken na zijn geboorte zie je een echte lach verschijnen. Je baby lacht als je je hoofd dichtbij hem brengt. Als hij vier of vijf maanden oud is, hoor je de schaterlach door de kamer gaan. Als je kindje zes maanden is, bewaart hij zijn glimlach speciaal voor jou.
Het is daarom heel belangrijk het hoofdje steeds goed te ondersteunen. Doe je dat niet of schud je de baby hard door elkaar, dan kunnen kleine bloedvaatjes in de hersenen scheuren door de beweging met alle gevolgen vandien zoals blindheid, doofheid, stuipen, leermoeilijkeheden, hersenbeschadiging of zelfs de dood.
Voordelen van 'tummy time'
Sterke spieren, sterke baby: buikligging stimuleert zowel de nek-, rug- als armspieren. Coördinatie: omdat zijn handjes zichtbaar zijn, zal de baby meer vastpakken, waardoor zijn coördinatie verbetert.
De eerste 2 weken kan je baby nog op de zij slapen, daarna niet meer, omdat je kind dan kan omrollen op de buik. Als je baby zichzelf vlot om kan draaien, kun je hem zelf zijn slaaphouding laten bepalen. Een scheef hoofdje voorkom je door je baby afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts te leggen.
Je kunt ongeveer twee of drie keer per dag buiktijd geven, misschien na een luierverschoning of een voeding. Rond deze tijd zal je baby waarschijnlijk zijn hoofd volledig kunnen optillen terwijl hij op zijn buik ligt, en kan hij ook beginnen met opdrukken op zijn armen, zijn rug buigen en zijn borst optillen.
Osteopathie kan baby's onder andere helpen bij het kiss-syndroom, spanning en stijfheid in armen, benen en romp, achterblijvende motorische ontwikkeling, niet kruipen of laat lopen, overstrekken, een onregelmatig of afgeplat schedeltje of voorkeurshoudingen van het hoofd of de romp.
De nekspieren van pasgeboren baby's moeten zich nog ontwikkelen. Als je baby net geboren is, kan hij zijn hoofd nog niet zelfstandig optillen. Daarom is het belangrijk om het hoofd van je baby in het begin goed te ondersteunen.
Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Hij kan dus niet verwend raken en bezit nog niet het vermogen om te manipuleren. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand. Misschien voelt hij zich eenzaam, of heeft hij honger of pijn.
Waarom het niet goed is je kindje te laten zitten
Vooral op de buik liggen, geeft je baby alle gelegenheid de rugspieren te versterken. "Pas als je kind zich zelf kan oprichten tot zit is de rug klaar voor rechtop zitten." Daarnaast kan je kindje snel verveeld raken wanneer je hem op de rug of buik wil laten spelen.