Wolvet is ook bekend onder de naam adeps lanae. Op cosmetica en toiletartikelen staat, indien deze wolalcoholen bevatten, bij de samenstelling de engelse benaming: “lanolin” of “lanolin alcohols”.
Wolvet is talg dat ervoor zorgt dat schapenwol waterafstotend is. Hierdoor blijft de wol in een goede conditie. Wolvet wordt nadat de schapen geschoren zijn van de wol gehaald. Wolvet bestaat uit verschillende groepen stoffen.
Wolvet is de vettige talg dat voorkomt in de wol van schapen. Wolvet bestaat grotendeels uit wassen en bevat anders dan vet nauwelijks triglyceriden. Lanoline is vaak een mengsel van wolvet met nog een ander ingrediënt zoals vaseline.
Wolvet (ofwel zuivere en watervrije lanoline) is een gele, taaie, zeer kleverige substantie met een lichte schaapgeur. Het beschermt wol en maakt het waterafstotend. Wolvet wordt gewonnen uit de wol van schapen en lijkt qua samenstelling sterk op menselijke huidvet.
Wolalcoholen, ook wel lanoline of lanoline alcohol genoemd, komen voor in wolvet. Dit vet zit in de vacht van een schaap. De vacht wordt door dit wolvet beschermd tegen de invloed van het weer. Het wolvet wordt uit de wol van het schaap gehaald en behandeld.
Lanoline is niet schadelijk voor de baby en mag dus gewoon op de tepel blijven zitten bij het voeden. Een erg dikke laag lanoline kan voor het voeden echter best afgeveegd worden zodat de baby de grip op de borst niet verliest.
Lanoline staat bekend om de helende, verzorgende en verzachtende werking voor huid en haar. Lanoline trekt goed in de hoornlaag van de huid, het lijkt op huidvet en heeft helende en verzachtende eigenschappen. Daarom wordt lanoline veel verwerkt in verzorgingsproducten.
Allergisch contacteczeem door lanoline ziet er meestal uit als jeukende, rode uitslag; soms zijn er ook bobbeltjes, blaasjes en schilfering en kan het eczeem nattend worden. Het eczeem is natuurlijk te vinden op die plekken waar contact is geweest met het lanoline-bevattende product.
Wolvet wordt uit wol gewonnen door het te wassen en vervolgens het water te laten verdampen. Daarna wordt het gereinigd. Wolvet wordt veel gebruikt in zalven en crèmes, omdat het goed in de hoornlaag van de huid trekt. Bovendien kan wolvet veel water vasthouden.
Pure lanoline crème. Uitstekend te gebruiken bij kloofjes aan de handen (nagelriemen) of voeten, tepelkloven door borstvoeding of een zeer schrale huid. Het houdt de huid zacht en werkt beschermend. Spier- en massage balsem.
Allergisch contacteczeem door lanoline ziet er meestal uit als jeukende, rode uitslag; soms zijn er ook bobbeltjes, blaasjes en schilfering en kan het eczeem nattend worden. Het eczeem is uiteraard te vinden op die plaatsen waar u contact had met het lanolinebevattende product.
Een allergische reactie op natuurlijke materialen zoals wol komt zelden voor. Wel kunnen mensen met een droge of atopische huid last krijgen van huiduitslag – eczeem – wanneer ze bepaalde soorten wol dragen. Schapenwol bevat ruwere vezels wat bijvoorbeeld de huid zou kunnen irriteren.
In het algemeen geeft cetomacrogol crème geen klachten. Krijg je overgevoeligheidsklachten, zoals huiduitslag, galbulten of jeuk? Raadpleeg dan de arts of apotheker.
Vitamine D3 uit wolvet. Wolvet is een bekend bestanddeel in natuurcosmetica en is de meest gebruikte grondstof voor de productie van vitamine D in voedingssupplementen. De vitamine D wordt gevormd door het vet uit schaapswol (lanoline) bloot te stellen aan ultraviolet licht.
Heilwol/heilwolle, ook wel gekaarde wol, heelwol, ruwe wol of genezende wol genoemd. Het is een 100% natuurlijk geneesmiddel en multi-inzetbaar voor zowel moeder als kind. Ook kan het als wandelwol gebruikt worden en wordt het ingezet bij blaren tijdens het wandelen.
Ook de lanettezalf en cetomacrogolzalf werken goed bij een erg droge huid. De crèmes en zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Eczeem verergert minder snel en klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen. Dit effect merkt u binnen een paar dagen.
De ruw gekaarde wol gaat met dezelfde temperatuur in het water. Dan giet ik er langzaam warmer en warmer water in tot ik gekookt water bij de wol doe. Ik probeer een temperatuur van 65 tot 70 graden Celcius te bereiken, zodat de lanoline in de wol goed oplost. De emmer met dichte deksel laat ik een nacht staan.
Synoniemen voor wolvet:
Lanoline, lanoline zuur, lanoline alcohol, lanoline was, wolalcohol, adeps lanae, adeps lanae anhydrous, alcohol lanae, Amerchol L-101, Amerchol CAB, anhydrous lanolin, Aquaphor.
Hyaluronzuur is in staat om tot wel 100 keer zijn eigen gewicht in water vast te houden en is hierdoor een perfecte hydraat voor de vochtarme huid. Daarnaast zijn er meer natuurlijke vochtaantrekkers die geschikt zijn om de huid gehydrateerd te houden, zoals Aloë Vera, melkzuren en fruitzuren.
Vaak worden ze vermeld onder de noemer 'di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), dibutyl phthalate (DBP), diethyl phthalate (DEP) of 'parfum. ' Alleen parfum (ook niet zo'n lieverdje) op de ingrediëntenlijst betekent niet per definitie dat er ftalaten in zitten.
Vermijd crèmes met alcohol. De minder goede soorten die voorkomen in cosmetica zijn: Alcohol Denat, Ethanol, Ethyl Alcohol, Methanol, Benzyl Alcohol en Isopropyl Alcohol. Afhankelijk waar dit ingrediënt in de lijst staat zal het product een hoge of zeer lage concentratie bevatten, dus hoe later in de lijst hoe beter.
Vaseline Lanette crème en Vaseline Cetomacrogol Crème zijn vette crèmes. Deze trekken veel langzamer in de huid dan de gewone crèmes. Lanette zalf en Cetomacrogol zalf zijn vetter en dikker dan de crèmes.
Een gewone verzachtende crème werkt meestal onvoldoende. Cetomacrogol houdt de huid soepel en voorkomt uitdroging bij eczeem. Cetomacrogolzalf werkt vaak goed bij een droge huid. Je kunt ook een vette crème gebruiken, zoals een vaseline-cetomacrogolcrème.