De tuimelaar is een dolfijnensoort.
Hoe oud worden ze? Vrouwen worden meer dan 57 jaar oud en mannen over het algemeen niet ouder dan 48 jaar.
(Tursiops truncatus)
Zo kan je de tuimelaar makkelijk herkennen: hij heeft een robuust en aerodynamisch lichaam. hij meet 2 tot 4 meter en kan 200 tot 300 kilogram wegen. zijn rug is grijs en zijn buik is wit of crèmekleurig.
De tuimelaar ademt via longen. Hij moet steeds naar de oppervlakte komen om te ademen. Hij kan ongeveer 20 minuten onder water blijven. Tuimelaars jagen meestal alleen.
Op dit moment leven er nog ongeveer duizend tuimelaars in gevangenschap. Deze dieren worden gebruikt voor shows en interactie-programma's, maar vaak wordt te weinig rekening gehouden met hun basisbehoeftes.
Dolfijnen paren gedurende het hele jaar, maar vooral tijdens de warmere zomermaanden. Na een draagtijd van 12 maanden wordt er één jong geboren. Zo'n jong noemen we een kalf. Net als bij koeien!
Welk zeedier kan het diepst duiken? Het diepst duikende zeezoogdier is de spitssnuitdolfijn van Cuvier. Ze kunnen tot 3000 meter diep duiken. En dat terwijl ze net als mensen, boven water moeten ademhalen.
Tuimelaardolfijnen zijn de bekendste dolfijnensoort. Iedereen herkent de dieren direct en zal een dolfijn beschrijven zoals een tuimelaar eruit ziet. De kenmerkende gebogen lichaamsvorm in combinatie met de rugvin, staartvin en borstvin kenmerken het dier. De huid is grijs en de buik heeft een witte kleur.
Diepst duikende zoogdier
Gemiddeld duiken ze zeven keer per dag naar een diepte van 1 tot twee kilometer onder het oppervlak. Tussendoor kunnen ze ook nog zo'n 50 tot 800 keer een meter diep duiken, met telkens 2 à 3 minuten rusttijd aan het oppervlak. De dieren kunnen zelfs afdalen naar een diepte van wel 3000 meter.
Dit is één van de grootste groepen dolfijnen op de wereld die op één en dezelfde plek leeft. Ze worden ook wel de “spinner dolfins” genoemd. En deze naam danken ze aan de kunstjes die ze vertonen. Zo kan een tuimelaar een snelheid halen van 30 kilometer per uur en ze kunnen ook heel hoog springen en salto's maken.
Tuimelaars zijn een bekende en veelvoorkomende dolfijnensoort. Ze heten tuimelaars omdat je ze vaak capriolen en andere sprongen in de lucht kunt zien maken – ze buitelen of tuimelen dus veel. Deze dolfijn is niet de enige diersoort die tuimelaar heet.
Als ze boven water komen, openen ze dat blaasgat en halen adem. Ze komen regelmatig boven om adem te halen, want ze zijn geen vissen en hebben dus geen kieuwen om zuurstof mee uit water te filteren. Een dolfijn kan ongeveer vijftien minuten onder water blijven. Sommige dolfijnen zelfs een uur!
Een vrouwelijke Orka zal in het wild tussen de 50 en 80 jaar oud kunnen worden. Van sommige vrouwtjes is echter bekend dat ze zelfs ouder dan 100 jaar werden. Een mannelijke Orka in het wild wordt een stuk minder oud, ongeveer 30 jaar, al zijn er mannetjes bekend die ouder dan 60 jaar werden.
De verschillende soorten variëren in lengte van ongeveer 1,5 meter tot meer dan 9 meter. Zo lang kan de grootste dolfijn worden, de orka. Alle dolfijnen kunnen echolocatie gebruiken, wat betekent dat ze geluiden maken en de weerkaatsing daarvan gebruiken om zich te oriënteren en te jagen.
Wanneer ze zoals mensen in slaap zouden vallen gaan ze dood. Dolfijnen slapen daarom maar half. Ze kunnen de ene hersenhelft laten slapen, terwijl de andere helft het belangrijke werk van de slapende helft overneemt. Op deze manier kan de dolfijn toch veilig een dutje doen.
Hoe lang een walvis onder water kan blijven, verschilt per soort. Bultruggen kunnen tot een uur onder water blijven, maar komen meestal om de 3 à 7 minuten boven. Een van de diepst duikende soorten, de spitssnuitdolfijn van Cuvier, kan duiken tot een diepte van 3000 meter en blijft dan meer dan drie uur onder water.
De meeste dolfijnen zijn vriendelijk maar het zijn wilde dieren en ze kunnen agressief zijn – hoewel ze zelden bijten – of mensen aanvallen, vooral als ze denken dat ze in gevaar zijn of erg gestrest zijn.
Waarschijnlijk kozen een aantal hele vroege levensvormen voor een bestaan in de diepte – op maar liefst tien kilometer onder de zeebodem. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarin sporen van levende microben werden gevonden onder 's werelds diepste locatie, de enorme onderwaterkloof die bekendstaat als de Marianentrog.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen. Hij heeft een unieke structuur in de lenzen van zijn oog.
blauwe vinvis: het grootste dier dat ooit op aarde geleefd heeft. Wat is het grootste dier ter wereld? Dat is natuurlijk de blauwe vinvis! Deze baleinwalvissen kunnen wel 30 meter lang worden en 90.000 kilo wegen.
Wilde dolfijnen gebruiken unieke fluitsignalen om elkaar te identificeren. Tot die conclusie komen wetenschappers van de Universiteit van St. Andrews in Schotland. Bij het nabootsen van de geluiden reageerden de dolfijnen afzonderlijk op hun eigen fluitsignaal.
Ook nog een speciaal geval: de dolfijn. Hij slaapt eigenlijk nooit volledig. Dolfijnen laten namelijk telkens maar één hersenhelft slapen en houden dus altijd letterlijk één oog open. Dat doen ze zo een 8 uur per dag.
De rivierdolfijn
Net als andere dolfijnen ademen ze lucht in en hebben longen. Rivierdolfijnen zijn 13 maanden zwanger en de moeder voedt het kalf onder water voor ongeveer 2 jaar.