Wie benoem je in een levenstestament? Je benoemt één gevolmachtigde, bijvoorbeeld je partner.Maar je kunt ook meerdere gevolmachtigden benoemen, bijvoorbeeld je partner en je kinderen.
Rol notaris
Laat daarom een levenstestament of volmacht opstellen bij de notaris. De notaris controleert of u wilsbekwaam bent op het moment van vastleggen en ondertekenen van de notariële akte. Zo kan hierover achteraf geen discussie ontstaan. De notaris bewaart de akte en geeft u een of meer afschriften.
Je bent niet verplicht om naar de notaris te gaan voor een levenstestament. Je kunt er zelf een maken, een zogenoemd onderhands levenstestament. Is er wel een notaris bij betrokken, dan gaat het om een notarieel levenstestament.
Je kunt een levenstestament regelen zonder tussenkomst van een notaris. Maar let op: voor veel bevoegdheden is een notariële akte vereist en is een zelf opgesteld en ondertekend document niet voldoende. Dit geldt met name bij de verkoop van de eigen woning en het regelen van bankzaken.
Je kan één of meer personen aanwijzen als gevolmachtigde. Als je een partner hebt dan is het gebruikelijk om als eerste gevolmachtigde je partner aan te wijzen. Hiervoor hebben wij de mogelijkheid om twee levenstestamenten met partner op te stellen. Met die twee levenstestamenten benoemen jullie elkaar tot gemachtigde.
Je kunt een ander persoon machtigen om die documenten namens jou te laten tekenen. Een volmacht moet altijd schriftelijk worden opgesteld met een vermelding van datum en handtekening. Verder moet er duidelijk blijken voor welke handeling de volmacht precies is verleend.
Er is geen verschil in rechtsgeldigheid tussen een wilsverklaring en een levenstestament als het gaat om medische beslissingen. Voor beiden geldt dat je over je wensen met je dokter moet spreken.
Hoelang is mijn (levens)testament geldig? Een testament en levenstestament blijven altijd geldig nadat je deze hebt opgesteld.
Kortom, met een levenstestament zorg je ervoor dat je de regie over je eigen leven behoudt. Zo voorkom je dat je partner, kinderen of andere familie en naasten achterblijven met een hoop vragen. Het is belangrijk om je financiële zaken goed te regelen. Ook voor het geval je dat zelf niet meer kunt doen.
Verschil levenstestament en volmacht
Een volmacht gaat alleen over financiële en andere formele zaken, terwijl een levenstestament in aanvulling daarop ook nog eventueel andere bepalingen dan alleen financiële zaken bevat.
Over de nalatenschap moet je namelijk in de meeste gevallen belasting afdragen. Daarna moeten alle rekeningen betaald worden, bijvoorbeeld voor de notaris, de executeur en eventuele rechtbankkosten. Het geld dat overblijft, wordt vervolgens uitbetaald aan de erfgenamen.
In het levenstestament staan in de meeste gevallen twee volmachten: een voor uw zakelijke belangen en een voor uw medische en persoonlijke zaken. Deze vragen helpen overzicht te krijgen over de opbouw van uw geld en bezittingen en wat u wilt dat uw vertrouwenspersoon voor u gaat doen als u dat zelf niet meer kunt.
De volmacht
Door middel van een volmacht geeft u iemand die u vertrouwt de mogelijkheid om namens u een rechtshandeling te verrichten, zoals bijvoorbeeld een akte ondertekenen. U kunt dit recht geven aan uw notaris, uw partner, uw kinderen of een goede vriend.
Een levenstestament is een testament bij leven, voor het geval u door ziekte of een ongeval niet meer in staat bent uw zaken zelf te regelen. Met een levenstestament kunt u de regie over uw leven zo goed mogelijk in eigen handen houden, juist als u dat fysiek of mentaal niet meer kunt.
In de laatste wilsbeschikking kunt u aangeven: of u kiest voor een begrafenis of een crematie. volgens welke levensbeschouwing de eventuele uitvaartplechtigheid moet worden gehouden. in welke gemeente uw laatste rustplaats zal zijn (in België of in het buitenland)
Schriftelijk euthanasieverzoek
U kunt uw vraag om euthanasie opschrijven. Dat document heet een schriftelijke euthanasieverzoek. U schrijft dan op wanneer u zou willen dat een arts u helpt met sterven. U omschrijft wat voor u ondraaglijk lijden is.
Zorgverklaring. In een Zorgverklaring leg je vast op welke wijze je wel, of juist niet medisch en verpleegkundig verzorgd wilt worden in de laatste levensfase. Daarnaast kun je aangeven wie je machtigt om medische beslissingen te nemen, wanneer je dit zelf niet meer kunt (je wettelijk vertegenwoordiger).
Zonder levenstestament moet je bij de rechtbank bewindvoering en mentorschap aanvragen en is toestemming van de rechter altijd nodig bij uitgaven boven € 1.500. Met een levenstestament beslist jouw gevolgmachtigde hier zelf over. Je kunt in een levenstestament vastleggen wie er over je gezondheid mag beslissen.
Bent u wilsonbekwaam en is er eerder geen levenstestament of notariële volmacht opgesteld, dan krijgt u te maken met de wettelijke bescherming. De kantonrechter benoemt iemand die uw financiële en/of medische belangen gaat behartigen.
JUST Notarissen is het goedkoopste notariskantoor in Nederland. Wij werken met all-in prijzen, inclusief alle bijkomende kosten zoals kadasterkosten, recherchekosten, inschrijving Centraal Testamenten Register en de BTW.
Bij de overdracht tekent u de leveringsakte en de hypotheekakte. De leveringsakte wordt ook getekend door de verkoper en de notaris. En de hypotheekakte door uw bank en de notaris. Vaak wordt een medewerker van de notaris gemachtigd om te tekenen namens de verkoper en de bank.
De authentieke volmacht is een volmacht opgesteld door de notaris, die toestaat een akte te laten verlijden in afwezigheid van één van de partijen (ziekte, buitenland, …). De kostprijs van zo'n authentieke volmacht kan variëren van ruim 100 euro tot bijna 500 euro, afhankelijk van het notariskantoor.
Kun je iemand anders machtigen om je huis te verkopen? Ja, via een volmacht kun je iemand anders machtigen om jouw huis te verkopen. Dit biedt uitkomst wanneer je in het buitenland bent tijdens het verkoopproces, of wanneer je vanwege andere redenen (zoals ziekte) niet aanwezig kunt zijn.