Kleuren de bladeren van de laurier bruin of oranjebruin in de winter? Dan kunnen deze haagplanten vorstschade hebben. Oplossing: Snij de tak af tot de nieuwe bladknop.
Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.
Laurierkers watergeven
Als ze te droog zijn kun je dat zien aan gele bladeren. Als dit het geval is, vooral in de winter wordt er aan genomen dat de laurier last heeft van de vorst. Maar in feite is het een gebrek aan water. Het water kan de wortels niet bereiken door de bevroren grond.
Bestrijding kan gebeuren door vanaf half mei herhaaldelijk, bijvoorbeeld om de 8 tot 10 dagen, te spuiten met een middel dat zwavel bevat. Bij tuincentra zijn op dit gebied onder meer de volgende producten verkrijgbaar: Microsulfo spuitzwavel (fabrikant Bayer), Sulphon (Ecostyle) en Spuitzwavel (Luxan).
Wanneer u de Portugese Laurier heeft geplant dient u de grond constant vochtig te houden. Het is daarom belangrijk om minimaal wekelijks water te geven. Mocht het een warme of droge periode zijn, dan mag dit natuurlijk vaker. Water verdampt dan immers sneller.
Je moet de laurier als hij in de groei is bemesten. Bemesten doe het beste in maart-april en juni-juli. Door een laurierkershaag 2 keer per jaar te bemesten met een speciale hagenmeststof houd je hem gezond en groen. De bemesting moet je wel weer afbouwen vanaf augustus of september.
Hoe laurier verzorgen? Geef tijdens de groeiperiode, van maart tot augustus, 3 tot 4 keer per week water. Zorg er wel voor dat de pot nooit in het water staat en gebruik een pot die voorzien is van een aantal gaten zodat overtollig water kan wegvloeien.
Hagelschotziekte is een specifieke schimmel-aantasting in de Prunusachtigen, zoals de steenvruchten: kers, perzik, kwets, pruim, abrikoos. De aandoening werd voor het eerst beschreven door Franse pomologen in 1853, en komt nu wereldwijd voor. De aantasting verschijnt op jonge bladeren en slapende knoppen.
Eikenprocessierupsen (foto: Alex Ennerman).
De beste vorm van mest is organische mest. Deze mest soort verbeter de grond aanzienlijk. Beendermeel is een vorm natuurlijke mest die voedingsstoffen afgeeft over een lange periode. Door het bemesten voorziet u uw Portugese laurier op natuurlijke wijze van de nodige voeding en houdt u hun wortelgestel actief.
Laurierhagen verplanten
Zodra u de Laurierhagen heeft verplant moet u niet verwachten dat de Laurier binnen een week of twee er weer van genezen is. Zo is het verplanten van een complete Laurierhaag een behoorlijke operatie wat een enorme klap kan zijn voor de haag.
Stekken van ongeveer 10 cm lang snijd je in september van de laurier. Je zet de stekken in stekgrond, waarbij je wat stekpoeder kunt gebruiken tegen schimmelontwikkeling en om wortelvorming te bevorderen. Stekjes houden van een warme (ongeveer 18 graden) en vochtige omgeving.
De Laurier doet het goed in zowel zon als halfschaduw, maar zorg ervoor dat de plant altijd voldoende licht krijgt. Hoewel de Laurier niet winterhard (temperaturen tot -5°C) is, kunnen ze de steeds warmere winters in Nederland wel overleven.
Wanneer dient u een laurierhaag te snoeien
Wanneer u een laurierhaag gaat snoeien is het beste moment om dit te doen in het voorjaar (rond maart en april). Daaropvolgend is het raadzaam nogmaals te snoeien in augustus-september. Tweemaal per jaar snoeien resulteert in een volle strakke laurierhaag.
Cladosporium fulvum is te herkennen aan gele vlekken aan de onderzijde van het blad. Later zullen deze vlekken bruin verkleuren als de schimmel sporen begint aan te maken. Wanneer de schimmel zich verder doorzet, dan verkleurt ook de bovenzijde van het blad geel.
Een bladvlekkenziekte kun je herkennen aan gele en roodachtige vlekken. Langzamerhand zullen deze vlekken bruin gaan kleuren en uiteindelijk zwart.
Bladvlekkenziekte is een grasziekte dat door schimmels wordt veroorzaakt. Een tekort aan stikstof en kalium in de grond is vaak de reden waarom de schimmels toe kunnen slaan. De ziekte begint klein en valt daardoor niet op.
Bestrijd meeldauw op een natuurlijke manier door een plantenspuit te vullen met 40% melk en 60% water. Besproei de plant goed en de meeldauw zal na een tijdje verdwijnen. Dit middeltje werkt ook preventief. Of haal een biologisch bestrijdingsmiddel bij uw tuincentrum!
Knip dan de aangetaste delen weg of verwijder de hele plant in ernstige gevallen. Vernietig dit plantenafval door het bijvoorbeeld te verbranden. In ons tuincentrum zijn diverse bestrijdingsmiddelen te krijgen die goed helpen tegen allerlei soorten plantenziektes. Kom dus vooral eens bij ons langs.
Valse meeldauw herkennen
Valse meeldauw is te herkennen aan het grijze schimmelpluis aan de onderkant van het blad. Bovendien zorgt de schimmel voor gele vlekken op de bovenkant van het blad die soms bruin verkleuren. Deze vlekken zijn niet makkelijk weg te vegen.
Voor een gezonde groei heeft de laurier tijdens de groeiperiode voeding nodig. Omdat deze plant vrij traag groeit, is DCM Meststof Ilex, Osmanthus & Bladhoudende Heesters de beste keuze.
Maar hoe moet je een Laurier bemesten? Biologische meststof voor de langere termijn is het meeste geschikt. Dit kunnen goed gerijpte compost of hoornkrullen zijn. Een mengsel van beide is het beste beide zorgen ze ervoor dat de Laurierkers voorzien wordt van mineralen en stikstof.
Laurier kan, in tegenstelling tot wat vele mensen denken, best wat vrieskou verdragen, tot ongeveer – 5 °C . Bij zeer lage temperaturen of lang aanhoudende vorst verhuist u de laurier het best naar een onverwarmde maar vorstvrije ruimte (garage, orangerie).