Egaline wordt na het aanbrengen heel hard en hecht zich vast aan de ondergrond. Het laagje egaline maakt de ondergrond op die manier heel vlak en glad, zodat deze daarna afgewerkt kan worden met een nieuwe vloerbedekking zoals tegels, pvc, laminaat of parket. Toch is egaline als afwerkvloer ook heel geschikt.
In principe kan je egaline op elk soort ondergrond aanbrengen, zolang deze maar voldoende stabiel en vloeistofdicht is. Denk bijvoorbeeld aan een tegelvloer of een betonvloer. Ook houten vloeren zijn geschikt maar de vloerdelen moeten wel goed vastzitten en er mogen zich geen naden tussen de plankdelen bevinden.
Een egalinelaag kan vrij dun aangebracht worden, meestal is een dikte tussen de 1 en 6 mm voldoende om de ondervloer te egaliseren. Een egalinelaag van enkele centimeters raden wij af.
Toch mag je niet vergeten dat zo'n vloer in de eerste plaats bedoeld is om je ondergrond te egaliseren. Aan egalisatie als eindlaag zijn dan ook enkele risico's verbonden: Scheurvorming: door de samenstelling en het drogingsproces van egaline op cementbasis vallen scheurtjes niet uit te sluiten.
Na het egaliseren over de vloer lopen? Eerder hebben we aangegeven dat de droogtijd na het egaliseren ongeveer 12 uur is. In de praktijk is het soms niet mogelijk om 12 uur te wachten voordat je over de vloer kunt lopen.
De gemiddelde droogtijd van egaline voordat deze genoeg is uitgehard voor de afwerkvloer ligt tussen de 12 en 48 uur. De meeste vloeren zijn na ongeveer vier uur beloopbaar.
Het extra egaliseren kan op twee manieren gebeuren. Namelijk in één keer een dubbele laag smeren. Of we komen twee keer langs om de vloer te egaliseren. We proberen altijd de eerste optie.
Standaard is egaline niet waterdicht. Daarom wordt het vaak gecombineerd met waterglas. We mixen egaline cement met waterglas, zodat het waterafstotende eigenschappen krijgt.
Na het drogen van de egaline blijft een sterke, harde vloer over die niet snel zag barsten of scheuren. Ideaal dus wanneer u daarna tegels plaatst; een sterke ondervloer die net snel scheurt, beschermt ook uw tegelvloer tegen scheuren.
Voor het egaliseren van een vloer rekent de professional een prijs per m2. Een betonvloer egaliseren kost gemiddeld tussen de 10 en 25 euro per m2. De prijs van een houten vloer egaliseren bedraagt gemiddeld tussen de 45 en 75 euro per m2.
Egaliseren klinkt moeilijk en zal daarom vaak uitbesteed worden. Wanneer je dit uitbesteed zijn er kosten mee gemoeid, je moet immers mensen (of een bedrijf) inhuren om jouw ondervloer te egaliseren.
Het is vrij eenvoudig te berekenen hoeveel egaline je nodig hebt om een vloer te egaliseren. De meeste soorten egaline zitten op een verbruik van 1.5 kilogram per één millimeter laag dikte per vierkante meter.
Wat is het verschil tussen egaline en egalisatiemortel? Egaline is vloeibaar en egalisatiemortel kan zowel een vloeibaar als smeerbaar product zijn. Daarnaast is egaline doorgaans voor dunne lagen en heeft egaline een korte droogtijd.
betonvloer egaliseren met egaline
Als de te egaliseren laag dikker moet worden (3 mm tot +/-15 mm) is de standaard egaline handiger om het betonvloer egaliseren uit te voeren. Onze standaard egaline is zelf nivellerend. Zo dun als dunne modder.
Het egaliseren met beton gebeurt met egaline, dit is een soort vloeibaar cement dat uit kunststoffen bestaat. We gebruiken de diamantschuurmachine voor het grondig reinigen van de vloer. Uiteraard wordt de vloer netjes gestofzuigd, zodat er een speciale hechtprimer op aangebracht kan worden.
Of het nu bestaand tegelwerk is of een beton- of cementdekvloer: egaline kun je op veel verschillende ondergronden aanbrengen. Let er daarbij wel op dat de ondergrond stabiel, schoon, droog, stof- en vetvrij is. Daarnaast moet de vloer ontdaan zijn van stoffen die de hechting nadelig kunnen beïnvloeden.
Kun je zelf de vloer egaliseren? Ja, dat kan. Het uitvlakken en egaliseren van een ongelijke betonvloer is alleen niet zo makkelijk als het lijkt. Je hebt er wel wat ervaring voor nodig en kennis van de juiste materialen.
Smeer de vloer in met vloerprimer om de zuiging te verminderen en de hechting te verbeteren. Het laatste stof wordt gebonden en de egalisatie zal uiteindelijk bij de verwerking beter vloeien. Gebruik hiervoor een zachte bezem of handveger. Het primeren is een essentieel onderdeel om een goede en vlakke vloer te maken.
U kunt ongeveer 12 uur aanhouden per 1 mm. Als er op sommige plekken een dikke laag ligt, dan is de wachttijd natuurlijk lang.
Het schuren van egaline is belangrijk voor de hechting van de vloercoating. De vloer moet licht mat geschuurd worden. Dit doe je met een korrel die de vloer niet beschadigt maar wel matteert. We spreken dan meestal over een fijne korrel.
Let dan goed op of de egaline geschikt is voor de laagdikte die je wilt aanbrengen. Geschikte egalines voor anhydriet vloeren zijn de UZIN NC 110 of de Atlas SAM 100. Wij adviseren om de Bostik Grip A500 te gebruiken als voorstrijk en een dubbele laag voorstrijk aan te brengen.
Dat waterdicht maken doet u met een epoxy coating. Met deze speciale betonverf brengt u een laag kunsthars aan op de vloer. Hiermee legt u een soort filmlaag aan.. Het dringt dus niet in het beton zelf, zoals wel een impregneermiddel doet.
Maken jullie mijn vloer waterpas? Nee, egaliseren is het glad maken van de dekvloer, dus niet waterpas. Wij volgen de bestaande glooiingen in de dekvloer.
Deze prikroller 250 mm is een onmisbare tool bij je egalisatie klus of vers gegoten gietvloer. Door de uitgegoten egaline na te rollen met de prikroller verwijder je luchtbelletjes. Deze stap is essentieel na het uitgieten van de egalisatiemortel en zorgt voor een prachtig en sterk eindresultaat.