Het is belangrijk dat u dit exact opmeet. Nadat u dit opgemeten heeft, moet een gat in het laminaat boren. Dit gat moet een grootte hebben van de diameter van de buis en een uitzettingsvoeg van 16 millimeter. Hierna moet u de laminaatplank zagen en kloppend in het rijtje plaatsen.
Tip 1: kies de juiste boor
Boren in metaal doe je met een metaalboor, boren in beton doe je met een betonboor en boren in hout - nee, hij gaat niet als verrassing komen - doe je met een houtboor.
Plaats de laminaatvloer tegen de buizen.
Teken met een lat de afstand tussen de leidingen en de muur. Meet de afstand van het midden van de leidingen. Dit stuk vloer wordt tegen de muur achter de buizen geplaatst. Zaag vervolgens op de aangegeven lijn.
Houtboor. De houtboor kun je makkelijk herkennen door de spiraalvorm met een scherpe naaldvormige punt aan het uiteinde. Je kunt de houtboor o.a. gebruiken voor MDF, spaanplaat en hardboard.
Maar je kunt ook gerust met een metaalboor boren in hout of kunststof. Voor grotere gaten kun je voorboren met een 4 mm boortje. Daarmee voorkom je dat het hout splijt. Als je wilt schroeven in hardhout is voorboren zelfs noodzakelijk.
Hout. Een houtboor ziet er niet voor niets zo uit; daar is over nagedacht. De meest gangbare houtboor herken je aan de scherpe punt aan het uiteinde, het centreerpunt. Hiermee boor je heel nauwkeurig in het houten oppervlak, en hoef je er geen millimeter naast te zitten.
Normaal gesproken kun je als vuistregel aanhouden dat wanneer je een gat moet boren dat groter is dan 8 millimeter, je voorboort met een boortje van 4 millimeter. Je plaatst daarom eerst het kleinere boortje in je boormachine en boort in het materiaal. Doe dit niet dieper dan de uiteindelijke schroef / plug lang is.
Dikke nagels en nieten zijn niet geschikt voor MDF platen, omdat de kans dat het materiaal gaat splijten dan te groot is. U kunt bij MDF platen spaanplaatschroeven gebruiken, maar hierbij moet u wel voorboren om te voorkomen dat de MDF plaat niet gaat splijten.
Voorboren van mdf doe je met een boortje, die ongeveer 1 mm kleiner is dan de schacht (dat is het massieve deel van je schroef,) van de schroef.
Wil je de werking van je laminaat beperken? Laat je vloerdelen dan altijd 48 uur acclimatiseren na aanschaf. Ook dien je altijd 1,3 tot 1,5 millimeter tussen je vloer en muur aan te houden zodat de vloerdelen ruimte hebben om te kunnen werken.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.
Hoe lang duurt laminaat leggen? Een professional legt 20-40m2 laminaat per uur. Grote stukken zullen sneller gaan, denk aan een rechte woonkamer. Er gaat echter veel tijd zitten in het doorleggen (aaneensluitend) bij deuren en bij het zagen van schuine stukken.
Iets wat je ten alle tijden liever niet ziet gebeuren. Je kunt zeggen dat beton en steen best dicht bij elkaar liggen, maar niets is minder waar. Beton is extreem hard materiaal en hier kom je met een steenboor gewoonweg niet doorheen.
Veel mensen weten wel hoe ze moeten boren, maar vragen zich regelmatig af: wanneer moet ik voorboren? In principe geldt altijd dat wanneer u een gat moet boren dat een diameter heeft die groter is dan 8 mm, u altijd eerst moet voorboren met een boortje van 4 mm.
Boor je schuin, dan kan het hout gaan splinteren en dat zou zonde zijn. Een speedboor wordt vooral gebruikt om doorvoergaten voor leidingen of kabels te maken.
MDF is sterk en heeft een hoge draagkracht, bovendien werkt het nauwelijks waardoor het vooral voor interieurtoepassingen bij veel mensen de voorkeur geniet op houten platen om bijvoorbeeld meubilair uit te vervaardigen. Vooral de dunnere platen (bvb MDF 18 mm) zijn geschikt voor constructieve toepassingen.
Voor houten bouwplaten als MDF, OSB en Multiplex gebruik je houtschroeven of spaanplaatschroeven. Deze schroeven bevatten een platte kop. Wanneer je twee elementen op een bepaalde afstand van elkaar wil bevestigen, gebruik je daarvoor speciale afstandsschroeven.
Normale spaanplaatschroeven zijn goed bruikbaar, maar er zijn ook speciale MDF-schroeven. Bij het gebruik van spaanplaatschroeven is het aan te raden om voor te boren, vooral bij bevestiging in de kanten. Verzinken van de schroef voorkomt het opbollen van het MDF rondom de schroefkop.
De eigenschappen van MDF
Daarnaast trekken MDF platen niet krom zoals plaatmateriaal van natuurlijke materiaal dat doen, bijvoorbeeld: multiplex of timmerpanelen. Het reageert wel op hitte en vocht, maar in plaats van kromtrekken zal het gaan uitzetten. MDF heeft een sterk zuigende werking.
Maar hoe sterk is de MDF? De standaard MDF kan tot 90 kg dragen. Daarom is de duurzaamheid van MDF-meubelen een superieur voordeel in vergelijking met massief hout. Op enkele uitzonderingen na zijn MDF-materialen veel goedkoper dan hun natuurlijke tegenhangers.
MDF wordt meestal alleen binnenshuis gebruikt, want door de structuur van de platen neemt het snel en veel water op. Hierdoor kan MDF uitzetten, wat voor veel problemen zorgt.
Een zelftapper snijdt zijn eigen schroefdraad in het geboorde gat. Het is belangrijk dat bij het gebruik van zelftappers (zelftappende plaatschroeven) de juiste boordiameter wordt gebruikt. Als het boorgat te groot is dan zal dat zeker resulteren in het doordraaien van da schroef in het materiaal.
Vanuit de constructievorm bestaat de boormachine quasi uit twee scheermessen, die om een centraal punt draaien. Deze bladen werken als een vlak dat bij elke omwenteling een dun laagje hout afschraapt. Hierdoor ontstaan ook de karakteristieke houtkrullen van de Forstner boormachine, die doen denken aan houtkrullen.
Slangenboor. Met een slangenboor kun je diepe gaten maken. Dit is het aangewezen type wanneer je bijvoorbeeld in dikke balken moet boren. De spiraalvorm – die als een slang rond de as kronkelt – zorgt ervoor dat het boorstof goed wordt afgevoerd en er een schoon, glad gat ontstaat.