De vrijwillige openbare verkoopVerkopers kunnen zo sneller verkopen, kopers ervaren minder stress. Vóór de verkoop kan de verkoper in overleg met zijn notaris beslissen om een instelprijs vast te leggen. Dat bedrag kan vooraf worden aangekondigd in alle publiciteit rond het goed.
Op een openbare verkoop wordt aan alle potentiële kopers de kans gegeven om op een gewenste woning te bieden. Uiteindelijk zal de woning dan logischerwijs naar de hoogste bieder gaan. Een openbare verkoop kan een vrijwillige keuze van de verkopende partij zijn, bijvoorbeeld wanneer men snel van een huis af wil zijn.
Een openbare verkoop is een verkoop waarbij de kandidaat-kopers openbaar (fysiek of online) bieden op een pand. Een openbare verkoop gebeurt volgens vaste regels en onder de begeleiding van een notaris. Biedingen worden aangemoedigd door het instellen van een 'instelprijs'.
Een openbare verkoop wordt meegedeeld via aanplakbrieven en advertenties. Bij een onderhandse verkoping sluiten koper en verkoper een akkoord over de verkoop van een onroerend goed tegen een welbepaalde prijs. Dit gebeurt altijd via een notaris of makelaar. Meteen wordt ook een aantal lasten en plichten overeengekomen.
Begrip openbare verkoop
Een openbare verkoop van een woning of bedrijfspand is een verkoop die wordt georganiseerd door een notaris, die speciaal voor de openbare verkoop werd aangesteld. Tijdens deze bijeenkomst krijgt iedere geïnteresseerde de mogelijkheid om een bod uit te brengen op het te koop aangeboden goed.
Naast de aankoopprijs van de woning zal je bij een openbare verkoop ook forfaitaire kosten moeten betalen. Onder deze forfaitaire paraplu vallen onder meer de registratie- en aktekosten en het honorarium van de notaris. Het gaat dus om een bepaald percentage van de aankoopprijs.
Stille verkoop heeft een aantal voordelen boven normale verkoop van uw woning. Zo krijgt u geen bord in de tuin en heeft u dus meteen minder last van nieuwsgierige mensen die langs uw huis rijden. Sommige verkopers kunnen zich hier namelijk flink aan ergeren.
Normaal gezien krijg je één dag om je huis of appartement openbaar te verkopen. Mocht het na die dag toch niet verkocht geraken, kan de notaris het pand toch nog een tweede dag te koop stellen. Alleen als je woning gedwongen of gerechtelijk wordt verkocht, gaat de verkoop sowieso over twee dagen.
De klant kan de (dreigende) executieverkoop van het huis tegenhouden door een executie kort geding op te starten. De rechter kan bij misbruik van recht de executieverkoop van het huis tegenhouden door deze te verbieden of door deze uit te stellen.
We spreken van een vrijwillige openbare verkoop wanneer de eigenaar van het object op eigen initiatief besluit om een deel van zijn bezittingen te verkopen. Daarentegen is er sprake van een gedwongen verkoop wanneer de rechter dit beveelt om schuldaflossing mogelijk te maken.
Als er verschillende kandidaat-kopers zijn die meer willen bieden dan de oorspronkelijke vraagprijs, dan mag je die zelfs tegen elkaar uitspelen om zo een hoger bedrag in de wacht te slepen. “Je mag wel geen openbare verkoop organiseren”, merkt Nicolas Carette op. “Dat mag enkel door een notaris gebeuren.”
De kosten voor de koper op Biddit zijn identiek aan de kosten die de koper zou betalen bij een gewone verkoop uit de hand, dus de registratierechten, notariskosten, enz.Houd er wel rekening mee dat u ook als verkoper een extra kost moet betalen van gemiddeld € 3.000 à € 5.000.
Geloof in het product, toon oprechte interesse in de klant en betrek de hem/haar in het gesprek. Op die manier kun je adequaat inspelen op de behoefte van de klant en de juiste oplossing bieden. Zorg ervoor dat je het verkoopproces begrijpt en dat je kunt opvolgen wat je aan de klant hebt belooft.
De koper kiest en betaalt meestal de notaris. De notaris is de neutrale derde die de eigendomsoverdracht van de woning in goede banen leidt. Hij doet onder andere onderzoek naar koper en verkoper. Zo gaat hij hun identiteit na, bekijkt of de verkoper rechtmatig eigenaar is en of er geen beslag op de woning ligt.
De instelprijs is de startprijs voor de biedingen. U bepaalt dat startbedrag samen met de notaris. Daar bestaan geen regels over. De startprijs staat dus niet in een bepaalde verhouding tot de uiteindelijke verkoopprijs.
Want als je denkt dat alle koppels gelukkig waren met hun huis, dan heb je het mis. Deelnemers Alex en Pien besloten na vijf maanden hun huis alweer te verkopen. Diana en Jeffrey waren al helemaal niet tevreden, ze vonden het huis zo afschuwelijk dat ze al na één dag besloten om het huis weer te verkopen.
De verkoop gebeurt onder het toezicht en de leiding van een gerechtsdeurwaarder. Hij laat zich bijstaan door het personeel van de veilingzaal en een roeper. De kandidaat-kopers moeten zich aanmelden en laten registreren, alvorens zij een bod kunnen uitbrengen. De goederen worden verkocht aan de meestbiedende.
Een professionele verkoper mag zich meestal niet meer terugtrekken. Ook als er nog geen schriftelijk contract is.
De makelaar is verplicht jouw bod door te geven aan de verkoper. De meeste makelaars sturen je een bevestiging van jouw bod.
De nadelen van Biddit:
Biddit is een notarissenplatform, de notariskosten en registratiekosten komen dus nog bovenop het bod dat je uitbracht. Omdat deze panden vaak wat ouder zijn, zal je ook rekening moeten houden met een hogere EPC-score.
De kosten voor een online verkoop via Biddit zijn dezelfde als voor een klassieke transactie. De verkoper betaalt aan de notaris de kosten van de tekoopstelling. Ze hangen af van hoeveel publiciteit hij wil laten voeren en hoeveel bezoekdagen hij wenst.
Als de verkoper zonder een beroep op ontbindende voorwaarden onder de verkoop uit wilt, dan hoef je daar als koper niet mee akkoord te gaan. Je kunt hier bezwaar tegen maken of anders 10% van de koopsom eisen. Ook is het mogelijk om de overdracht van de woning af te dwingen via de rechter.