Scholieren zitten gemiddeld zo'n vijf uur per dag achter hun smartphone.
Het blijkt dat ze gemiddeld 4,8 uur per dag op hun mobiele telefoon turen. En hoe jonger de jongeren zijn, hoe hoger hun schermtijd is (15 – 21 jaar: 5,5 uur; 22 – 28 jaar: 4,9 uur; 29 – 35 jaar: 4,1 uur). De jongeren is een aantal stellingen voorgelegd over het gebruik van social media en de gevolgen ervan.
Het Oogfonds raadt de 20-20-2 regel aan. Deze regel houdt het volgende in: kijk 20 minuten naar een scherm en houd dan 20 seconden pauze door even niet naar dit scherm te kijken (kijk bijvoorbeeld naar buiten). Ga daarnaast minstens 2 uur per dag naar buiten.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
Wat is een redelijke schermtijd? ,,Schermtijd is niet uit te drukken in een aantal uren per dag. Een goede richtlijn, de 20-20-2-regel, komt van oogartsen. Die houdt in: haal na twintig minuten je ogen van het scherm en kijk twintig seconden in de verte.
De schermtijd is in 2021 in de meeste landen gegroeid ten opzichte van 2020, met uitzondering van Australië, Maleisië, Singapore en de VS. Nederlanders zitten in vergelijking met andere landen het minste achter een scherm – 5,5 uur tegenover gemiddeld bijna 7 uur wereldwijd.
Wat is de gemiddelde schermtijd in Nederland? Maar schrik niet, als u verneemt dat de gemiddelde schermtijd in Nederland 5,5 uur per dag bedraagt. Dat komt naar voren uit recent onderzoek van Team Lewis, in samenwerking met marktonderzoeker GWI. En we ontgrendelen onze smartphones zo'n 65,8 keer per dag.
Negatieve gevolgen
Jongeren hebben gemiddeld een schermtijd van 6 tot 7 uur per dag. Daarnaast is het erg slecht voor de ogen. Door een te grote blootstelling aan blauwlicht kan het slaapritme verstoord worden en is het zelfs mogelijk om bijziend te raken. Ten derde kan het voor een hoop onnodige stress zorgen.
Vaker telefoonverslaafd, vaker ongelukkig
Nederlandse kinderen brengen meer tijd door op hun scherm dan ooit tevoren. Scholieren zitten gemiddeld vijf uur (!) per dag op hun smartphone.
Door te lang naar een scherm te kijken, kunnen je ogen vermoeid geraken.Op den duur kan je een brandend of prikkend gevoel ervaren.Soms begin je ook wat wazig te zien en krijg je hoofdpijn, doordat je je ogen onbewust samenknijpt.
Het is daarom niet verrassend dat er ook erg veel gebruik van wordt gemaakt; gemiddeld besteden jongeren dagelijks 161 minuten aan social media, ruim twee en een half uur (Newcom, 2023). Gemiddeld gebruiken jongeren 5 socialmediakanalen (Newcom, 2023).
De hersenen zijn gedurende schermtijd erg actief en ons oeroude systeem is op deze overdaad aan prikkels niet berekend. Dit schaadt dan ook de breinontwikkeling en vaardigheden zoals concentratie, probleemoplossing en communicatie. Het kinderbrein is voor de ontwikkeling simpelweg niet bij teveel schermtijd gebaat.
In totaal besteden we gemiddeld 114 minuten per dag aan het gebruik van social media. Ook interessant: het aantal gebruikers van social media van 15 jaar en ouder is gegroeid van 13,7 naar naar 14,1 miljoen gebruikers.
De gemiddelde smartphone schermtijd van een volwassen Nederlander is 2 uur en 15 minuten per dag. Dat is bij elkaar 34 hele dagen per jaar!
Maximaal 20 minuten achter elkaar naar je scherm kijken, vervolgens minimaal 20 seconden in de verte kijken (dan ontspan je je ogen) en 2 uur per dag naar buiten. En die 20-20-2 regel is eigenlijk goed voor alles.
Tik in Instellingen op 'Schermtijd'. Tik op 'Bekijk alle app- en websiteactiviteit' en tik vervolgens op 'Apparaten' om het apparaat te kiezen waarvoor je het gebruik wilt bekijken. Tik op 'Week' voor een overzicht van je wekelijkse gebruik, of tik op 'Dag' voor een overzicht van je dagelijkse gebruik.
Het is nog niet concreet onderzocht vanaf hoeveel uur schermtijd het telefoongebruik verslavend wordt. Voor jongeren vanaf 12 jaar geldt als richtlijn dat de schermtijd maximaal 3 uur per dag mag zijn.Voor volwassenen is er helaas (nog) geen concrete richtlijn.
Virtuele babysitter, klaslokaal, hangout, tijdverdrijf: het online scherm was het tijdens de lockdown allemaal. De uren die kinderen tijdens de lockdown achter een telefoon, tablet, laptop of spelcomputer doorbrachten, steeg in Nederland met 3 uur en 11 minuten naar gemiddeld 7 uur en 19 minuten per dag.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer; 8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag; 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag; vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag beeldschermtijd.
Zo bekijk je de schermtijd op een iPhone
De schermtijd van een iPhone zit standaard in het instellingenmenu onder 'schermtijd'. Hier zie je de gemiddelde schermtijd per dag van de afgelopen week en het verschil met de week ervoor. Ga naar 'bekijk alle activiteit' voor de schermtijd per dag en week.
Met Schermtijd kun je realtimerapporten bekijken die laten zien hoeveel tijd je op je iPhone, iPad of iPod touch doorbrengt. Je kunt ook limieten instellen voor wat je wilt beheren. Met Schermtijd kun je bijhouden hoeveel tijd jij en je kinderen besteden aan apps, websites enzovoort.