De kinderen krijgen ieder een wezenpensioen tot ze 18 of 21 jaar zijn. Meestal is dat 14% van het ouderdomspensioen. In het pensioenreglement kunt u lezen hoe het wezenpensioen is opgebouwd. Als beide ouders overlijden, ontvangen de kinderen meestal 28% van het ouderdomspensioen tot ze 18 of 21 jaar zijn.
Het nabestaandenpensioen is er om bij overlijden de achterblijvende partner of kind(eren) financieel te helpen. Het nabestaandenpensioen bestaat uit: Partnerpensioen bij overlijden voor de pensioendatum. Partnerpensioen bij overlijden na de pensioendatum.
In veel pensioenregelingen van werknemers is een nabestaandenregeling opgenomen. Bij overlijden krijgt de achterblijvende partner maandelijks een bedrag uitgekeerd. Dit wordt ook wel een partnerpensioen genoemd.
Naast het ouderdomspensioen is er vaak via de werkgever ook nog een ander pensioen verzekerd: het nabestaanden- of partnerpensioen. Een nabestaandenpensioen is een uitkering die iemand krijgt als zijn of haar partner overlijdt.
Als uw ex-partner overlijdt
Uw ex-partner ontvangt zijn of haar deel van het ouderdomspensioen op het moment dat u met pensioen gaat. Als uw ex-partner overlijdt, is het mogelijk dat u het deel van het ouderdomspensioen waar uw ex-partner recht op heeft, weer terugkrijgt.
U was minstens 1 jaar getrouwd (of u zit in een situatie die we zo beschouwen). U bent niet getrouwd. Als u hertrouwt, dan wordt uw overlevingspensioen geschorst.
Wanneer ontvangt u pensioen van uw ex
Hoofdregel is dat u het aandeel van uw ex-partner ontvangt, zodra uw ex-partner met pensioen gaat. Dit geldt ook voor FPU (vervroegd pensioen). Als er een groot leeftijdsverschil is tussen u beiden, dan heeft dit soms bijzondere gevolgen.
U en uw ex-partner hebben tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap samen pensioen opgebouwd. U heeft allebei recht op de helft van dat pensioen, maar kunt het ook anders verdelen. Geef uw scheiding op tijd door aan uw pensioenuitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar).
In Nederland bestaat er een nabestaandenuitkering uit de Algemene nabestaandenwet (Anw). Het is een financiële ondersteuning vanuit de overheid na het overlijden van de partner (dit geldt ook voor wezen). De uitkering komt vanuit de Sociale Verzekeringsbank. De nabestaandenuitkering is een soort basisinkomen.
Gemiddelde netto pensioen per maand In Nederland? Gemiddeld krijgt een gepensioneerd persoon €2845 netto per maand aan pensioen. Dit bedrag is een optelsom van alle mogelijke inkomstenbronnen (o.a. AOW, je werknemerspensioen en eventuele spaarrekeningen of lijfrentes).
Uw rustpensioen is het inkomen waarop u recht hebt na pensionering, op basis van de wettelijke bijdragen die u in de loop van uw carrière gedaan hebt. Het gaat met andere woorden om uw wettelijk pensioen en vormt de eerste pijler van uw pensioen.
Het overlevingspensioen voor die weduwen en weduwnaars jonger dan 45 jaar evolueert naar een tijdelijke overgangsuitkering: één jaar voor personen zonder kinderen, tot twee jaar voor personen met kinderen. Vandaag wordt dat overlevingspensioen nog levenslang uitgekeerd.
In Nederland is de overdraagbaarheid van pensioen een wettelijk recht. De overdracht zelf wordt geregeld met behulp van nationaal vastgestelde rekenregels. Internationale overdracht van pensioen is vrijwel onmogelijk.
De nabestaande is in de eerste plaats de echtgenoot, partner of andere levensgezel met wie de betrokkene samenleefde op het moment van overlijden.
Natuurlijk is de hoogte van een weduwenpensioen of nabestaanden pensioen afhankelijk van een groot aantal factoren. Maar in het algemeen kunt u er van uitgaan dat dit pensioen 70% bruto zal bedragen van het pensioen dat u zou ontvangen of reeds ontvangt als u met pensioen gaat.
Nabestaandenuitkering stopt
In de volgende gevallen stopt uw nabestaandenuitkering: U bereikt de leeftijd waarop u een AOW-uitkering ontvangt. U hertrouwt, gaat een geregistreerd partnerschap aan of gaat samenwonen. Bij samenwonen is de beëindiging niet meteen definitief.
De hoogte van de Anw-uitkering verschilt per soort uitkering en hangt soms ook af van uw inkomen. De uitkering is maximaal 70% van het nettominimumloon.
weduwenpensioen of weduwnaarspensioen (officieel wordt dit het overlevingspensioen genoemd) toegekend. Dit bedraagt in principe 80 % van het vroegere gezinspensioen. Het pensioen wordt na overlijden dus met 20 % verminderd.
Om recht te hebben op een minimumpensioen moet u minstens 30 jaren gewerkt hebben. Een maximumpensioen bestaat enkel nog voor ambtenaren. Meer informatie over de berekening van het: Werknemerspensioen.
In bepaalde gevallen kan één van beide partners inderdaad recht hebben op het gezinspensioen. In die situatie wordt het pensioen van die partner verhoogd met 25%. Dit is het geval wanneer dit verhoogde gezinspensioen hoger ligt dan de som van de twee afzonderlijke alleenstaandenpensioenen.
Lonen. We berekenen het echtscheidingspensioen op basis van 62,5 % van de lonen van uw ex-huwelijkspartner. Van dat loon trekken we uw eigen loon als werknemer af.
Als jullie uit elkaar gaan, moeten jullie het ouderdomspensioen verdelen. Het gaat dan om het ouderdomspensioen dat jullie hebben opgebouwd tijdens jullie huwelijk of partnerschap. Elke ex-partner krijgt de helft van het ouderdomspensioen. Dat is wettelijk zo geregeld.
Als u trouwt én in Nederland woont, hoeft u niets te regelen
En uw partner krijgt recht op een deel van uw ouderdomspensioen. Ook als u later uit elkaar gaat.