Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Mozzarella is een vettige kaas, dus het heeft een hoog vetgehalte. Als je te veel mozzarella eet, kan dat dus slecht zijn voor je lichaamsgewicht. Als je aan het diëten bent, is het wel slim om er rekening mee te houden dat je niet te veel mozzarella eet.
Vitamines, mineralen en een hoop eiwitten
Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink.
Eet u graag harde Hollandse kazen, dan doet u er goed aan om een 20+ of 30+ kaas te kiezen. Deze soorten bevatten namelijk de minste calorieën en verzadigd vet. Naast Hollandse kazen bestaan er nog vele andere soorten kaas.
Feta zit vol goede voedingsstoffen
Ook bevat het product minder vet en calorieën dan bijvoorbeeld cheddar of Parmezaanse kaas. 28 gram van cheddar of Parmezaanse kaas bevat namelijk meer dan 110 calorieën en 7 gram vet, terwijl feta maar 74 calorieën en 6 gram vet bevat.
Dan kun je ook wel eens voor vettere en zoutere varianten kiezen – als je natuurlijk niet overdrijft. Maar eet je het elke dag? Kies dan liefst voor een 'gezondere' variant, zoals 20+- of 30+-kaas, mozzarella of hüttenkäse.
De winnaar
Dat is dus nummer 1, die niet, zoals Lauretta zeker wist, van de Albert Heijn is, maar van Jumbo. Hulde! Nummer 2 is de romige Italiaanse mozzarella van Albert Heijn. Nummer 3 is de gummy mozzarella van Fresca d'oro.
Magere kaas is relatief gezond als broodbeleg
Kaas is niet supergezond, maar bevat wel hoogwaardige wei-eiwitten en melkeiwitten. Kaas is dus alleen gezond als je het met mate eet. Neem bij voorkeur magere (20+ & 30+) kaas, want die bevat relatief weinig verzadigd vet.
Koemelkmozzarella bevat gemiddeld het minste vet en zout en heeft een plek binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Drie koemelkmozzarella's horen daar niet bij, omdat die net iets te veel verzadigd vet bevatten. Buffelmozzarella bevat beduidend meer vet en zout en is ongezonder dan koemelkmozzarella.
Een portie mozzarella komt overeen met 30 gram.
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Conclusie koolhydraten in kaas
De Hollandse harde kaas past perfect in het koolhydraatarme dieet en in het keto-dieet, omdat ze precies allemaal 0 gram koolhydraten en dus ook 0 gram suikers bevatten. Boerenkaas kan goed als beleg, tussendoortje, snack of als alternatief voor een zoet dessert.
De aanduidingen 10+, 20+, 30+, 40+,45+, 48+, 50+, 60+ op de verpakking geven het vetgehalte aan. Magere kaas (10+, 20+ en 30+), bevat minder vet en meer calcium dan de vettere varianten. Het vet in kaas bestaat voor meer dan 60% uit verzadigd vet.
Verpakking checken. Spot je het logo van Mozzarella di Bufala Campana op de verpakking, weet je dat je traditionele buffelmozzarella in je handen hebt. Van alleen maar buffelmelk, die producenten bovendien binnen een dag verwerken tot een eetbare bol mozzarella.
Minder vet dan gewone kaas
De cijfers slaan op het vetgehalte van de kaas in de 'droge stof' die overblijft als het vocht is verdampt. Omdat er in mozzarella veel meer water zit dan in gewone kaas, bevat mozzarella per honderd gram dus veel minder vet. Koemelkmozzarella valt meestal zelfs net binnen de Schijf van vijf.
De buitenkant van de kaas is dus mozzarella, de binnenkant is een combinatie van mozzarella en room. Qua textuur is burrata dan ook een stuk zachter dan mozzarella en hierdoor echt perfect om te serveren op een salade, krokant brood of over pasta. Zodra je burrata aansnijdt vloeit de room uit de kern van de kaas.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.
Vetgehalte. Brie is een van de vetste kazen die er zijn. Brie is namelijk 50+ of 60+, dit betekent dat 50% à 60% van de kaas uit vet bestaat als je het water uit de kaas weghaalt. Brie heeft dus erg veel vet, en daarvan is ook een hoop vet verzadigd vet.
Mozzarella is misschien wel de bekendste Italiaanse kaas buiten de grenzen van de laars. We eten hem met tomaat en basilicum in een salade caprese of gesmolten op een pizza. Al wordt in het laatste geval vaak mozzarella van koemelk gebruikt, ook wel fior di latte genoemd.
Je kan feta gemakkelijk verkruimelen en als topping gebruiken voor een salade. Een lekker lichte tip, want zo heb je véél minder van de kaas nodig, en proef je toch goed de smaak. Maar feta kan je ook gaan gebruiken in warme bereidingen, de kaas smelt een klein beetje, maar behoudt toch mooi zijn vorm.
Deze witte kaas is de Hollandse versie van de bekende Griekse feta, maar wordt in het geheel van gepasteuriseerde schapenmelk gemaakt, waardoor deze een mooi zachte smaak, een hogere voedingswaarde en een fijnere vetstructuur heeft en bijzonder licht verteerbaar is.
Is dit hetzelfde als feta? Door de Europese regelgeving mag alleen kaas die is geproduceerd in Griekenland en gemaakt is van minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk feta heten. Veel producenten die feta-achtige kaas maken, bijvoorbeeld van koemelk, noemen het daarom 'mediterrane kaasblokjes of 'witte kaas'.