Wat is een plate setter/heat deflector? Een plate setter/heat deflector wordt voornamelijk gebruikt voor low en slow cooking gerechten of voor bereidingen die wat langer duren. Op deze plaat kan je bijvoorbeeld een ovenschaal zetten, of een hele kip, maar je kan ook pizza's maken met deze accessoire.
Een plate setter is een keramisch hitteschild wat dient als een barrière tussen het voedsel op de Grill Guru Kamado en het houtskool. Wil je indirect koken zoals een hele kip of zalm roken, langzaam grote stukken vlees garen of spare ribs en pulled pork roosteren? Dan heb je de plate setter (heat deflector) nodig.
Een plate setter is een combinatie van een elevator en een deflector plate. Hierdoor creëer je een indirecte zone in je kamado; de vlammen en extreme directe hitte van de kolen worden tegengehouden door de deflector plate.
7 – Schoonmaken & schoon branden van je kamado
Wanneer de kamado aan de binnenkant erg vet en vies is kan je deze even schoonbranden. Dit hoef je echt niet iedere keer te doen, niet op hoge temperatuur te doen en ook niet voor een lange periode. Een half uurtje op 250 graden is meer dan prima.
The Bastard Premium houtskool is een houtskool van hoge kwaliteit, speciaal voor de Kamado barbecue. Gegarandeerd een langere brandduur van 50% ten opzichte van normale houtskool soorten.
Kan ik mijn kamado onder alle weersomstandigheden gebruiken? De kamado is een kooktoestel voor alle weertypes en kan gebruikt worden wanneer u maar wilt genieten van de geweldige smaak van een barbecue.
Waarom geen briketten in een kamado
Houtskool briketten worden gemaakt van een afvalproduct, namelijk het gruis dat overblijft van de normale houtskool productie. Het pure gruis kan niet gebruikt worden, simpelweg omdat het niet aan te steken is.
HOUT. Net zoals bij een kogel BBQ gebruik je best geen hout in je kamado. Dit om de dezelfde reden dat een houtvuur heel warm wordt, dit kan je kamado kan doen barsten. Het enige hout dat je in een kamado kan gebruiken is rookhout.
Hoeveelheid houtskool
Wanneer je de grote BGE gebruikt, moet je de vuurpot tot circa 2,5 à 5 cm boven de luchtgaten vullen. In geval van de middelgrote of kleine BGE vult u deze tot aan de luchtgaten. Houtskool heeft diverse lengtes; het gaat dus niet om het aantal kolen.
U kunt de kamado heel makkelijk doven door na het koken de schuif onderin en bij de top te sluiten. Er zal geen zuurstof meer bij het vuur komen en dit zal snel doven, waarna de kamado afkoelt. Door de dikke keramische wanden van de kamado duurt het afkoelen ongeveer een uur of langer.
De Grill Guru plate setter is de ideale accessoire om de 15 inch Kamado te upgraden waardoor een indirecte bbq sessie mogelijk wordt. De Plate setter bestaat uit een heat deflector en een RVS frame. De plate setter compact 15 inch wordt geplaatst op en in de vuurring tussen het houtskool en het gerecht.
Je wilt bij het bakken van een pizza dus gebruik maken van indirecte hitte. In een kamado is dit eenvoudig, want dan gebruik je simpelweg eerst de platesetter of heat deflector, waarna je de pizzasteen op het rooster legt.
De plate setter/heat deflector plaats je op de barbecue als de aanmaakblokjes gedoofd zijn en de houtskool begint te gloeien, dit is vaak na 10 à 20 minuten. Je plaatst de plaat op de vuurring en laat deze dan opwarmen. Door de plaat op op de vuurring te plaatsen, creëer je een indirecte zone op je barbecue.
De temperatuur regel je door meer of minder zuurstof toe te laten in de kamado, dit regelen doe je door middel van de luchtschuiven onderin en bovenop. De uitleg hierachter is eigenlijk simpel: met meer zuurstof gaan de kolen harder branden en gaat de temperatuur omhoog. Dus schuifjes open, temperatuur omhoog.
Druipend vet tijdens het grillen veroorzaakt bijvoorbeeld ook rook. Je eerste reactie is wellicht de rook te stoppen en de reGGulator bovenop te sluiten. Maar op deze manier blijft de rook juist in de EGG terwijl je de rook beter op een snelle en gemakkelijke manier kunt laten ontsnappen en stoppen.
We raden sterk af de Big Green Egg binnen te gebruiken. Overigens geldt dat voor alle barbecues in het algemeen. Hoewel het mogelijk is om één van de kleinere modellen van de Big Green Egg onder professionele omstandigheden binnen te gebruiken, moet u zich bewust zijn van de risico's.
Wanneer je een overkapping hebt en je kamado staat het hele jaar droog is een regenhoes niet echt noodzakelijk. Van de andere kant als je kamado in de zon staat beschermt de regenhoes ook tegen UV straling van de zon. Op deze manier verkleurt het keramiek niet door de jaren heen.
Zelfs als het vriest kun je je kamado gebruiken! Zorg er ook voor dat je de temperatuur zo langzaam mogelijk laat oplopen, zeker als het koud en/of vochtig weer is. Zo kan het keramiek inwerken en voorkom je scheurtjes en/ of het knappen van het keramiek.
Voor elke brandduur en BBQ sessie zit er wel een goede houtskool in het assortiment. Met name de knoertharde Quebracho Blanco heeft een ongekend lange brandduur!
Als je het aan ons vraagt zijn het deze Weber Briketten! De Weber Briketten komen in een duo pack van 8 kg, waardoor je waarschijnlijk genoeg hebt voor de hele zomer en er ook volgend jaar nog genoeg mee kan. Ze branden erg langdurig, veel langer dan houtskool, en dat kan zorgen voor een verrukkelijk lekkere steak.
Perfect om hoge temperaturen mee te halen of extra lange sessies mee te doen. Ben je op zoek naar kolen van extreem hard hout? Dan is de Marabu het meest geschikt. Hoe harder de houtsoort, hoe langer het duurt voor ze goed branden en je de gewenste temperatuur hebt bereikt.