De glaslat voor buitenbeglazing blijft voorlopig standaard 15x17 mm. De glaslat met kitsponning wordt toegepast bij kozijnen met binnen-beglazing en bij alle ramen. Om bij de deuren meer ruimte te creëren kan er een glaslat met kitsponning worden toegepast of koplatten op de deur.
Neuslat 18x25mm
Neuslatten zijn houten glaslatten die zorgen voor de bevestiging van het dubbele glas. Verder zorgen ze voor een optimale ventilatie van het isolatieglas. En bieden bescherming aan de onderdorpel van het kozijn.
Opdek glaslatten worden gebruikt ter bevestiging van glas, voornamelijk als je dubbel glas wil plaatsen in plaats van enkel glas. Omdat er bij enkelglas een andere sponning nodig is dan bij dubbel glas, wordt met een opdeklat de sponning opgevuld, zodat het dubbelglas alsnog in het kozijn past.
Glaslatten recht en schuin
Standaard glaslatten plaats je aan de bovenkant en zijkanten van een raam. Je kunt hier kiezen tussen schuine en rechte lat. Je kiest hier wat je mooi vindt, of wat er bijvoorbeeld bij andere ramen reeds gebruikt is. Schuine latten hebben ook een betere afwatering.
De neuslat is de bij voorkeur hardhouten lat bij een raamkozijn. De neus moet minimaal 5 mm oversteken vanaf de rand van de dorpel tot het begin van de neus (met andere woorden: ventilatieruimte minimaal 5 mm). Bij het op maat zagen van de neuslat aan weerszijden een ruimte aanhouden van 4 mm.
Het doel van de glaslat is om het glas vast te maken in het kozijn. De ruiten zitten dus middels een glaslat vast gekit. Wanneer je kiest voor buitenbeglazing dan wordt het glas van buiten beglaasd en worden de glaslatten aan de buitenzijde vast gekit. Op bovenstaande foto is het kozijn dus buitenbeglaasd.
Het plaatsen van neuslatten is een duurzame afwerking van het kozijn en verlengt de levensduur van uw kozijnen. Tevens zorgen neuslatten voor het behoud van uw isolerende beglazing. Bij ventilerende latten en stoeltjes profielen is er kans op lek waardoor de isolerende beglazing in contact komt met vocht.
De glaslatten zijn te bestellen in 12 mm, 17 mm. Glaslatten zijn per halve meter te bestellen. De kleinste glaslat van 17 mm is een glaslat van 17 x 15 mm (met sponning). Dan is er de neuslat 17 x 17 mm (deze is ook haaks te bestellen).
Je plaatst de glaslat in de opening en kantel deze in de richting van het glas en klik de glaslat vervolgens vast op de juiste plaats, zodat de glaslat recht komt te staan en vast zit. Plaats alle glaslatten rondom en plaats aansluitend de rubberdichting tussen de glaslat en het glas.
Verwijder de huidige lat
Dat doe u door met een scherp en flexibel mes de kitrand los te maken. Met een plamuurmes kunt u vervolgens met behulp van een schroevendraaier de glaslat loswrikken. Zaag de glaslat vervolgens door midden, verwijder de oude spijkers en maak het raam schoon met een verfkrabber.
De glasband wordt aangebracht aan de binnenkant van het kozijn of in de deursponning. Op deze wijze worden vervolgens brandwerende ramen en branddeuren afgedicht.
In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar meestal geen triple glas. Triple glas is dan te zwaar. In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk.
HR++ glas is per definitie niet dikker dan dubbelglas. De extra coating van HR++ glas wordt aan de binnenkant van het glas aangebracht en ook het edelgas draagt niet bij aan extra dikte. Bij het vervangen van oud dubbelglas door HR++ zal het in de praktijk echter vaak voorkomen dat het HR++ glas wel dikker is.
4mm - sp - #4mm is isolatieglas voorzien van een gasgevulde spouw en een HR coating. Dit voorkomt dat koude lucht binnenkomt en dat warme lucht ontsnapt. Hierdoor verbetert de isolatiewaarde en verhoogt het comfort. Dubbel glas HR++ wordt veelal toegepast in ramen en kozijnen in keukens, badkamers en dakkapellen.
Wanneer u glaslatten vast wilt zetten heeft u de keuze om een glaslat schroef of een glaslat spijker te gebruiken. Wanneer het om kleine glaslatten gaat is een glaslat spijker de enige optie omdat een schroef dan simpelweg te groot is. Een Glaslat Schroef heeft een diameter van ongeveer 3.2mm.
Droogbeglazen is een eenvoudig systeem, waarbij het EPDM-profiel zowel als afstandhouder en als afdichting fungeert, zonder gebruik te maken van kit. Köhlerwoodcap heeft een groot assortiment droogbeglazings producten. Denk hierbij aan EPDM beglazingsrubber en kroonband.
Het grote voordeel van binnenbeglazing is dat de sponningen aan de binnenzijde van het kozijn zitten, zodat de glaslatten en andere bevestigingsmaterialen niet bloot komen te staan aan de verschillende invloeden van het weer.
Binnenbeglazing is beglazing waarbij de ruiten aan de binnenzijde van het kozijn worden aangebracht. De sponning zit dus aan de binnenzijde.
Een glaslat is een lat van hout, kunstof of aluminum die op het kozijn wordt bevestigd. Deze is bedoelt om de ruit vast te zetten. Tevens zorgen de glaslatten ervoor dat de ruit inbraak werender wordt en beter geïsoleerd is.
Opdeklatten beschermen het kozijn tegen water en vuil zodat houtrot voorkomen kan worden. Bij het bevestigen van een opdeklat is het aan te raden de opdeklat eerst voor te boren om scheurvorming te voorkomen.
Glas moet ruimte hebben, daarom is er rondom ca. 3-5 mm omtrekspeling nodig. Wij raden aan om tijdens het opnemen van de glasmaten eerst de strakke sponningmaten op te meten en daar vervolgens zowel van de breedte als hoogte 6-10mm af te halen. Let op dat u glasmaten in millimeters opgeeft.