Minimale betondekking: boven bovenste wapeningsnet moet voldoende beton zitten (3 à 4 cm). Belangrijk om roest van de ijzers te voorkomen en voor de goede hechting van beton aan de wapening. Gebruik hiervoor geschikte afstandshouders.
Een vloer mag worden afgewapend met 15 mm dekking bij een binnenklimaat, terwijl dat voor balken op 25 mm en voor kolommen op 30 mm is.
Om de stevigheid van de wapening te bewaren, moeten de netten elkaar 40 maal de diameter van het draad overlappen. De bouwstaalmatten met lange stekken van Hardeman zijn speciaal hiervoor gemaakt. Als deze stekken het volgende net overlappen zit je goed. Hierdoor wordt de vloer steviger en vlakker.
Meestal liggen de ondernetten zo'n 3cm boven de onderkant van uw betonplaat en zit daar dan nog 7 tot 12cm beton boven. Bij een plaat met onder- en bovennetten, weer 3cm boven het bovennet.
Voor het creëeren van een standaard werkvloer kan gebruik gemaakt worden van betonmatten met een dikte variërend van rond 6 of rond 8. Deze dikte is in staat om de verwachte trekkrachten op te vangen en vormt een solide basis voor de werkvloer.
Een veilige vuistregel voor overlappingslengte is 40x de diameter van het staal.
Betonnen blokjes en ribben voor onder de funderings- of vloerwapening, te rekenen op ca. 4 stuks per vierkante meter. Een betonblokje of rib als afstandshouder voor onder andere bouwstaalnetten.
Over het algemeen geldt dat een betonvloer minimaal 8 cm dik moet zijn.
Betonnen Hunebed afstandhouders
Onder vloerwapening verbruikt u ca. 4 stuks per m2.
Voor het aanbrengen van wapening in betonvloer gebruiken wij verschillen typen. Voor een gevlinderde woonbeton vloer met een dikte van 7 cm gebruiken wij wapening Ø 6-100 mm. De wapening in de betonvloer buiten is minimaal Ø 8-125 mm. Dit komt omdat de betonvloer voor buiten een minimale dikte heeft van 12 cm.
Dekking afstandhouders
Kunststof afstandhouders, ring of pion: 6 afstandhouders per 1000 mm wapeningskorf. Betonnen stelblokjes (klein) bij wapeningskorven: 3 blokjes per 1000 mm korf. Betonnen stelblokjes (groot en klein) bij vloerwapening: 3 blokjes per 1m2. Betonnen stelribben: 2 stelribben per 1 m2.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
As = de hoeveelheid toegepaste wapening = w0*b*d (mm2); w0 = wapeningspercentage (%) meestal aangegeven als w0/100; d = hoogte betondoorsnede minus afstand rand beton tot hart wapeningsstaaf (mm); b = breedte van de betondoorsnede (mm).
Huidige betonconstructies hebben een draagkracht van ongeveer 200 kg/M2. Bij lichtere (oudere) constructies zal 100kg/M2 reeds een maximum zijn. Maar dit moet allemaal met een korreltje zout genomen worden: dit betekent niet als u met 3 volwassen personen op 1 M2 staat, u door de betonplaat gaat vallen.
Richtlijn voor het juiste aantal stelblokjes bij wapeningskorven is 3 blokjes per 1000mm korf. Bij vloerwapening geldt 3 blokjes per 1m2. Stelblokje 20 klein (100 st.) Stelblokje 25 klein (100 st.)
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is.
In woonbeton gebruiken wij meestal betonijzer van rond 8 cm. Dit kan voldoende zijn voor een betonvloer tussen de 8 en 12 cm dik. Houdt u wel rekening met de dikte van de betonnen vloer dat u genoeg ruimte heeft om de vloer te storten zodat u niet te hoog uitkomt.
De richtlijn voor het juiste aantal is 6 afstandhouders per 1000mm wapeningskorf. Onder de wapeningskorven komen betonnen stelblokjes, de richtlijn voor het juiste aantal stelblokjes is 3 blokjes per 1000mm korf.
Gewapend beton is een combinatie van beton en wapeningsstaal. Wapening bestaat uit stalen staven die de trekkrachten opnemen, terwijl het beton drukkrachten opneemt. Zo wordt scheurvorming vermeden of sterk beperkt.
Bovenwapening is de wapening in een betonconstructie die in het algemeen wordt aangebracht op plaatsen waar een opbuigend of negatief moment wordt verwacht.