Maïs kan in principe geen kwaad, je zal het zelfs vaak terugvinden in verschillende soorten hondenvoeding. Maïs is relatief goedkoop t.o.v. andere voedingsmiddelen zoals rijst. Als je hond er niet allergisch aan is, is maïs een prima toevoeging aan zijn dieet.
Sperziebonen zijn een populaire snack voor honden want ze zijn lekker en gezond. Ze bevatten veel vezels die zorgen voor een gezonde spijsvertering en een vlotte stoelgang. Ook geven ze je hond een boost aan vitamine A, C en K voor een sterke weerstand en een scherp zicht.
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
De “schil van de granen” (en onder granen vallen ook maïs, tarwe, couscous, rijst) is dan nog te hard om te kunnen verteren. Om die reden moet de plantencel van de granen dus eerst geopend oftewel ontsloten worden. Dit gebeurt in de natuur (denk aan de wolven) doordat zij de uitwerpselen eten van de grote grazers.
Absoluut niet!Zolang het maar goed verwerkt wordt. Als granen goed verwerkt worden, en dus gekookt zijn, worden granen perfect verteerd door alle honden, tenzij ze intolerant en/of allergisch zijn voor bepaalde soorten granen.
Ondanks dat honden zonder koolhydraten kunnen, zijn ze een zeer goede bron voor energie. Mais en rijst zijn wenselijke ingrediënten in hondenvoeding ook vanwege de constante kwaliteit. Bovendien zijn mais en rijst vrij van gluten.
Maar ook bevat het vitamine B2 en B3, allebei nodig voor een gezonde huid en een goede energievoorziening. Daarnaast brengt mais je vitamine B5. Ons spijsverteringsstelsel heeft geen enzymen om cellulosevezels af te breken, en daarom kan het lichaam de maïskorrel niet verteren en komt hij heel naar buiten.
De gezonde eigenschappen van maïs
Daarnaast is het rijk aan vezels, wat goed is voor onder andere de verzadiging en spijsvertering. Omdat maïs dus ook zeker wel goede eigenschappen bevat kan je het wel eten, maar dan echt met mate.
4% vet. 2-6% olie. 1-3% suiker. 100g mais heeft ongeveer 365 Kcal energie.
Sommige groenten en fruit zijn echter gevaarlijk voor honden en mag je dus zeker niet geven, zoals onrijpe tomaten, rauwe aardappelen en andere knolgroenten, uien, prei, knoflook, avocado, champignons en andere paddenstoelen. Druiven en rozijnen zijn eveneens giftig voor honden.
Komkommers kunnen een veilige en voedzame snack zijn voor honden. Komkommers, rijk aan vezels en antioxidanten, zijn een bron van vitamine C en K en van mineralen en elektrolyten, zoals magnesium en kalium.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.
Denk hierbij aan producten zoals energiedrankjes, koffie, thee, frisdrank, chocolade en verschillende soorten snoep. Het beste kan je dus helemaal geen voeding voor menselijke consumptie aan je hond geven.
De richtlijn van 3 à 4 uur is dus afhankelijk van het karakter van je hond, maar ook van zijn leeftijd. Een jonge hond zonder verlatingsangst kan makkelijk 4 uur alleen zijn, maar een oudere hond kan bijvoorbeeld te maken krijgen met incontinentie, staar, dementie of doofheid, waardoor hij minder lang alleen kan zijn.
Mag een hond banaan? Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Mais. Mais is een onverteerbare vezel, dat betekent dat mais vaak onverteerd met de ontlasting mee terugkomt. Veel mensen kunnen hier klachten van krijgen, de ontlasting is bijvoorbeeld pijnlijk tijdens de toiletgang. Ook is mais vaak één van de oorzaken van prikkelbare darmklachten en diarree.
Zomergroenten in pot of blik bevatten vanaf volgende zomer geen suiker meer. Dat hebben brancheorganisaties in de groenten- en fruitverwerkende industrie afgesproken met supermarktketens. Het gaat om mais, doperwten, wortels, de combinatie daarvan en om jonge kapucijners.
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de onoplosbare vezels voor buikklachten kunnen zorgen bij sommige mensen met PDS. Deze vezels zitten in veel gezonde producten, zoals aardappelen, bananen, maïs, wortels, bonen, koolsoorten, bepaalde tarweproducten en appels.
Maïs is eigenlijk geen groente, maar een graangewas. We eten alleen de suikermaïs, met zijn zoete, gele korrels. In Nederland wordt deze al ruim 30 jaar geteeld. Suikermaïs staat volop in de belangstelling en wordt steeds meer gegeten.
Neem geen: gepaneerde en gefrituurde gerechten; taai en draderig vlees en vis met graten; draderige en vezelige groenten zoals asperges, champignons, tuinbonen, maïs, taugé, aubergine, zuurkool, venkel en peulvruchten (bruine bonen, witte bonen, kapucijners etc); rauwe groente/rauwkost zoals wortel en knolselderij.
Wat is makkelijk te verteren? Magere vleessoorten (o.a. rosbief, kipfilet en fricandeau) en eieren (een omelet, roerei of zacht gekookt eitje).
Rauwe vleesvoeding. De meest gezonde voeding voor de meeste honden is rauwe vleesvoeding, dit past het beste bij het verteringsstelsel van de hond en geeft het kleinste risico op gezondheidsklachten. Veel honden met onverklaarbare gezondheidsklachten, voelen zich beter als ze overgaan op rauwe vleesvoeding.
Zolang je de kip goed kookt en samen met de rijst naturel is dan is het geen enkel probleem om je hond in beperkte portie rijst met kip te voeren. Zorg er wel voor dat je de kip niet bakt, maar kookt dit in verband met olie of boter wat erg vet kan zijn. Hierdoor kan je hond last krijgen van zijn maag en darmen.
Een ei is een goede eiwitbron voor je dier. Wij verwerken dan ook eipoeder in een aantal van onze voedingen. Af en toe een eitje geven aan je dier is prima, maar niet noodzakelijk als je hond een goede, complete voeding krijgt. Lekker is zo'n extraatje natuurlijk wel!