Omdat het plaatsen van een epiduraal een ingreep is, bestaat er net als bij de operatie een risico op complicaties zoals een infectie, een bloeding of schade aan zenuwen. Deze kans is echter zeer klein. Er bestaat een kleine kans dat het niet goed lukt om de epiduraal te plaatsen.
De ruggenprik is de meest veilige vorm van verdoving en heeft de minste risico's. Je kunt je baby snel na de geboorte vasthouden en voeding geven. Uiteraard geldt dit alleen als alles goed is met jou en je baby. De meeste vrouwen zijn minder misselijk na een ruggenprik.
U kunt last hebben van een lage bloeddruk, in combinatie met misselijkheid. U kunt last hebben van rillingen over het hele lichaam. U kunt last hebben van jeuk over het hele lichaam. U kunt last hebben van rugpijn op de plaats waar de ruggenprik is gegeven.
Na de ruggenprik kan er ook rugpijn voorkomen ter hoogte van de plek waar geprikt is. Dit gaat, net zoals normale rugpijn, na een aantal dagen vanzelf over. Neem contact op met de afdeling Anesthesiologie als de pijn erger wordt of als u koorts krijgt.
Als u thuis hoofdpijn krijgt, kunt u het beste een dag plat op uw rug op bed gaan liggen. De hoofdpijn hoort dan te verdwijnen. De hoofdpijn komt doordat er nog wat liquor door het gaatje lekt. Als de hoofdpijn langer dan een paar dagen aanhoudt, kan de anesthesist het gaatje met een bloedprop dicht maken.
Bij vrouwen die hun eerste kind kregen steeg het percentage ruggenprikken van 7,7% naar 21,9%. Voor vrouwen die hun tweede of volgende bevalling doormaakten steeg het van 2,4% naar 6,8%. De percentages bevallingen met een vacuümpomp of een keizersnede groeiden niet of nauwelijks.
Aan beide vormen van anesthesie zitten voor- en nadelen. Evident voordeel van de ruggenprik is dat je met de arts kunt communiceren en zo goed geïnformeerd bent wat hij/zij doet. Een nadeel kan zijn dat de ruggenprik niet helemaal goed werkt en je alsnog onder volledige narcose moet worden gebracht.
Wanneer u een ruggenprik hebt gehad, is uw onderste lichaamshelft verdoofd geweest. Het plassen kan na de ingreep dan soms moeilijk gaan of langer op zich laten wachten. Heel soms gebeurt het dat iemand urine verliest zonder het te merken. Dat gaat meestal vanzelf weer over.
In Nederland is het niet gebruikelijk om standaard een ruggenprik te geven. Maar op eigen verzoek, of op medische indicatie, kan een ruggenprik in bijna ieder ziekenhuis dag en nacht gegeven worden. De ruggenprik moet gegeven worden door een anesthesist.
Na de ruggenprik kan het voorkomen dat u hoofdpijn krijgt die erger wordt bij rechtop zitten dan liggen. Deze klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele dagen. Als dit niet het geval is of als de klachten erger worden, neem dan contact op met de afdeling Anesthesiologie.
Epidurale ruggenprik
Je hebt dan wel nog controle over de spieren in je onderlichaam. Na ongeveer een kwartier begint de ruggenprik te werken. Wanneer het tijd is om te persen, wordt er minder van de verdovende vloeistof toegediend zodat je beter kunt aanvoelen wanneer het tijd is om te persen.
Na een ruggenprik voel je minder aan de onderkant van je rug, billen en benen. Gemiddeld duurt het 5 tot 15 minuten voordat je het effect echt merkt.
Meestal verloopt een ruggenprik zonder complicaties. Wel kan de arts tijdens de punctie in de buurt komen van een zenuw. U voelt dan een soort elektrische schok of pijnscheut in uw been. Dit is even pijnlijk maar niet gevaarlijk.
Deze kans is heel erg klein, ongeveer 1 persoon van de 100.000 patiënten die geopereerd wordenkomt tijdens de operatie te overlijden.
Sedatie (roesje)
Sedatie betekent 'verlaging van het bewustzijn'. Als u hiervoor in aanmerking komt, kunnen we u, bij operaties waarbij u verdoofd bent door een ruggenprik, een roesje geven. U maakt de operatie minder bewust mee en bent meer ontspannen. Het blijft mogelijk om u tijdens de operatie te wekken.
Bij het bijkomen uit de anesthesie zien we soms onrust, labiele emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en is vaak van korte duur. Op de dag na de ingreep horen we nogal eens klachten van spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid, naast natuurlijk napijn.
Een anesthesioloog voert de ruggenprik uit. U komt op de rand van het bed zitten in licht voorovergebogen houding. Doordat u de rug bol maakt, ontstaat er meer ruimte tussen de ruggenwervels, waardoor het prikken van de injectie gemakkelijker verloopt.
Een ruggenprik kan gegeven worden vanaf 2 of 3 centimeter ontsluiting en werkt door tot aan de persfase.
Toename aantal ruggenprikken
Tijdens de bijna 840.000 bevallingen die tussen 2015 en 2020 plaatsvonden in Nederland, koos 20,1 procent van de vrouwen voor een ruggenprik. Dit is een stijging ten opzichte van 2010, toen dit op ongeveer 16 procent lag.
Als de ruggenprik werkt, voel je geen of bijna geen pijn meer. Soms komt de pijn na een aantal uren toch weer een beetje terug. Je kunt dan extra pijnstilling krijgen via het slangetje in je rug.
De meeste vrouwen ervaren pijn in de onderbuik, onderrug en in de bovenbenen. Tijdens het persen kan ook je vagina pijn doen.
Er is niet een eenduidig antwoord te geven op de vraag of je baby pijn ervaart tijdens de bevalling. Onderzoek uit Zwitserland heeft wel uitgewezen dat tijdens een vaginale bevalling een baby meer stress ervaart dan bij een keizersnede. Maar of dit komt door fysieke pijn, en of dit er überhaupt is, is nog niet bewezen.