Laag 1: een rompertje (met lange mouw in de winter) Laag 2: een trui of jurkje (bovenstuk) en daaronder een broek, legging of maillot, en sokken. Laag 3: winterjas, warme muts, handschoentjes en babyschoentjes. Laag 4: een dekentje of draagzak.
Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kleine een lange broek aan, met warme sokken en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleding comfortabel moeten zijn voor je kleintje.
In de winter voorzie je wel gewoon een lekker warm fleecedekentje. Leg dit zowel boven als onder je kleintje zodat er niet te veel koude van onder de bak komt. Ook kan je de kinderwagen opmaken met een wikkeldekentje waarin je kleintje plaatsneemt of je kan de voetenzak van je Maxi-Cosi gebruiken.
Kleed je baby net zo warm aan als je jezelf aankleedt, maar bescherm hem extra met een winterzak. Er bestaan speciale winterzakken voor iedere kinderwagen en buggy. Deze winterzak is zo gemaakt dat de riempjes, die aan je kinderwagen zitten, er doorheen kunnen. Gebruik altijd een regenhoes tegen de regen.
De dekens, wrappers en cocoons zijn hier ideaal voor. De Cocoon heeft hetzelfde effect als een voetenzak, maar is speciaal ontworpen voor pasgeboren kindjes en is kleiner, zodat je kindje niet omlaag kan zakken. Wil je liever dat je pasgeboren kindje wordt ingepakt, dan zijn er dekens en wrappers.
Buiten heeft je baby extra bescherming nodig tegen de zon, omdat hij of zij een gevoelige huid heeft. Trek je baby daarom kleertjes aan die zijn of haar huid zoveel mogelijk bedekken, maar wel luchtig zijn. Kies voor katoen in plaats van synthetische stoffen. Katoen ademt en neemt het zweet beter op.
Voel of je baby te warm of te koud heeft
Bij je (slapende) baby kan je aan de nek voelen of hij of zij het behaaglijk heeft, maar bij twijfel geven de voeten zekerheid. Voelen die prettig lauw aan dan is het in orde. Koude handen zijn niet ongewoon. Als je baby zweet heeft hij of zij het te warm.
Pas de slaapkleding van je kleine aan op de temperatuur en combineer het met zijn slaapzak. Is het erg koud, gebruik dan een wat warmere pyjama en romper onder zijn slaapzak. Valt het mee, dan kan een dunne pyjama of zelfs alleen een romper genoeg zijn.
Waar kan je een babydeken nog meer voor gebruiken? Naast een deken voor in een wieg of ledikant is het ook fijn om een lakentje te hebben voor in de kinderwagenbak of om over de buggy te gooien, hier is een wiegdeken ook goed geschikt voor.
Op de meeste uitzetlijsten staat dat je genoeg hebt aan 3 molton hoeslakens, 3 hoeslakens, 2 dekens met 3 lakens en 2 slaapzakjes. Ik heb destijds deze hoeveelheden aangeschaft voor zowel de wieg als het ledikant. Daarna kwam ik erachter dat de kinderwagen ook 'beddengoed' nodig had in wiegformaat.
Het beste is om minimaal de hele kraamweek lekker binnen te blijven en te cocoonen met je nieuwe baby. Zo geef je jouw bekken, vagina en hele lichaam ook de kans om te herstellen. Pak je te snel de draad weer op, dan kan het zijn dat je meer gaat vloeien of last krijgt van postnatale depletie.
Niet op de tocht
Het is voor ons soms lekker, even in de deuropening in de wind staan tijdens die hitte. Voor je baby is dit absoluut niet goed. Let dus goed op dat je baby niet op de tocht ligt in zijn of haar bedje. De kinderwagen verplaats je natuurlijk vaak, dus houd in de gaten of deze niet op de tocht staat.
Ga, als het even kan, iedere dag met de baby naar buiten, ook in de winter. Buitenlucht is goed voor jou en de baby. Plaats de kinderwagenbak zo dat je baby naar jou kijkt.
In de maxi cosi of kinderwagen leggen baby's stil, waardoor ze het sneller koud krijgen. Met een warme deken of voetenzak buggy heeft jouw kleintje het heerlijk warm. Voor in de auto is een speciale voetenzak autostoel verkrijgbaar.
Er wordt gewaarschuwd dat door je kindje twintig minuten in een afgedekte kinderwagen te leggen, de temperatuur in de wagen kan oplopen tot 37 graden. Ook met een licht dekentje of een hydrofiele doek. Gevolgen zoals een zonnesteek of oververhitting, en zelfs wiegendood behoren dan tot de risico's.
Het lijkt misschien alsof een (witte) hydrofiele doek de zon afweert en je baby daardoor koel blijft. Maar het tegenovergestelde is waar. Een doek zorgt er juist voor dat de temperatuur in de kinderwagen stijgt. Het gebrek aan frisse lucht veroorzaakt daarnaast een slechte luchtcirculatie.
De kinderwagen maak je inderdaad op zoals een bedje ik had een hoeslaken een hydrofiele luier voor onder het hoofdje (ik gebruikte geen plastic matje trouwens) ik had alleen een dekbedje op maat gemaakt met een hoes erom heen maar als je dat niet hebt moet je een deken+lakentje gebruiken.
Als je de baby in de maxicosi meeneemt, doe hem dan geen dikke kleren aan zoals een winterjas. De kleine zal zich te pletter zweten. Werk liever met dekentjes.
Is het hartje zomer en komt de temperatuur in je huis niet onder de 25 graden, dan is een mutsje minder hard nodig dan wanneer je baby in de winter wordt geboren. Je kan je baby een mutsje laten dragen zolang je denkt dat dit comfortabel is voor hem. Let er wel op dat je baby het met muts op ook te warm kan krijgen.
We raden je aan om te denken in setjes: rompers, truitjes en broekjes (al dan niet met voetjes). Bij de geboorte heb je een 5-tal setjes nodig van maat 50, maar het kan geen kwaad om ook al een setje van een grotere maat te kopen. Het ene baby'tje komt al wat groter ter wereld dan het andere.
Je kind kan mee in een wandelwagen als hij goed en stevig rechtop kan blijven zitten. Op welke leeftijd hij dat kan, dat verschilt per kind. Het zal ergens tussen de zes en twaalf maanden zijn. Zorg ervoor dat je kind in de wagen altijd een veiligheidsriempje om heeft.
Een kinderwagen deken is een iets kleinere deken voor een baby. De afmeting van deze wagendeken is 60x80. Hij is goed te gebruiken in een wat kleinere wandelwagen, maar ook in het babynestje of bijvoorbeeld een rieten mozesmandje.
Je stapt vaak over van wiegje naar ledikant na drie tot zes maanden. Daarna gaan baby's te veel draaien en worden ze te groot. Een wiegje is dan niet meer veilig. Je hebt niet meer nodig dan 2 molton onderleggers, 3 hoeslakens, 4 lakens en 2 dekens.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.