Wie te bellen bij een omgewaaide boom? Stond de omgevallen boom in uw eigen tuin dan bent u zelf verantwoordelijk voor het opruimen van de boom. Stond de omgewaaide boom echter in de openbare ruimte dan belt u de plantsoenendienst of de servicebalie van uw gemeente.
Wanneer er door de omgevallen boom direct gevaar is ontstaan voor mens en dier, dan belt u 112. Zij zullen u in dat geval doorverbinden met de politie en/of de brandweer. Is er geen direct gevaar belt u dan alstublieft niet naar 112.
"Iedere eigenaar is verantwoordelijk voor het onderhouden en laten controleren van zijn boom. Op het moment dat een boom schade veroorzaakt zonder dat er sprake is van goede controle of onderhoud, dan is de eigenaar aansprakelijk", aldus de advocaat.
Melding via online formulier
Via het e-loket van 1722 ((opent in nieuw venster)) kunt u online een niet-dringende interventie van de brandweer aanvragen. Gebruik het e-loket niet voor een omgevallen boom in de tuin, schade aan uw tuinhuis, hagelschade aan uw voertuig of een stroompanne. U kunt ook via Stormschade.
Ontstaat door de uitval een levensbedreigende situatie, bel dan 112. Door een storm is een boom omgevallen. De boom ligt niet op de doorgaande weg. Bel de gemeente.
De wettelijke opdrachten van de brandweer, zoals het blussen van een brand of het bevrijden van een slachtoffer uit een voertuig, zijn in principe gratis. Daar betaal je immers belastingen voor.
De eventuele kosten zijn niet noodzakelijk voor rekening van de persoon die de brandweer contacteerde. In principe betaalt de persoon voor wie de interventie gebeurt de kosten. Maar als hij/zij niet aansprakelijk was, kan het bedrag wel degelijk teruggevorderd worden van de persoon die wel aansprakelijk was.
Bij weersomstandigheden met tenminste windkracht 7 ben je met de woonhuisverzekering verzekerd als een boom tegen jouw woning aanwaait en jouw huis hierdoor beschadigt. Je bent in dit geval ook verzekerd voor de opruimkosten van de boom (tot maximaal 10% van het verzekerde bedrag).
STORMSCHADE EN WATEROVERLAST WIE BEL JE DAN? Bij acuut gevaar of spoed bel je het alarmnummer 112. Is het niet acuut en speelt het in de openbare ruimte, neem dan contact op met je gemeente.
Wanneer mag je stormschade melden via 112? Alleen als er acuut gevaar dreigt, kun je 112 bellen om stormschade te melden. Concreter betekent dat: als er instortingsgevaar van je huis dreigt, als er sprake is van losgeraakte dakpannen of gevelpannen of als er een boom over de openbare weg dreigt te vallen.
Juridisch gezien is een huurder verantwoordelijk voor het snoeien van 'opschietende bomen. ' Als een boom al heel hoog is bij het accepteren van de woning, is daar geen sprake van.
Het antwoord is Nee. Risicoaansprakelijkheid geldt onder andere voor eigenaren van opstallen (artikel 174 Burgerlijk Wetboek (BW)). Dit komt erop neer dat als iemand schade lijdt door een opstal, de eigenaar hiervoor aansprakelijk is, ongeacht of deze zelf heeft bijgedragen aan het ontstaan van de schade.
In veel gevallen is dat de gemeente nu de gemeente veel grond in eigendom heeft. In de regel is de eigenaar van de grond tevens eigenaar van de boom. Op de gemeente rust een zorgplicht ten aanzien van het onderhoud van bomen. De gemeente is aansprakelijk als die zorgplicht is geschonden.
Het alarmnummer 112 is alleen bedoeld voor spoedeisende of levensbedreigende situaties en brand. Voor alles wat geen spoed heeft en niet levensbedreigend is, maar waar je toch de brandweer ter plaatse nodig hebt, bel je 0900-0904.
Als een boom zomaar, of met een klein zuchtje wind omvalt, wordt dat beschouwd als abnormaal. Bij een zieke boom is dit wel mogelijk en dan is de eigenaar ervan aansprakelijk. Zo kan de buur -en ook eigenaar van de boom- aansprakelijk worden gesteld omdat die de zieke bomen tijdig moest snoeien.
Het noodnummer 112 is enkel voor noodgevallen. Je mag niet naar 112 bellen om bijstand te vragen bij autopech of om je verzekeringsmaatschappij te contacteren. In het geval van een ernstig auto-ongeval, mag je naar 112 (ambulance/brandweer) bellen als er gewonden zijn of als er sprake is van een voertuigbrand.
Binnen welke termijn? In elke polis is de termijn beschreven waarin u de schade zeker moet aangeven. Meestal is dit acht kalenderdagen. Bij een diefstalwaarborg moet u doorgaans aangifte doen bij de politie binnen de 24 uur en binnen de 48 uur aangifte bij uw verzekeraar met vermelding van het pv-nummer.
Officieel gezien moet je schade die jij toebrengt aan een ander binnen drie dagen ná de aanrijding of het ongeval bij de eigen WAM-verzekeraar melden. Wordt de verzekeraar niet tijdig op de hoogte gebracht, dan kan met in theorie uitkering weigeren.
Welke verzekering vergoedt stormschade? Stormschade aan je huis valt onder een woonverzekering, zoals een opstalverzekering of inboedelverzekering. Een opstalverzekering dekt schade aan je huis en alles wat in de grond staat in je tuin. Dus ook schade door een omgevallen boom op je huis of tuinhuis.
Uitrukken voor het tweede loos brandalarm per jaar (of meer) door technische storing aan het automatisch brandmeldsysteem: € 175,- (particulieren, natuurlijke personen) of € 300,- (andere). Tijdige afmelding van het alarm - dus nog voor vertrek van de brandweervoertuigen - leidt niet tot facturatie.
Gratis: situaties waar gevaar is voor mens of dier
De bestrijding van brand en ontploffing. Technische hulp bij een oproep om mensen en dieren te beschermen of te redden. Bestrijding van rampen en catastrofen.
Het leegpompen van je kelder bij wateroverlast, storm of onweer is meestal gratis bij code geel, oranje of rood. Staat je kelder door een interne oorzaak (breuk of lek na de watermeter) onder water? Ook hier zal de brandweer je komen helpen. Voor deze interventie zal een factuur volgen.
De brandweer komt in de meeste gevallen wel nog één keer kosteloos je geliefde huisdier uit de nood helpen, maar vanaf de tweede keer moet er een retributie betaald worden die kan variëren van dertig euro tot enkele honderden euro's, afhankelijk van de zone.
650.000 euro. De nieuwe auto kost 650.000 euro en is gebouwd in Duitsland. De bak aan het uiteinde van de arm die brandweerlieden de hoogte in tilt, kan 500 kilogram dragen.