Zo worden er bij vrouwen hormonen geproduceerd in de eierstokken. Hier worden oestrogeen en progesteron afgegeven, die onder andere een rol spelen bij de menstruatiecyclus. Bij mannen wordt het mannelijk geslachtshormoon testosteron geproduceerd in de teelballen.
Maar sommige stoffen uit voeding kun je als vrouw extra goed gebruiken, denk aan plantaardig oestrogeen. Dit noemen we fyto-oestrogenen. Deze komen voor in diverse groenten (zoals asperges, peulvruchten, groene paprika, broccoli), vruchten (appelen en peren) en granen (tarwe).
Voeding met veel fyto-oestrogenen, dus aan te raden
Zaden en noten: amandelen, zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad. Peulvruchten: linzen, kikkererwten, kidneybonen. Granen: tarwe, rogge gerst, maïs, haver. Alfalfa, taugé, hop, kaneel, salie, selderij, knoflook.
Magnesium speelt een sleutelrol bij de energiestofwisseling, de botopbouw en de aanmaak van hormonen. Hierdoor kan het bijdragen aan de vermindering van overgangsverschijnselen, zoals opvliegers, stemmingswisselingen, slapeloosheid en lusteloosheid.
Hormonen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van ons lichaamsgewicht. Als je wilt afvallen, is het daarom belangrijk om te begrijpen welke hormonen een rol spelen. De belangrijkste hormonen die betrokken zijn bij gewichtsverlies zijn insuline, leptine, ghreline en cortisol.
De beste vorm van magnesium is Magnesium glycinate of bisglycinate (het mineraal gebonden aan het animozuur glycine).
Symptomen van oestrogeen tekort zijn dan ook vergelijkbaar met die van de overgang. Denk aan opvliegers, vaginale droogheid, onvruchtbaarheid, onregelmatige menstruatie, etc. Lage oestrogeenniveaus op jongere leeftijd zijn niet normaal en kunnen duiden op een oestrogeentekort.
Opvliegers worden veroorzaakt door een verminderde hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in je lichaam. De schommeling en afname van oestrogeen begint tijdens de overgang. Opvliegers gaan vaak gepaard met andere overgangsklachten zoals hartkloppingen, zweten, hoofdpijn, duizeligheid en een opgejaagd gevoel.
Familie van hormonen, die zowel voorkomen bij de vrouw als bij de man. Oestrogenen worden in grotere hoeveelheid geproduceerd bij vrouwen van vruchtbare leeftijd.
Als een jongen onvoldoende mannelijk hormoon (testosteron) maakt, kan hiervoor behandeling nodig zijn. Behandeling kan op verschillende manieren plaatsvinden: hormoonbehandeling via choriongonadotrofines (Pregnyl®) of hormoonbehandeling via testosteron.
Veel voorkomende oorzaken bij een hormonale disbalans zijn: Stress. Ongezond voedingspatroon. Roken, drugsgebruik of medicijngebruik.
Voldoende bewegen: regelmatige lichaamsbeweging helpt je bij het behouden van een gezond gewicht en vermindert het risico op een hormonale disbalans. Verlaag je stressniveau: stress kan het hormonale evenwicht verstoren en zo ook het oestrogeenpeil beïnvloeden. Probeer stress te verminderen door meer te ontspannen.
De kruiden die de hoofdprijs verdienen als het om vrouwelijke hormonen gaat, zijn Vitex Agnus Castus, Dong Quai, Rhodiola Rosea en Shatavari. Ze worden al duizenden jaren gebruikt in de Ayurveda en de Traditionele Chinese geneeskunde.
Eet gezond
Een gezond dieet is essentieel voor gewichtsverlies, vooral tijdens de overgang. Focus op een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, suiker en verzadigde vetten.
Eet veel voedsel met hoge thermische waarde.
Je lichaam moet veel energie produceren om het te verteren waardoor je vetreserves eerder worden verbrand. Etenswaren die jouw vetverbranding stimuleren zijn vezels en eiwitten en die zijn onder andere te vinden in groente, fruit, havermout en eieren.
Suiker berooft je van je balans en energie
Zo raken de hormonen die voor het gevoel van honger en verzadiging zorgen bijvoorbeeld verstoord. En zorgt het eten van suikers voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol, wat onder andere weer van invloed is op de verhouding van de hormonen progesteron en oestrogeen.
Het gaat dus om een soort plantaardige hormonen die gelijkenis vertonen met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Fyto-oestrogenen zitten ook in kikkererwten, citrusvruchten, rode klaver en sommige groenten, maar sojabonen zijn uniek omdat ze de hoogste concentratie van deze krachtige bestanddelen bevatten.
Hormonen zijn boodschappers die via het bloed vervoerd worden naar de verschillende lichaamsdelen. Daar stimuleren de hormonen de cellen tot specifieke activiteiten. De hormoonhuishouding heeft derhalve invloed op veel lichamelijke functies.