Kropmelk lijkt in wezen veel op 'gewone' melk. Toch is er één uniek verschil. Kropmelk van flamingo's is rijk aan rode en witte bloedcellen en hetzelfde pigment (genaamd: carotenoïde) dat de veren van volwassen flamingo's roze kleurt. Hierdoor krijgt de kropmelk een dieprode kleur.
“Na vier tot zes weken kan het jong lopen en gaat het zelf op zoek naar voedsel. Tot die tijd geven beide ouders kropmelk, waarmee zij hun kuiken voeden via hun keel", vertelt Paul.
Een ander gevolg van het leven in een extreem klimaat is dat flamingo's soms hun enige drinkwater kunnen halen uit geisers, omdat die niet bevriezen. Dit betekent echter niet alleen dat hun kop, poten en lichaam bestand zijn tegen heel hoge temperaturen, maar ook dat ze vrijwel kokend water kunnen drinken.
Flamingo's voeden hun jongen de eerste maanden met energierijke kropmelk, net als duiven. Het verschil zit hem in de kleur. “Wat melkachtig wit is bij duiven, is felrood bij flamingo's. De natuurlijke kleurstof van de kreeftachtigen die ze eten, zorgt voor hun mooie rode veren.
Flamingo's leggen maar één ei in een nest van modder. Als het ei lang genoeg bebroed is, komt er een kuikentje uit. Die maakte het ei van binnenuit stuk met een eitand. De ouders voeren hun jong met vloeibaar voedsel.
In het wild kan hij 30-40 jaar oud worden, en in dierentuinen 60 jaar. Flamingo's broeden in groepen.
De flamingo draait geen drollen, je moet water in het toiletje doen en dan vallen de korreltjes daarin.
Flamingo's staan op hun tenen. Hun knieën – want die hebben ze ook – zitten verborgen in hun verenpak. Net zoals duiven geven flamingo-ouders melk aan hun kuikens. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes produceren melk in een speciale klier: de kropklier.
,,Roofvogels liggen nog altijd goed in de markt, maar flamingo's en kraanvogels worden bijzonder op prijs gesteld.'' Letterlijk en figuurlijk dan wel want voor een flamingo wordt gauw 3.000 euro neergeteld en kraanvogels halen 7.000 euro en meer. Hoe zeldzamer het dier, hoe meer geld er op tafel wordt gegooid.
Op de foto met een flamingo: 'Mooi, maar het is bijna altijd slecht voor het dier' Uit je handen laten eten, ze aaien of zelfs oppakken en innig knuffelen. Dat toeristen ver gaan in het maken van selfies met wilde dieren, begrijpt Dirk-Jan Verdonk van World Animal Protection wel.
Flamingo kuikens zijn grijs, en later wit van kleur. Hoe ouder de flamingo wordt, hoe meer zijn pluimen een roze of rode kleur aannemen. Dat duurt wel even. Pas rond hun tweede levensjaar zijn jonge flamingo's net zo roze als de volwassenen.
Slapen op een poot
Chileense flamingo's zijn echte groepsdieren. Als ze slapen, staan ze op een poot, de kop tussen de veren, de ogen toe. Wanneer een flamingo een been optrekt, schieten de gewrichten in de andere poot op slot. De vogel staat vervolgens als een huis.
Eén van de redenen is om warm te blijven, als ze een poot optrekken en die stoppen ze onder hun veren. Dan koelt ie natuurlijk niet af. Een andere redenen is dat als ze op één poot staan, dan staan ze eigenlijk perfect in evenwicht en hebben ze minder spierkracht nodig, wat hen dus minder energie kost.
Wereldwijd leven er zo'n 550.000 – 680.000 grote flamingo's in het wild. Hun aantal neemt zelfs toe, de grote flamingo doet het dus lang niet slecht! Maar met andere flamingo soorten, zoals de kleine flamingo, gaat het helaas minder goed.
Omdat Chileense flamingo's de meeste tijd in het water leven, hebben ze niet veel natuurlijke vijanden. Alleen op het land worden ze weleens door een katachtige gepakt. De flamingo's hebben wel last van de mens. Er wordt op flamingo's gejaagd om hun veren, voor voedsel of als sport.
Sommige soorten slapen zelfs in die houding. Er zijn twee redenen dat flamingo's op één poot staan: om de andere poot wat rust te gunnen, en om de lichaamstemperatuur te reguleren. Als het koud is, verliezen de vogels veel warmte via hun lange, dunne poten, vooral als ze in het water staan.
De Betoverende Smaak
De opvallende tonen van frambozen, kersen en chocolade dansen op je tong, terwijl de romige body en zoete ondertonen je smaakpapillen strelen.
Flamingo's zijn voedselspecialisten die zoutminnende diertjes, zoals pekelkreeftjes en slakken, eten. Tijdens het foerageren staan ze met hun poten in het ondiepe water te trappelen om de diertjes uit de modderbodem te jagen.
Leefwijze. Flamingo's zoeken overdag naar voedsel, zelfs bij grote hitte. Dit voedsel bestaat uit insecten, wormen, kreeftachtigen, microscopisch kleine algen en ander groenvoer. De vogel is deels een trekvogel, die vaak in warmere streken overwintert.
Iemand die duiven houdt, wordt duivenmelker genoemd, maar dat heeft niets met duivenmelk van doen. Het woord melken is hier een nabootsing van het begrip geitenmelker, iemand die geiten houdt om van de opbrengst te leven.
Dat zijn de turkse tortel, de houtduif, de holenduif en de stadsduif.
Veel diersoorten worden gehouden om melk te produceren voor de menselijke consumptie. De belangrijksten zijn koeien, buffels, schapen (ooien), geiten, paarden(merries), ezels en kamelen. Deze dieren zijn de basis van de commerciële melkproductie in diverse delen van de wereld.
Zij zetten hun poot als het ware 'op slot'. Het gebogen deel is de enkel van de flamingo. Door de zwaartekracht blijven de dieren in deze positie staan. De flamingo's zijn sterren in het bewaren van hun evenwicht: zij slapen zelfs op één poot en verstoppen dan hun kop in de veren op hun borst.
Wanneer de flamingo's 30 dagen oud zijn, kunnen ze meestal geheel zelfstandig eten en bij 60 dagen zijn ze in staat om te vliegen. Flamingo's kunnen in het wild meer dan 20 jaar oud worden en in gevangenschap zelfs 40 jaar.
De Caribische flamingo wordt op Bonaire liefkozend 'chogogo' genoemd, refererend aan het nasale geluid dat ze produceren. Het typische geluid van flamingo's is vergelijkbaar met het geluid dat ganzen maken. De Caribische flamingo heeft een oranje-roze verenkleed, een zwarte snavel en hardroze poten.