Mieren bijten in de meeste gevallen als ze zich bedreigd voelen. Op het moment dat een mier je bijt, laat het beestje uit zelfverdediging mierenzuur achter in je huid. Het zuur is ongevaarlijk maar het kan wel pijnlijk zijn.
Mierenbeten door rode mieren kunnen heftigere symptomen met zich meebrengen. Zo kan de gebeten plek heel rood worden en gaan zwellen. Je huid voelt ook pijnlijk aan.
Een gewone mierenbeet kun je herkennen aan een klein rood, jeukend vlekje. Rode mieren zijn meestal agressiever. Na een rode mierenbeet is de pijn vaak erger en zwelt de huid op. Je kunt ook vochtblaasjes krijgen.
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Bijten vliegende mieren? Mieren kunnen bijten of steken als ze zich bedreigd voelen. Dit kan hoogstens een beetje irriteren, maar gevaarlijk is het niet. Ook kunnen ze mierenzuur op je spuiten, maar net als een beet van een vliegende mier doet dit geen pijn.
Mieren zijn nuttig voor onze ecosfeer omdat ze ook (schadelijke) insecten eten. Levende of dode insecten: het is maar net wat ze tegenkomen. Dode insecten in uw tuin (of in uw woning, als de mieren daar binnenkomen) worden in ieder geval opgeruimd. Daarnaast eten mieren ook de resten van (grotere) dode dieren.
Buldogmieren behoren tot de giftigste mieren ter wereld. Ze zijn zeer alert en reageren agressief bij verstoring. Bij allergie voor het gif kan anafylaxie optreden, waarbij eerst de huid opzwelt en een levensbedreigende shock volgt.
Mieren kunnen in ieder geval wel verdrinken. Ze hebben geen longen, maar kleine buisjes (trachea heten die) over hun lichaam waar zuurstof in komt. Als de buisjes door water worden afgesloten krijgt de mier geen zuurstof en gaat dood. Als hun nest geheel onder water komt hebben de mieren inderdaad wel een probleem.
Een wat dieronvriendelijk middel is een mengsel van gist (bijvoorbeeld baking soda) met iets zoets (stroop of jam) en een beetje water. Mieren zijn gek op zoetigheid, en eten onbewust de gist in dit mengsel ook op. De gist zet uit, de mierenmaagjes ontploffen en de mier gaat dood.
Voor mieren is borax dodelijk, want hun maagjes ontploffen erdoor. Om te zorgen dat mieren borax binnen krijgen kun je een mengsel maken van water, suiker en borax. Doop wattenbollen in het mengsel en leg ze, eventueel in doppen van frisdrankflessen, bij ingangen van het mierennest of op veelgebruikte looppaden.
Bovendien poepen en plassen ze continu als ze lopen en die ontlasting is onhygiënisch. Als het bij je voedsel komt, kun je zelfs een voedselvergiftiging oplopen. En mierenkolonies kunnen behoorlijk uitdijen als ze zich eenmaal ergens hebben gevestigd.”
Omdat de miertjes zo klein zijn, hebben ze niet zoveel gif bij zich, maar toch is een steek heel heftig. De pijn houdt vaak 24 uur of langer aan en wordt als zeer heftig ervaren. De rode maaimier komt alleen voor in het zuidwesten van de VS en is ongeveer 5 a 7 milimeter lang, wat vrij groot is voor een mier.
Van alle mierensoorten die er bestaan, zijn de meeste soorten in meer of mindere maten giftig. Van alle mierensoorten is 71% in staat om te steken. Hoewel we in Nederland zeker giftige mierensoorten hebben die kunnen steken en bijten, heb je weinig te vrezen.
Het risico is beperkt, omdat er in elke mierenlokdoos slechts een kleine hoeveelheid insecticide zit. Er kunnen bij honden tekens van lokale irritatie optreden zoals speekselvloed en weigering om te eten. De klachten kunnen een gevolg zijn van mierenbeten. Deze symptomen behoeven geen enkele behandeling.
De reuzenmiereneter heeft geen tanden, maar een 60cm lange plakkerige tong. Elke dag likt hij daarmee zo'n 35.000 mieren of termieten op. Soms staan larven, fruit of aas op het menu. In dierentuinen eten miereneters echter een speciaal papje, waarin alles zit wat ze nodig hebben.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
De eileggende koningin (ook wel moederkoningin genoemd) kan tien tot twintig jaar oud worden! Als ze doodgaat, gaat ook de mierenkolonie dood: de werksters sterven langzaam uit zonder dat er nieuwe generaties bijkomen. Toch gebeurt het niet altijd dat een hele mierenkolonie doodgaat als de koningin sterft.
Er zijn zowel zoogdieren, reptielen, vogels als geleedpotigen die voornamelijk van mieren leven. Ook dieren die termieten eten worden vaak formicivoor genoemd, hoewel termieten een eigen orde hebben (Isoptera), mieren vallen onder de vliesvleugeligen of wesp-achtigen (Hymenoptera).
Een mier is een klein dier en heeft daardoor veel natuurlijke vijanden. Denk hierbij aan mieretende slakken, kevers, rupsen maar ook andere mieren kunnen hun vijand zijn. Het komt voor dat sommige soorten elkaars kolonies infiltreren. Kleine mieren dringen binnen in tunnels van grote mieren en stelen hier voedsel.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
Voedsel. Mieren gebruiken de geur onder andere om door te geven waar het voedsel zich bevindt. Doordat mieren de route doorgeven via hun geur gebruiken de andere mieren makkelijk hetzelfde pad op weg naar het voedsel. Wanneer de voedselbron op is, vervaagt de geur automatisch omdat de mieren er niet meer heen lopen.
En wist je dat mieren eigenlijk insecten zijn? Ze hebben zes poten en hun lichaam bestaat uit drie delen. Op hun kop hebben ze in totaal vijf ogen, gek hè!
Een Indonesische man deelt de beelden van een insect dat hij tegenkwam in zijn huis op social media. Het bizarre wezen heeft tentakels en is een soort mot met een oranje achterlijf. Het gaat om een mannetjesmot van de familie creatonotos. Het is een tijgermot die - helaas voor de bewoners - wel vaker voorkomt in Azië.