Berkelland is een gemeente in de Achterhoek - op de grens met Twente - in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente ligt in het stroomgebied van de Berkel. De gemeente is per 1 januari 2005 ontstaan uit een gemeentelijke herindeling van de gemeenten Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo.
Enschede is de grootste stad.
Kijkend naar inwoners, is Enschede ook groter dan Hengelo. Er zijn ruim 160.500 Enschedeërs tegenover bijna 81.500 Hengeloërs. Voor zowel oppervlakte als inwoners 'wint' Enschede het met een verdubbeling van Hengelo.
Opvallend: ook al is Almelo groter dan Hengelo, Hengelo telt meer inwoners. Er zijn zo'n 81.500 Hengeloërs tegenover ruim 73.000 Almeloërs. Almelo groeit wel sneller dan Hengelo.
De gemeente Hengelo telde in 2020 81.147 inwoners, waarvan het overgrote deel in de stad zelf woonde. Het buitengebied met daaronder de kern Beckum telde 1960 inwoners. Hengelo is daarmee na Enschede de tweede stad in Twente en de vierde in Overijssel.
Enschede is daarmee de grootste stad van Overijssel en naar inwoneraantal de vijftiende gemeente van Nederland.
De G4 bestaat uit de vier grote steden Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam.
De grootste stad van Overijssel ligt in het oosten: Enschede.
Plaats 1: Tokio in Japan
Binnen de stadsgrenzen wonen “slechts” tien miljoen mensen maar samen met de metropoolregio eromheen vormt Tokio een van de grootste en meest dichtbevolkte steden ter wereld. Er wonen op een gebied van 14.000 kilometer maar liefst 38 miljoen mensen.
Hengelo heeft het beste van twee werelden: de gezelligheid van een dorp en de voorzieningen van een stad. Een stad waar het dorpse karakter behouden is gebleven en waar ambacht, vakmanschap, gezelligheid en ontmoeten centraal staan. Een bijzonder verleden Hengelo kenmerkt zich door een rijk industrieel verleden.
De meeste inwoners van Hengelo met buitenlandse roots hebben hun wortels liggen in Turkije: 4817 mensen in totaal, oftewel één op de zeventien inwoners, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die deze site heeft geanalyseerd.
Periode in de Middeleeuwen tot 1325:
Landgericht Enschede: dit gebied omvatte de vijf marken Eschmarke, Lonneker, Groot-Driene, Twekkelo en Usselo. Hier gold een algemeen landrecht. Een landrichter was er de baas. De Eschmarke heette oorspronkelijk de marke Enschede.
Eigenlijk heet hij Teunis, maar iedereen noemt hem Nappie. Een bijnaam die ook de grote Napoleon had.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
Het antwoord ligt op de Veluwe. Het kleine plaatsje Staverden, vlakbij Ermelo, ligt daar. Het bestaat eigenlijk enkel uit een kasteel, maar enkele huizen uit de buurt worden ook meegeteld in het buurtschap. Met in totaal dertig inwoners én stadsrechten is het de kleinste plaats van Nederland, en zelfs van de Benelux.
Column Kale RiesNijmegen is niet alleen de noordelijkste stad van het Zuiden, het is ook het grootste dorp van Nederland. Als je weleens buiten je eigen bubbel komt en je beweegt je weleens in meerdere van die zogenaamde bubbels, dan begint het pas echt op te vallen.
1) Londen – Verenigd Koninkrijk, met 8.174.000 inwoners. 2) Berlijn – Duitsland, met 3.501.872 inwoners. 3) Madrid – Spanje, met 3.284.110 inwoners. 4) Rome – Italië, met 2.799.350 inwoners.
Binnen de Europese Unie staat Nederland op de achtste plaats wat betreft het aantal inwoners. Duitsland heeft het hoogste inwoneraantal.
Oldenzaal is als oudste stad van Twente een stad met een rijke historie. Hiervan vindt u nog steeds tastbare sporen terug. Die sporen leiden al terug naar de achtste eeuw met de vermeende komst van bisschop Plechelmus, waarvan de huidige Plechelmusbasiliek nog steeds getuigt.
- De streek omvat de huidige gemeenten Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Hof van Twente, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden.
Het woord Enschedeër staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.