Zomersnoei. Naast de wintersnoei kan het nodig zijn om in de zomer lichte snoeiwerkzaamheden uit te voeren om de groei van de boom onder controle te houden. Dit wordt vaak gedaan tussen eind mei en juli, wanneer de olijfboom actief groeit.
Snoeien van Olijfbomen
Snoei de olijfboom altijd NA de winter. De olijfboom zal massaal uitlopen op de overgebleven takken met jonge frisse, blauwgrijze bladeren. Vooral niet bang zijn om te snoeien, in dit geval telt snoei=groei.
Wanneer een olijfboom snoeien? De beste periode om je olijfboom te snoeien is na de winter, in maart en april. Maar ook later in het voorjaar en ook in de zomer kun je olijfboompjes nog snoeien, mocht je het in het voorjaar zijn vergeten.
Een olijfboom snoeien doe je het beste in het begin van de lente, dus om precies te zijn in de maanden maart of april. Dit heeft te maken met het feit dat de olijfboom vanaf april weer zal uitlopen, waardoor je snel weer kunt rekenen op nieuwe takken en bladeren.
Behoud zoveel mogelijk horizontale takken en kort vooral verticale takken in, om voor lucht en licht voor het hart van de boom te zorgen. U kunt minstens een 3e van de kroon terugsnoeien. Voor dunnere takken voldoet een snoeischaar, voor dikkere takken kunt u beter een takkenschaar gebruiken.
Kort de kruin met ongeveer één in, maar wees niet bang dat je te veel snoeit: meer snoeien betekent harder groeien voor de olijfboom! Tot slot kun je nog eventuele scheuten aan de stam wegknippen. Die stam wordt met de jaren steeds mooier en wil je niet ontsieren door er scheuten te laten groeien.
Het beste moment om een olijfboom te snoeien is na de winter, vanaf maart. In principe is snoeien mogelijk tot aan het einde van de zomer maar hou eind augustus/half september aan als uiterste datum.
Koemestkorrels of een vloeibare voedingsstof kunnen worden gebruikt om de boom te voeden en de bodem te verbeteren. Blauwe korrels, die zijn samengesteld voor planten die snel groeien, moeten worden vermeden omdat ze een te hoog stikstofgehalte hebben dat schadelijk kan zijn voor de olijfboom.
Op zich is het niet nodig om een olijfboom te snoeien, maar vormsnoei kan worden toegepast. Zo kan men eventueel de toppen van de langste takken (3-4 jarige twijgen) van de olijfboom snoeien om de groei vanuit de kroon te bevorderen, zodat men een volle boom krijgt. Laat takken van de olijfboom minstens 20 cm lang.
Bij bloei krijgt de plant bloemen met een crème-achtige kleur. Bij een goede temperatuur en voldoende zonlicht zal de Olijfboom vruchten produceren. Deze olijven zijn niet gelijk eetbaar, maar moeten eerst gerijpt worden.
Als de olijfbladeren beginnen te krullen of geel worden en beginnen af te vallen en/of de vruchten verschrompelen, dan staat de olijfboom te droog. Wanneer de bladeren geel worden met vlekken en afvallen dan heeft de olijfboom last van een schimmel bij de wortels. De aarde rond de wortels is op dat moment te vochtig.
Olijfboom water geven
De Olijfboom dient altijd in lichtvochtige grond te staan. Doordat de tuinplant op een plek met veel licht staat, zal de plant veel water verdampen. In de zomer kan het best mogelijk zijn dat je hierdoor de plant 2 tot 3 keer per week water moet geven. Vooral als de plant in de volle zon staat.
Een olijfboom heeft zon nodig! Deze bomen komen namelijk van nature uit het zonnige zuiden. Zet je olijfboom dan ook op een zonnige standplaats, zoals op het westen of op het zuiden. Hoe meer zon je boom krijgt, hoe sterker je boom wordt en hoe mooier je boom eruitziet.
Bij jonge exemplaren worden lange takken, die de gelijkmatige groei verstoren ingekort . In noodgevallen kunnen meer ingrijpende snoeiwerkzaamheden worden uitgevoerd, wat bij oudere olijfbomen niet meer mogelijk is. Hier worden alleen jongere takken bijgesneden.
In een te warme omgeving zal de olijfboom zijn bladeren laten vallen om zo energie te sparen. Daar hoef je je dus zeker geen zorgen over te maken : de olijfboom zal volgend jaar weer ontkiemen en zal snel terug mooie, groenzilveren bladeren dragen.
Olijven zijn, direct van de boom, heel bitter en niet lekker. Er zijn vele verschillende olijf-inmaak-tradities in Italië en Spanje. Over het algemeen moet u (groene) olijven hebben die niet al te zacht zijn geworden, dus niet overrijp. Laat ze tussen de 5 dagen en twee weken in water staan dat u elke dag verwisselt.
In conclusie hebben olijfbomen de potentie om enkele honderden jaren oud te worden en sommige kunnen zelfs duizend jaar of langer leven.
De olijfboom van 20-30 cm stamomtrek is tussen de 20 en de 30 jaar oud. Olijfbomen kunnen wel duizenden jaren oud worden!
Wie de keus heeft, zou de blauwe korrels meststof alleen als een noodoplossing voor de langzaam groeiende olijfboom nemen. Voedingsleveranciers zijn ook de bekende huismiddeltjes zoals compost, koffiedik of een brandnetelbrouwsel.
Calcium (kalk) is een belangrijk bestanddeel voor het opbouwen van celwanden.Het draagt bij aan de stevigheid van de plant. Een tekort zorgt voor slechte groei en geeft neusrot bij de vruchten.
Olijfboom bemesten met koemest
Koemestkorrels zijn, naast een natuurlijke meststof, vooral een verbeteraar van de structuur van de grond. Staat jouw olijfboom in de volle grond en is je tuingrond minder geschikt voor olijven, dan kun je met koemestkorrels de structuur van de grond verbeteren.
Olijfboom in de winter
Bij matige tot strenge vorst en vrieskou heeft een olijfboom zeker bescherming nodig, vooral de stam want die is zeer kwetsbaar. Zakt de temperatuur naar -10 C. dan is het verstandig om een jonge maar ook een oudere olijfboom tegen vorst en koude, uitdrogende wind stevig te beschermen.
Stekken van de olijfboom
Stekken kan met scheuten van circa 20 cm lang van eenjarige twijgen, of met een stek met een hieltje: dit is stukje van een oudere tak, met daaraan een jonge scheut. De stekken worden heel diep in de stekgrond gestoken. Alleen de bovenste bladknop blijft boven de grond uitsteken.
Zoals gezegd mag een olijfboom na de winter flink worden teruggesnoeid. Op die manier blijft de kruin van de boom compact met frisse jonge, krachtige takken. Zou je de takken niet terugsnoeien, dan blijven ze aan de uiteinden doorgroeien en worden ze aan de onderkant kaal. Daar wordt de boom niet per se mooier op.
De olijfboom moet in de zomer 2-3 keer per week water hebben, de grond mag niet uitdrogen, maar mag ook beslist niet te nat zijn. Vertoont de plant omkrullende bladeren dan wijst dat op te natte potgrond. Staat hij langdurig te nat dan kunnen de wortels gaan rotten.