Alcohol is een giftige stof en verhoogt de bloeddruk. Dat geldt voor alle alcoholische dranken. Dus bijvoorbeeld voor sterke drank zoals jenever, voor bier, maar ook rode wijn jaagt de bloeddruk op. Recente onderzoeken tonen aan dat ook een klein beetje alcohol de bloeddruk al doet toenemen.
Overmatig alcoholgebruik verhoogt het risico op een hoge bloeddruk bij zowel mannen als vrouwen. Bij vrouwen neemt het risico op een hoge bloeddruk toe bij een alcoholgebruik vanaf 2,5 standaardglazen per dag. Bij mannen neemt het risico op een hoge bloeddruk al toe bij 1 standaardglas per dag [2, 3].
Wat doet alcohol? Matig alcoholgebruik (maximum 1-2 glazen per dag) kan bloeddrukverlagend werken, vooral bij wat oudere mensen (mannen boven de 40, en vrouwen boven de 45-50 jaar). Meer drinken heeft echter een bloeddrukverhogend effect.
Veel drinken in één keer? 10 glazen in één keer drinken is schadelijk en is totaal iets anders dan 10 glazen drinken gespreid over 5 dagen. Meer dan 6 glazen in één keer drinken op korte tijd (2 uur), wordt 'binge drinken' genoemd en kan lichamelijk zeer schadelijk zijn.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Langere tijd te veel alcohol drinken verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden. Langere tijd te veel bier drinken kan bij mannen leiden tot diabetes type 2 (suikerziekte).
Alcohol verhoogt je bloeddruk
Door overmatig alcoholgebruik versmallen je bloedvaten. Je hart moet daardoor harder werken om bloed door je lichaam te pompen. Je bloeddruk verhoogt en daarmee tegelijkertijd ook het risico op hartaandoeningen en beroertes (lees ook verder in dit dossier).
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten.
Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”
Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker. Alcohol kan ook verschillende ziektes aan de lever veroorzaken, zoals leverontsteking en levercirrose.
Water drinken verlaagt je bloeddruk
Grote kans dat je te weinig water drinkt! Je bloedvaten trekken samen bij verdroging, waardoor je hart harder werkt en je bloeddruk stijgt. Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen. Dat komt doordat je bloedvaten samentrekken bij verdroging.
Gaat cholesterol omhoog door alcohol? Het antwoord is 'neen'. Er is geen directe link tussen alcohol en een verhoogde cholesterol als we het hebben over de slechte chocolesterol of LDL. Je LDL-waarden gaan niet omhoog door het drinken van alcohol, in tegenstelling tot je goede cholesterol.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Matige bierconsumptie kan goed zijn voor hart en bloedvaten. Het is vooral de alcohol in bier die voor dit positieve effect zorgt. Er is sterk wetenschappelijk bewijs dat de consumptie van 15–30 g alcohol per dag samenhangt met een 25% lagere sterftekans door hart- en vaatziekten vergeleken met niet-drinkers.
Wanneer meten? U gaat 2x per dag uw bloeddruk meten. 's Morgens tussen 6-9 uur en 's avonds tussen 18-21 uur. Buiten deze tijden zal de bloeddrukmeter niet meten. Zorg dat u geplast heeft zodat uw blaas leeg is want een volle blaas geeft een hogere bloeddruk.
Een normale bloeddruk is dus per leeftijd hetzelfde. Een gezonde tensie is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Alles boven de 140/90 is dus aan de hoge kant, of je nu 18 bent of 81.
Belangrijk om te onthouden
140/90 of hoger is een hoge bloeddruk. 135/85 of hoger is een hoge bloeddruk bij thuis meten. Thuis is je bloeddruk namelijk vaak iets lager dan bij de arts. 180/110 of hoger is een ernstig verhoogde bloeddruk.
Alcohol en medicijnen tegen hoge bloeddruk (antihypertensiva) Als iemand medicijnen tegen hoge bloeddruk gebruikt en daarbij alcohol drinkt, kan diegene last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid en een zwak gevoel. Dit komt doordat de alcohol alsook de medicijnen de bloeddruk (tijdelijk) verlagen.
Wanneer de drinker stopt kan de lever zich weer na enkele weken herstellen. Een vetlever blijft vaak onopgemerkt en veroorzaakt nauwelijks symptomen. Als de lever vergroot is kan dat leiden tot pijn rechtsboven in de buik. De oorzaak zit hem in de werking van de giftige stof aceetaldehyde.
Bier verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Bier zorgt namelijk voor een stijging van een goede soort cholesterol, dat de kans op hart- en vaatziekten juist verkleint. Een bierdrinker loopt 40 tot 60 procent minder risico op een hartinfarct.
Bij maximaal één glas bier, wijn of sterkedrank per dag voor vrouwen en twee voor mannen is er over het algemeen geen schade aan de gezondheid te verwachten en kan alcoholconsumptie zelfs gunstige gezondheidseffecten hebben.
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Alcohol stimuleert de uitscheiding van urine, waardoor deze minder geconcentreerd is. Overmatige alcoholconsumptie daarentegen, stimuleert de calcium uitscheiding, wat het risico op nierstenen juist verhoogt. Het specifiek gunstige effect van bier zou verklaard kunnen worden door de hop.