Inwoners eten graag soepen en eenpansgerechten, als stamppotten met bijvoorbeeld aardappel, waterkers, pompoen, maïs en spek. De vleesgerechten zijn veelal gebaseerd op konijnen-, geiten-, varkens- of lamsvlees. Veel voorkomende vissoorten zijn: tandbaars, papegaaienvis, zeetong, tonijn en zeeaal.
Elke Spaanse regio heeft zijn eigen versie van de traditionele stoofpot, en de Canarische variant, de puchero of cocido, kenmerkt zich door aardappelen, zoete aardappelen, maïs, pompoen, peterselie en munt. Dit alles wordt toegevoegd aan de basis van de puchero (kikkererwten, groenten en vlees).
Daarnaast heeft Tenerife natuurlijk een enorme verscheidenheid aan vis: lokale zeebrasem, wrakvis, papegaaivis, tonijn, sardines, tandbaarzen, enz. Het eten van verse vis direct aan zee is een onvergetelijke ervaring. Honing, een natuurlijk en bijzonder voedingsmiddel, zorgt voor het zoete accent op het menu.
In de toeristische gebieden op Tenerife ligt het prijsniveau ongeveer gelijk aan die in Nederland. In de dorpen waar vooral de lokale bevolking komt ligt het prijsniveau lager. Tenerife heeft binnen de Europese Unie een uitzonderingspositie wat betreft accijnzen en belasting.
Vanwege de aanzienlijk lagere accijns op alcohol en tabak zijn sigaretten en sterke alcoholische dranken op Tenerife een stuk goedkoper dan in Nederland. Zo betaal je voor een literfles Havana Club of Bacardi gemiddeld iets meer dan de helft van wat je er in Nederland voor betaalt.
Eilandbewoners eten doorgaans twee warme maaltijden per dag, de eerste rond twee uur. Tussendoor nuttigen ze vaak wel tapas; van gevulde aubergine met omelet tot ingelegde inktvis of krab. Hierdoor eten zij in de avond, zeker niet voor acht uur, hun tweede warme maaltijd.
Op Tenerife is het niet onbeleefd om geen fooi te geven, maar het wordt wel gezien als een normale vrijwillige beloning voor een goede service. Normaal is om in een bar of restaurant, afhankelijk van de rekening, ergens tussen de vijf en tien procent fooi achter te laten.
Dagbudget: € 84 voor 2 pers. € 27 per persoon. € 17 per persoon.
Bier prijzen
Een halve liter bier op Tenerife kost ongeveer € 1-2, wat ideaal is voor mensen met een budget, maar die toch koud bier willen drinken op een zonnige dag zonder zich zorgen te hoeven maken over hun portemonnee.
Wil je zeker zijn van veel zon, kies dan voor de zuidkant van het eiland. Het is niet voor niets dat grote badplaatsen als Los Cristianos en Playa de las Américas aan deze kant van het eiland liggen, waar de zon het meeste schijnt. Het weer is veranderlijk op de eilanden.
Prijzen. Gran Canaria is in veel opzichten goedkoper dan andere Europese zonbestemmingen en ook dan Nederland. Met name winkelen (kleding, sigaretten, drank, zonnebrillen, parfum) is goedkoper, maar ook brandstof is aanzienlijk voordeliger dan in Nederland.
Polvito uruguayo is een beroemd dessert uit Gran Canaria. Het wordt gemaakt van dulce de leche (Argentijnse karamel), koekjes, room en meringue. Het is gevaarlijk lekker, want na 1 hapje wil je alsmaar door blijven eten.
Leidingwater op de Canarische eilanden is veilig om te drinken.
U dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort. Een visum is niet nodig. Nederlandse ambassade in Spanje: nederlandwereldwijd.nl.
Het bier dat het liefst op Tenerife wordt gedronken, is Dorada, je vindt er bijna geen ander bier, ook niet de Tropical van Gran Canaria, hoewel het biertje ook een product is van dezelfde brouwerij, CCC.
Parfum: Geen beperkingen als het voor persoonlijk gebruik is.
De kleurcode van het reisadvies voor Spanje is groen.
Tenerife is een leuke vakantiebestemming met heerlijk weer het hele jaar door, mooie hotels en appartementen en vele leuke stranden. En ook nog eens een verrassende natuur!
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Tapas is eigenlijk een vorm van aperitieven, gewoonlijk met een biertje, glas wijn of cider ernaast. De gerechtjes kunnen zowel koud als warm zijn, geserveerd op toast of in kleine potjes. Tegenwoordig is het zelfs moeilijk zoeken naar echte traditionele gerechtjes omdat veel restaurants er hun eigen draai aangeven.
Het is de belangrijkste maaltijd van de dag en daarom ook uitgebreider dan het avondeten, cena. Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake.