Meer over ziekte van parkinson Meestal begint de ziekte op latere leeftijd, tussen het 50e en 60e jaar. Ongeveer 10% van de patiënten is jonger dan veertig jaar. De ziekte van Parkinson is niet dodelijk, de gemiddelde levensverwachting is vrijwel even hoog als die van mensen die de ziekte niet hebben.
Steeds meer jonge patiënten
Zijn jongste patiënt is 13 jaar. "Het zijn mensen middenin het leven, met kleine kinderen, relaties." Mensen die voor hun 50e levensjaar de diagnose Parkinson hebben gekregen, worden wereldwijd Yoppers genoemd (Young Onset Parkinson).
De klachten beginnen meestal aan 1 kant van uw lichaam.1 van uw handen gaat bijvoorbeeld beven. Later kunnen de klachten ook aan de andere kant ontstaan. De ziekte van Parkinson wordt in jaren steeds een beetje erger.
Mensen met Parkinson hebben na hun diagnose een levensverwachting van ongeveer 15 jaar.
In Nederland leven 63.500 mensen met de ziekte van Parkinson. Over de hele wereld zijn dat er maar liefst 10.000.000. Parkinson is een enorm ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen, maar de manier waarop de ziekte zich uit is voor geen mens hetzelfde. Het treft mannen en vrouwen, jong en oud.
De spierstijfheid die optreedt bij de ziekte van Parkinson, begint vaak in de benen en de nek. De meeste mensen hebben last van stijfheid. De spieren zijn gespannen en trekken zich samen en sommige mensen ervaren naast stijfheid soms ook pijn. Bradykinesie is een van de klassieke symptomen van de ziekte van Parkinson.
Leeftijd (volwassenen tussen de 50 en 60 jaar oud hebben meer kans op het Parkinson, voornamelijk door de achteruitgang in de werking van de hersenen bij het ouder worden) Stoornissen in de eiwitstofwisseling. Omgevingsfactoren (langdurige blootstelling aan bepaalde giftige stoffen zoals pesticiden)
Veel mensen met parkinson zijn minder ondernemend dan voorheen. Dat kan te maken hebben met traagheid en stijfheid of vanwege de cognitieve problemen waarbij het nemen van initiatief moeilijker wordt. Maar ook gevoelens van schaamte kunnen ervoor zorgen dat iemand minder initiatief neemt eropuit te gaan.
De ziekte van Parkinson is niet dodelijk, de gemiddelde levensverwachting is vrijwel even hoog als die van mensen die de ziekte niet hebben.
Als je de ziekte van Parkinson hebt, is er een kans van 35 tot 55 procent dat je ook dementie krijgt. Dit wordt Parkinson dementie genoemd. Bij dementie functioneren je hersenen steeds minder goed doordat zenuwcellen of verbindingen tussen de cellen in de hersenen kapotgaan.
'Beweeg regelmatig en eet gezond' is een advies dat iederéén ter harte kan nemen. Voor Parkinsonpatiënten is het echter nóg belangrijker om uitgebalanceerd voedsel te eten. Dus veel fruit, groenten en andere complexe koolhydraten zoals graan en koren en bepaalde proteïnen. Natuurlijk hoort u ook voldoende te drinken.
De oorzaak van parkinson is nog niet bekend. Wel is wetenschappelijk achterhaald hoe bepaalde parkinsonismen zich ontwikkelen. Parkinson ontstaat door het afsterven van zenuwcellen in de hersenen. Wanneer ongeveer 70% van deze dopamine producerende cellen is afgestorven, verschijnen de parkinson symptomen.
Voor mensen met de ziekte van Parkinson geldt dat zij rijgeschikt zijn voor de rijbewijzen A, B en BE (motorfiets, auto en auto met aanhanger, groep 1) als er geen relevante lichamelijk en of geestelijke functiebeperkingen zijn die interfereren met de geschiktheid tot het besturen van motorrijtuigen.
Hoewel de symptomen mild of ernstig kunnen zijn, vaak of niet vaak voorkomen, blijkt de ziekte van Parkinson tot vijf verschillende stadia te hebben. De doorlooptijd van elk stadium varieert, en het overslaan van de stadia, van de eerste fase naar fase drie, bijvoorbeeld, is niet ongewoon.
Uit de antwoorden blijkt dat 82% van de mensen met Parkinson één of meer oogproblemen meldden, in vergelijking met 48% van de mensen zonder de ziekte.
ALS begint vaak met zwakke spieren in uw armen of benen.Het kan ook beginnen met problemen met slikken of praten. De eerste klachten zijn meestal niet zo duidelijk: U bent wat onhandig: u struikelt bijvoorbeeld vaker of u kunt knoopjes niet meer goed dichtmaken.
Levodopa is het meest effectieve medicijn om de symptomen van Parkinson te onderdrukken. Levodopa kan echter de ziekte van Parkinson niet genezen of het ziekteproces vertragen. Er zijn twee levodopa-preperaten verkrijgbaar: Madopar® en Sinemet® die qua werkzaamheid vergelijkbaar zijn.
Hoe snel Parkinson verergert, is moeilijk te zeggen. Dit is bij ieder mens anders. Wel is het in de regel een 'langzaam' proces van jaren (hoewel het voor uw gevoel waarschijnlijk altijd te snel zal gaan). Weet in ieder geval dat behandeling (onder andere met medicijnen) een groot verschil maakt.
Sommige personen worden snel afhankelijk, anderen slagen er soms in tientallen jaren op eigen houtje thuis te blijven wonen. “Meestal komt het zelfstandig functioneren in het gedrang door een verstoord gangpatroon of door valneigingen”, zegt professor Patrick Santens, neuroloog aan het UZ Gent.
Veel mensen met Parkinson hebben last van loopstoornissen.Een berucht voorbeeld is bevriezen van lopen, waarbij mensen met Parkinson voor hun gevoel staan vastgeplakt aan de grond. Dit bevriezen treedt meestal op bij het starten met lopen, tijdens draaien, maar ook stress kan het bevriezen uitlokken.
Atypische parkinsonismen
Officieel is de term 'parkinsonismen' een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen die lijken op de ziekte van Parkinson. Maar ze zijn toch anders. Parkinsonismen veroorzaken vergelijkbare klachten als parkinson.
Op patiëntenfora melden patiënten met de ziekte van Parkinson dat zij minder zwakte en vermindering van cognitieve stoornissen ervaren als zij vitamine D suppleren. Deze zaken komen echter ook in het algemeen bij ouderen voor.
De ziekte van parkinson is een progressieve ziekte.Stukje bij beetje verdwijnen er steeds meer cellen die dopamine maken. Dit betekent dat de klachten in de loop van de tijd toenemen. Ook kunnen verschillende symptomen op de voorgrond treden op verschillende momenten.
Naast de ziekte van Parkinson, zijn er zeldzamere ziekten die op Parkinson lijken. Dit zijn onder andere de zogenaamde atypische parkinsonismen, zoals multipele systeem atrofie (MSA), progressieve supranucleaire parese (PSP) en corticobasaal syndroom (CBS).
De hersenen werken door de ziekte van Parkinson minder efficiënt en moeten nu harder werken om hetzelfde resultaat te bereiken. En dit hardere werken vertaalt zich dan in vermoeidheid. Ook het verwerken van informatie is vaak trager geworden, en kost meer moeite.