150ml Cécémel (driekwart mok) gedurende 1 minuut verwarmen. Zo krijgt je warme Cécémel een heerlijke schuimlaag. Opgelet: na opwarmen kan de drank heet zijn! Best even laten afkoelen alvorens te drinken.
CHOCOMEL OPWARMEN IN DE MAGNETRON
Giet 200 ml Chocomel in een kan, zet de magnetron op 900 Watt en de timer op anderhalve minuut. Klinkt misschien niet lang, totdat je op jouw warme Chocomel moet wachten. Haal na de verlossende PING de kan uit de magnetron. Roer even door de Chocomel en giet deze in een mok.
In de magnetron
Doe maximaal 300ml chocolademelk in een mok. Verwarm de chocolademelk op vol vermogen voor 1 minuut. Roer de chocolademelk even door en warm het eventueel nogmaals op voor een minuut.
Verwarm de melk ongeveer 2-3 minuten in de magnetron op 900w. Roer tussentijds een keer om een velletje op de melk te voorkomen. Als de melk goed heet is, voeg de smeltchocola toe en twee theelepels kristalsuiker. Roer alles heel goed door elkaar tot de chocola gesmolten is.
Gedeeltelijk afgeroomde melk, chocoladepoeder 5,3% (suiker, cacao), suiker, stabilisator (carrageen), aroma.
Dat is een voordeel voor sporters of mensen met een bepaalde vorm van suikerziekte. Maar het blijft wel suiker natuurlijk. Bovendien heeft Cécémel het hoogste suikergehalte van de vijf: 3,9 klontjes per glas van 200 ml. Milbona zit daar net onder met 3,7 klontjes, Everyday heeft er 3,2 en Albert Heijn 2,7.
Chocomel werd lang geproduceerd door Nutricia en kwam begin 21e eeuw in bezit van FrieslandCampina. In België wordt Chocomel nog steeds onder de naam Cécémel verkocht. De verpakkingen dragen de slogan 'De enige èchte' (in het Frans 'Le seul vrai').
Verwarm de melk in een microgolfoven.
De makkelijkste manier om melk te verwarmen is in de microgolfoven, maar je moet het goed in de gaten houden. 250 ml melk zou na 45 seconden op kamertemperatuur moeten zijn en binnen tweeëneenhalve minuut zou het moeten koken. Roer elke 15 seconden zodat de melk niet overkookt.
Melk opwarmen in de magnetron Een fles van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, van 150 milliliter 45 seconden en van 200 milliliter 60 seconden. Zwenk de fles tussendoor en aan het einde om de warmte goed te verdelen.
#1 | Milsani vol (Aldi) De beste chocoladegeur, een dito smaak en lekker romig in de mond.
Ja, je kunt melk opwarmen in de magnetron. Maar we raden het sterk af. Melk opwarmen in de magnetron is moeilijk om goed te doen, zeker bij kleine hoeveelheden. Als je melk in de magnetron opwarmt, zal het op sommige plekken sneller heet worden.
Er zitten 190 kilocalorieën in 1 beker (250 gram) chocolademelk. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'chocolademelk'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een mok warme (volle) chocolademelk met slagroom bevat 262 kcal. Voor dit aantal calorieën moet je 72 minuten wandelen met een snelheid van 4 kilometer per uur.
Als de Chocomel warm is kun je aan de slag met de melkopschuimer. Zorg er voor dat er geen belletjes in de Chocomel komen. Zo wordt 'ie het lekkerst.
Bereiding: Voeg 2 grote koffie/theelepels Nesquik® toe aan 200 ml halfvolle melk, even roeren en klaar.
Melk (1,4% vet), suiker, cacao (1,6%), koffie extract (1%), stabilisatoren (carrageen en guargom), aroma. Gedeeltelijk afgeroomde melk, suiker, cacao (1,7%), stabilisator: carrageen.
Melk opwarmen in de magnetron
Een fles van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, van 150 milliliter 45 seconden en van 200 milliliter 60 seconden. Zwenk de fles tussendoor en aan het einde om de warmte goed te verdelen. Anders kan een deel van de melk te warm worden.
Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt: Porselein en keramiek. Deze materialen zijn niet hittebestendig genoeg. Papier, textiel en hout.
Zeker geen melk koken met waterkoker!
Een waterkoker is zeker niet gemaakt voor melk te koken, de voornamelijkste redenen hiervoor is dat melk niet verdampt en omdat melk zal verbranden. Melk is een combinatie van water, vetten en eiwitten.
Is de melk helemaal ontdooid, dan kun je hem nog 24 uur in de koelkast bewaren. Je kunt deze melk niet opnieuw invriezen en maar één keer opwarmen.
Wanneer de melk wordt verwarmd, verzamelen de eiwitten in de melk zich om de luchtbelletjes heen die in de melk worden geblazen. De caseïne eiwitten zijn namelijk polair: de ene kant word aangetrokken door de lucht en de andere kant door het water.
Als de melk is aangebrand dan is er niets meer te redden. De pan waarin de melk is aangebrand, kunt u het beste nooit meer voor het koken van melk gebruiken. Één keer aangebrand in de pan dan zal de melk iedere keer weer in die pan opnieuw aanbranden.
Naast de pure melkproducten van Campina en Friesche Vlag is FrieslandCampina ook bekend om de zuiveldranken Chocomel en Fristi. De laatstgenoemde merken hoorden tot voor kort bij Nutricia. FrieslandCampina heeft de merken echter overgenomen omdat ze naadloos passen bij de propositie van het bedrijf.
Cécémel gaat door
De eeuwenoude kennis van chocolade gebruiken voor de ontwikkeling van nóg lekkerdere chocolademelk. In 2008 fuseert FrieslandFoods met Campina tot FrieslandCampina.
Het merk Chocomel maakt chocolademelk en bestaat al sinds 1932. Het staat bekend als Chocomel – de Enige Echte – in Nederland en Duitsland, en als Cécémel in België.