De kruising tussen een paard en een ezel wordt een muilezel genoemd. Een muilezel heeft een paardenhengst als vader en een ezelmerrie als moeder. Bij het muildier is het precies andersom: de moeder is een paardenmerrie en de vader een ezelhengst. Muildieren en ezels kunnen zich echter niet verder voortplanten.
Kruising tussen paardenhengst en ezelin
Een muildier of muilpaard is de kruising tussen een ezelhengst en een paardenmerrie. Wanneer een paardenhengst een ezelmerrie dekt, heet het jong een muilezel. Hoe ziet een muildier eruit? Het dier combineert de goede eigenschappen van een paard en een ezel met elkaar.
Een muildier heeft het lichaam van een paard en de ledematen van een ezel. De oren zijn groter dan die van een paard maar kleiner dan die van een ezel. Een muilezel heeft het lichaam van een ezel en de ledematen van een paard. De oren van een muilezel zijn kleiner dan de oren van een muildier.
Een muildier, muilezel en muilpaard zijn allen dieren voortgebracht door een kruising tussen een paard en een ezel, maar wat is nou precies het verschil? Een muilezel is het jong van een ezelin en een paardenhengst. De muildieren zijn het makkelijkst te fokken.
Muildieren en muilezels zijn geschikt als lastdier omdat ze de goede eigenschappen van paard en ezel combineren. Ze combineren de zachte, veilige tred, de volharding en de intelligentie van de ezel met de kracht en het doorzettingsvermogen van het paard; bovendien stellen ze lagere eisen aan het voedsel dan een paard.
De zorse is een kruising tussen een paard en een zebra. De naam komt van het Engelse horse (paard) en zebra. Een kruising tussen een zebra en een paard is meestal helemaal gestreept, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Zo beschikt de dierentuin Holte-Stukenbrock in Duitsland over Eclyse.
Mannelijke ezels heten ezelhengsten. Vrouwelijke ezels ezelinnen. Jongen van ezels heten ezelsveulens. Een kruising tussen ezelhengst en paardenmerrie wordt muildier genoemd, die tussen ezelin en paardenhengst heet een muilezel.
Trekdieren. Voorbeelden van dieren die door domesticatie als trekdier gebruikt kunnen worden zijn: het paard (voor mennen met koetsen of het beoefenen van de mensport)
Muildieren en muilezels hebben dus 32+31 = 63 chromosomen in totaal. Dit is een groot probleem, want om zich voort te planten mogen de zaadcellen of eicellen van deze dieren maar juist de helft van het normale aantal chromosomen bevatten.
Door de jaren heen waren ezels en muildieren met periodes wel en niet toegestaan in de sport in de Verenigde Staten. In 2004 werden regels ingevoerd die muilezels toestaan om mee te doen met dressuurwedstrijden, met uitzondering van kampioenschappen en selecties.
Er ontstaat uit deze kruising ook een kind (muilezel, of muildier). De muilezel, of het muildier kan zichzelf echter niet voortplanten. Uit een kruising tussen een paard en een ezel ontstaan onvruchtbare jongen. Paard en ezel zijn dus twee verschillende soorten.
Los van het mopje ''Een paard staat in de wei en een ezel dat ben jij'' zijn de twee genetisch nauw verwant. Ze behoren beide tot de familie van de paardachtigen (equidae) en het geslacht equus, de familie van onevenhoevige zoogdieren, en verschillen slechts twee chromosomen van elkaar.
En zo koppig als een ezel, ook niet. Muildieren zijn volhardend, sterk, sober en zachtaardig. Met een muildier kan je ook prima rijden, maar houdt er wel mee rekening dat ze de intelligentie van een ezel hebben.
Het dier blijft agressief, paniekerig en onvoorspelbaar als we het proberen te berijden. Onderzoekers denken dat dat komt door pijltjes met gif die Afrikaanse jagers al meer dan 24.000 jaar gebruiken om zebra's te vangen. Uit onderzoek blijkt dat zebra's op de vlucht slaan voor mensen als ze te dichtbij komen.
Wetenschappelijke naam: Equus
De zebra behoort tot de paardachtigen en staat bekend om zijn vacht met zwart-witte strepen. Hij leeft in grote kuddes op savannes, graslanden en bossen in het midden en zuiden van Afrika.
Paarden en ezels zijn genetisch nauw aan elkaar verwant. Ze behoren beide tot de familie van de paardachtigen (equidae) en het geslacht equus, de familie van onevenhoevige zoogdieren, en verschillen slechts twee chromosomen van elkaar.
Een tamme ezelin kan het hele jaar door paren, maar in het wild vindt de paring meestal in de lente plaats en komt het veulen ongeveer rond diezelfde tijd het jaar erna ter wereld.
Ezels verschenen ongeveer 6000 jaar geleden voor het eerst. In Noord-Afrika werden ezels 6000 jaar geleden al voor het eerst gehouden door mensen. Dit deed men in die tijd vanwege de melk en het vlees van de ezel. Ongeveer 2000 jaar geleden werden ezels voor het eerst gebruikt als trekdieren.
De eerste paarden waren een stuk kleiner en wogen gemiddeld 37 en een halve kilogram. Ook hadden ze bij hun voorbenen voor 4 tenen en achter 3 tenen. Voor mensen die een hond hebben, paarden hadden vroeger net zulke kussentjes onder hun voeten. Dit was om zich gemakkelijker door het oerwoud te verplaatsen.
Van het gedomesticeerde paard en de pony zijn vele rassen erkend. Bovendien worden er per ras soms meerdere kleurslagen en tekeningen erkend. Er is ook een lijst van paardenstamboeken waarop de verschillende stamboekorganisaties van enkele erkende rassen terug zijn te vinden. Er bestaan ongeveer 300 rassen.
Ezels zijn juist slim. Als ze gevaar zien, stoppen ze, terwijl een paard op zo'n moment makkelijk in paniek raakt en wegrent. Daarom worden ezels ook veel in de bergen gebruikt op van die smalle paadjes. En natuurlijk omdat ze sterk zijn en veel kunnen dragen.