Op 1 juni 2023 stopt 2G voor machine-to-machine apparaten (M2M) die uitsluitend van het 2G-netwerk gebruik maken. Denk hierbij aan boordcomputers, navigatie- en alarmsystemen en mobiele pinapparaten. Vanaf deze datum is 2G voor geen enkel apparaat meer beschikbaar. We roepen je daarom op om je apparatuur te checken.
Uw huidige telefoon houden en overstappen naar een provider die wel 2G blijft aanbieden. In Nederland zijn dit KPN en Vodafone (en onderliggende aanbieders).
Het 2G-netwerk bestaat sinds 1999 en is daarmee het oudste van onze huidige netwerken. Over dit netwerk kun je bellen en sms'en. Internetten kan ook, maar heel langzaam.
Haal de simkaart uit je telefoon en maak schoon met een zachte, droge doek en kijk of je hetzelfde probleem houdt. Plaats je simkaart in een ander toestel. Als je simkaart wel werkt in het andere toestel, dan ligt het probleem bij jouw toestel.
KPN heeft zijn koppositie vooral te danken aan grote verbeteringen op het gebied van mobiele data. Daarnaast biedt KPN de beste 5G-dekking in steden. T-Mobile Nederland biedt juist weer de beste 5G-dekking in steden en op spoortrajecten. Ook heeft T-Mobile de beste set-uptijd in de Voice-test.
Providers zijn van plan in de komende jaren alleen nog 4G en 5G aan te bieden. Zo zet KPN volgens planning 2G uit in 2025.
Wanneer uw provider het 3G netwerk niet meer ondersteunt, hebben onze GSM alarmmelders een automatische terugval naar 2G. Echter, het 2G netwerk in Nederland wordt vanaf juni 2023 uitgefaseerd en komt per april 2025 ook te vervallen.
Een 2G-beleid betekent dat je op locaties waar je gemakkelijk een virus kan verspreiden, alleen mensen toelaat die volledig zijn gevaccineerd óf alleen mensen toelaat die het virus hebben gehad en genezen zijn. De twee G's in 2G staan voor 'genezen' en 'gevaccineerd'.
De mobiele providers die gebruik maken van het KPN-netwerk zijn Simyo, Youfone, Budget Mobiel, Ortel Mobile, Lebara Mobile, ALDI Talk, AH Mobiel, Kruidvat Mobiel, Jumbo Mobiel en Lycamobile.
T-Mobile – KPN netwerk.
Aan het icoontje boven in je scherm, dat aangeeft of er een mobiele dataverbinding is, kan je meestal zien of je 3G of 4G hebt. De cijfer- en lettercombinatie staat namelijk op je scherm aangegeven. Staat er geen 4G maar LTE boven in je scherm? Dan is jouw toestel geschikt voor 4G.
De beste app om je netwerk in kaart te brengen op je smartphone heet Fing. Er is een versie voor iOS en Android. De app geeft onder meer inzicht in je internetsnelheden, wie er van je wifi gebruikmaakt en of je netwerk goed beveiligd is. Zodra je de app start, zie je de laatste scan.
In Nederland werd in 2021 een 3G beleid toegepast: bezoekers van bepaalde locaties moesten middels het coronatoegangsbewijs (CTB) aantonen dat ze recent negatief getest, genezen of gevaccineerd waren. Andere Europese landen kozen voor een 2G beleid, waarbij alleen mensen die genezen of gevaccineerd zijn toegang kregen.
Vanaf 31 maart 2022 stopt het 3G-netwerk. Het uitzetten van 3G betekent dat uw toestel terug zal vallen naar 2G. Dit betekent een verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast kunt u niet meer bellen en internetten tegelijkertijd.
2G of EDGE/GSM: bellen, sms'en en basis surfen. 3G of HSPA/WCDMA: snel mobiel internet waarmee je foto's kunt delen, video's bekijken en mobiele apps downloaden. 3G Dual Carrier of HSPA+: een versnelde versie van 3G, tot 2x sneller dan 3G. 4G of LTE: megasnel mobiel internet, tot 10x sneller dan 3G!
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
Onze huidige generatie mobiele technologie 4G, werd in 2008 geïntroduceerd door het 3rd Generation Partnership Project (3GPP), een organisatie die standaarden ontwikkelt voor mobiele communicatie.
Kortom: als je voornamelijk thuis (via WiFi) gebruik maakt van internet en onderweg niet, dan heb je geen grote databundel nodig. Met 100 of 200MB kom je dan een heel eind. Voor 80 procent van alle gebruikers is een bundel van 500 MB trouwens genoeg en voor 95 procent een bundel van 1000 MB (ook wel 1GB genoemd).
Ookla riep in het eerste kwartaal van 2022 KPN (opnieuw) uit als winnaar met het 'Beste Mobiele Netwerk' van Nederland. KPN won het van T-Mobile en Vodafone op het gebied van snelheid en de hoogste beschikbaarheid van het netwerk.
Wanneer je een abonnement hebt met onbeperkt data, dan kun je inderdaad 5GB per dag gebruiken. Als je door de 5GB heen bent, kun je inderdaad zoals @stikkelisok aangeeft eenvoudig 1GB activeren. Vanuit een abonnement met onbeperkte data kun je per maand 25GB delen met de andere mobiele nummers in het huishouden.