Metoprolol maakt uw hartslag langzamer en maakt uw bloeddruk lager. Hierdoor heeft uw hart minder zuurstof nodig. Bij hoge bloeddruk, angina pectoris (pijn en drukkend gevoel op de borst), hartritmestoornissen, migraine, als uw schildklier te snel werkt, bij hartfalen en na een hartinfarct (hartaanval).
Volwassenen. Oraal: gewone tablet, tabletten met gereguleerde afgifte tartraat: gebruikelijke dosering 100–200 mg/dag in 1–2 doses, max. 400 mg per dag. Tabletten met gereguleerde afgifte succinaat: begindosering 50 mg 1×/dag 's ochtends; bij onvoldoende effect verhogen tot 100 mg 1×/dag, eventueel 200 mg 1×/dag.
U kunt de alfa-blokker de eerste keren het beste 's avonds innemen, als u al op bed zit, voor het geval u duizelig wordt. Als u een alfa-blokker met vertraagde afgifte gebruikt, kunt u de volgende ochtend duizelig worden bij het opstaan.
Metoprolol is verkrijgbaar als retardtabletten van 25 mg, 50 mg, 100 mg en 200 mg. Daarnaast is het tevens verkrijgbaar als normale tabletten van 50 mg en 100mg. De dosering is afhankelijk van leeftijd en aard van de klacht. Voor volwassenen geldt een minimale dosering van 50 mg tot maximaal 400 mg per dag.
U merkt de werking doordat uw hartslag langzamer wordt. De werking van een gewone tablet metoprolol begint binnen één uur na inname en houdt zes tot twaalf uur aan. De werking van een tablet met vertraagde afgifte ('retard' tablet) begint binnen één tot twee uur en houdt 24 uur aan.
Dit komt doordat metoprolol de hartkloppingen tegengaat die ontstaan bij een hypo. Controleer daarom vaker uw bloedglucose. Benauwdheid. Als u last krijgt van deze bijwerking, neem dan contact op met uw arts.
Het maakt voor uw levensverwachting niet uit of uw hartritme vooral door het normale sinusritme of door boezemfibrilleren wordt bepaald. De bovengenoemde behandelingen hebben als doel uw kwaliteit van leven te verbeteren, door uw hartklachten te verminderen.
geregeld een hartslag van meer dan 120 slagen per minuut in rust. geregeld een hartslag van minder dan 45 slagen per minuut. onregelmatige hartslag. hartkloppingen.
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten.
Bètablokkers worden over het algemeen goed verdragen, maar bij hoge doseringen kunnen er nare bijwerkingen optreden. Cardioselectieve bètablokkers geven in principe geen of weinig merkbare bijwerkingen.
Bètablokkers blokkeren de werking van deze bèta-receptoren. Hierdoor kunnen stresshormonen hun werk niet meer doen. Dit verlaagt de hartslag en er wordt minder bloed rondgepompt. Het hart heeft daardoor minder zuurstof nodig om goed te functioneren.
Te snel stoppen, vooral met hoge doses, kan bij deze patiënten leiden tot angina of een hartinfarct versnellen. In de richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zijn niet bètablokkers het middel van eerste keuze bij hypertensie, maar plaspillen.
Pas als de spanning extreem is, kan behandeling met geneesmiddelen worden overwogen. Propranolol zorgt dat uw hartslag wat minder snel gaat en dat u minder trilt. Het werkt na ongeveer een halfuur en werkt enkele uren. Propranolol behoort tot de groep geneesmiddelen die bètablokkers worden genoemd.
Bètablokkers die veel bij angstklachten worden voorgeschreven zijn: Propranolol. Atenolol. Inderal.
Als je hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem. Om controle te krijgen over die ademhaling is het goed ademhalingsoefeningen te doen. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje om controle te krijgen over je ademhaling en tot rust te komen. Probeer door je buik te ademen.
Normaal slaat je hart in een regelmatig tempo. Hoe hoog je hartslag is, hangt af van wat je aan het doen bent. Zo is de hartslag in rust lager dan wanneer je je inspant. Over het algemeen is de hartslag bij volwassenen in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut.
digoxine. Digoxine behoort tot de groep geneesmiddelen die hartglycosiden worden genoemd. Digoxine verbetert de pompkracht van het hart en zorgt voor een regelmatige rustige hartslag. Artsen schrijven het voor bij hartfalen en hartritmestoornissen.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
Flauwvallen door een hartritmestoornis treedt eerder op tijdens het sporten en wordt vaak voorafgegaan door hartkloppingen of pijn op de borst. Bij hartkloppingen kun je het gevoel hebben dat je hart op hol slaat, dat het uit je borstkas zal springen. Je kunt ook het gevoel hebben dat je hart 'overslaat'.
Oorzaken. Er zijn verschillende oorzaken voor hartritmestoornissen. Ze kunnen ontstaan door ouderdom, een hoge bloeddruk, een andere hartziekte, een operatie of door het eten of drinken van bepaalde producten. Soms kan de arts geen directe oorzaak vinden.
De bijwerkingen van metropolol zijn voor mij ontzettend stramme en stijve spieren, hierdoor kan ik soms moeilijk lopen en bewegen wordt ook belemmerd.
De dosering is afhankelijk van leeftijd en aard van de klacht. Voor volwassenen geldt een minimale dosering van 50 mg tot maximaal 400 mg per dag. Voor kinderen vanaf 6 jaar geldt een maximale dosis van 50 mg per dag.
Metoprolol verlaagt de bloeddruk en hartslag. Daarnaast vermindert het de zuurstofbehoefte van het hart. Artsen schrijven metoprolol onder andere voor bij hoge bloeddruk, hartfalen, hartritmestoornissen en na een hartinfarct. Ook wordt metoprolol voorgeschreven bij migraine.
ACE-remmers maken de bloedvaten wijder. Daardoor wordt de druk in de bloedvaten minder. Ze hebben weinig bijwerkingen.