Rijstwijn. Sake wordt vaak "rijstwijn" genoemd omdat het, net als wijn, unieke variaties van smaken met subtiele aroma's bevat. Daarnaast wordt het vaak gedronken als wijn. Sake wordt ook vergeleken met bier omdat het een vergelijkbaar brouwproces deelt.
Sake (Japans: 酒, IPA: [sa'kɛ]) is een Japanse alcoholische drank, die onder andere wordt gemaakt van rijst. Het wordt ook wel rijstwijn of rijstewijn genoemd, hoewel sake geen wijn is. Officieel heet sake gemaakt van rijst in Japan seishu (清酒; "klare alcohol").
Sake is de bekende Japanse rijstwijn en wordt (net als bier) gebrouwen. Hiervoor wordt niet alleen rijst gebruikt, maar ook water, koji (een soort schimmel) en gist. Omdat maar liefst 80 procent van sake uit water bestaat, is het type water ontzettend belangrijk voor de uiteindelijke smaak.
1. Kies tussen koude of warme sake. De beste sakes worden meestal on the rocks gedronken (tussen een temperatuur van 8 en 12 graden). Alle andere sakes drink je best warm, waarbij de temperatuur rond de 37 graden ligt.
Sake is een alcoholhoudende drank die wordt gemaakt door rijst te laten fermenteren, niet distilleren. Rijstbier zou dus een betere naam zijn dan rijstwijn, want het productieproces lijkt meer op dat van bier dan op dat van wijn. En net als met bier zijn er vele soorten, in vele kwaliteiten.
Sake Japanse rijstwijn. Als drank wordt het verwarmd opgediend. In gerechten kan het vervangen worden door droge sherry.
Hoeveel alcohol zit er in Sake? Sake is niet zo sterk als veel mensen denken: de drank bevat ongeveer 16% alcohol en is dus geen sterke drank.
Een fles Ichishima Sake heeft een alcoholpercentage van 14,8% en voor 720 ML betaal je rond de €12-17,-.
Een fles bewaar je dus best in een donkere, koele en droge ruimte. Indien je sake in goede omstandigheden bewaart, is ze ca. 1 tot 2 jaar na productie- datum houdbaar. Eens geopend kan je sake gerust enkele weken in de koelkast bewaren.
De zachte en complexe smaak – inclusief een vleugje umami – maakt sake lekker om bij het eten te drinken. Het smaakprofiel varieert van hartig en aards tot fruitig, bloemig en nootachtig. Normaal gesproken wordt deze drank ingedeeld op basis van van de mate waarin de rijst gepolijst is.
Sake is een traditionele en authentieke Japanse alcholische drank met een duidelijke kenmerkende smaak. De Sake wordt van rijst gemaakt en heet daarom ook wel rijstwijn. Sake heeft net als wijn verschillende smaken droog, fruiting en zoet.
Mirin is als het ware de zoete tegenhanger van Sake. Daar waar Sake een meer drogere smaak heeft, is Mirin een zoete rijstwijn. Deze drank bestaat ook tussen de 40 en 50% uit suiker. Mirin is te verkrijgen in 3 varianten: Hon Mirin, Shio Mirin en Shin Mirin.
Saké wordt gemaakt van rijst en sushi wordt ook gemaakt van rijst. Dat is de reden dat Japanners dit iets te veel van het goede vinden en daarom bij sushi geen saké drinken. Maar een zachte en zuivere saké past juist wel weer erg goed bij pure vis.
Een absolute must in een Chinees banket is het drinken van baijiu. Baijiu (letterlijk wit of transparant alcohol) behoort tot de categorie sterke dranken gestookt op basis van granen en met meer dan 50% alcohol.
MIRI (Mid-Infrared Instrument) is een instrument voor de James Webb-ruimtetelescoop (JWST) speciaal voor straling in het mid-infrarood (golflengtes van enkele micrometers). Het instrument bestaat uit twee hoofdmodules: een imager en een spectrometer.
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
Licor 43 heeft geen houdbaarheidsdatum. Desalniettemin is Licor 43 een likeur van citrusextracten en geselecteerde botanicals. Om er veel van te proeven, raden we aan het in een niet al te lange tijd na aanschaf te consumeren.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Een goede shaoxing rijstwijn kun je natuurlijk gewoon drinken. Eventueel verwarmd, net als sake. In de keuken wordt het veel gebruikt om eventuele nare geurtjes van vis of vlees te neutraliseren. Gewoon even kort “marineren” in een beetje rijstwijn is genoeg.
De knikker
Glazen kogelflesjes werden vroeger (her)gebruikt voor koolzuurhoudende dranken: de apart gevormde hals bevatte een knikker die door de druk van binnenuit op z'n plaats bleef. Door de knikker door te duwen kon er gedronken worden.
De rijstwijn wordt gemaakt door het laten gisten van onder meer rijst en water. Het alcoholpercentage van sake varieert van 13,5 tot en met 19 %. Dit zoals de meeste alcoholische dranken die door "natuurlijke" gisting alcohol hebben ontwikkeld. Bij een hoger alcoholpercentage gaat de gistcel meestal dood.
Temaki. Een speciale categorie onder de maki is temaki: hier beter bekend als handrolls. Hiervoor wordt een norivel gevouwen in de vorm van een puntzak en gevuld met rijst en vis of groenten. Omdat 'ie minder technische skills nodig heeft dan andere soorten wordt temaki vaak in Japanse huishoudens gemaakt.
Chinese kookwijn wordt veelal gebruikt om gerechten af te blussen voor een authentieke Aziatisch smaakje. Ook wordt kookwijn vaak gebruikt om visgerechten mee te stomen. Net zoals de Japanse Sake, wordt Chinese kookwijn als bijvoorbeeld Shaoxing van rijst gemaakt.
Koken kan heel goed met alcoholvrije wijn, en, je hoeft niet te wachten tot de alcohol is verdampt.