Wij raden u aan om de eerste 2 weken geen zwaar, vies of nat werk te doen en niet te sporten. Zo voorkomt u dat de wond zwelt, waardoor spanning op het litteken kan ontstaan. Wonden geven wondvocht (helder van kleur) en het omliggende gebied kan licht zwellen. Dit is niet erg.
Wij adviseren u geen zware lichamelijke inspanning te doen. Ook niet sporten, zolang de hechtingen er nog in zitten. Om wondinfecties zoveel mogelijk te voorkomen, kunt u ook beter niet zwemmen, in bad of naar de sauna te gaan. Als de hechtingen eruit zijn, kunt u deze activiteiten weer oppakken.
Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) wordt u afgeraden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Gebruik geen zalf, crème of haarspray op de wond i.v.m. irritatie en/of infectie gevaar. Uw wond heeft rust nodig om te genezen.
Meestal mogen de hechtingen eruit na 7 tot 14 dagen. Als uw wond is geplakt, laat de lijmkorst na 5-10 dagen vanzelf los.
De wond moet de eerste 48 uur droog blijven. Daarna kunt u douchen. Zorg er wel voor dat de wond slechts kortdurend nat wordt en dat u de wond voorzichtig droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen verwijderd zijn.
Wij raden u aan om de eerste 2 weken geen zwaar, vies of nat werk te doen en niet te sporten. Zo voorkomt u dat de wond zwelt, waardoor spanning op het litteken kan ontstaan.
Een hechting kan uitscheuren als de trekkracht op de hechting stijgt. Dit gebeurt wanneer de spanning in het wondgebied groter wordt. Oorzaak hiervan is zwelling door vocht- en/of bloedophoping.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
Zwaar lichamelijk werk en zwaar tillen zorgen voor grote druk op de wond en de hechtingen. Vermijdt dit daarom de eerste zes weken na de operatie. Hevig hoesten of persen is ook niet goed voor de wond. Geef als u moet hoesten tegendruk door met uw hand of een kussentje tegen de wond te duwen.
Er blijkt geen verschil tussen wondlijm en hechtingen in cosmetisch resultaat. Sluiten met wondlijm gaat wel sneller en zowel kinderen als volwassenen rapporteren minder pijn. Het risico op loslating of infectie bij het gebruik van wondlijm en hechtingen is verwaarloosbaar (circa 1% van alle gesloten wonden).
De ingreep verloopt doorgaans pijnloos en als volgt. Eerst wordt de huid gedesinfecteerd met alcohol, daarna wordt met een pincet de hechting opgetild waardoor met een klein schaartje de hechtdraad doorgeknipt wordt. Daarna wordt de hechting verwijderd. Dit wordt evenzo vaak herhaald als er hechtingen zijn.
Wij hebben het antwoord: het genezingsproces duurt bij kleine wonden meestal tussen de 24 en 72 uur. Wondgenezing bestaat uit 5 verschillende fasen. In de eerste fase, wanneer de wond ontstaat, zorgt de bloedstolling voor een tijdelijke afsluiting van de wond.
Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond. Let op! Wanneer jouw wond erg rood is, rijp wordt of wanneer het jeukende gevoel omslaat in een kloppende wond, moet je direct contact opnemen met een dokter of medisch specialist.
Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten. Meestal is het dan niet meer mogelijk om de wond opnieuw te hechten. De wond wordt dan opengelaten en moet spontaan aan elkaar groeien. Bij problemen of complicaties dient u contact op te nemen met het ziekenhuis.
Voor het verwijderen van de hechtingen mag u een afspraak maken bij uw huisarts 2 weken na de operatie. Gebruikt u prednisolon/prednison dan mogen de hechtingen er na 3 weken uit. Dit omdat prednisolon/prednison voor een langzamere wondgenezing zorgt.
Als de wonde gaat ontsteken (rood ziet, warm aanvoelt, en ettert en pijnlijk blijft). Als de wonde weer open staat. Wanneer hechtingen verwijderen? Dit is afhankelijk van de plaats van de hechting, de behandelende arts zal u daar uitleg over geven.
In de eerste periode na de operatie kan het zijn dat u meer moeite heeft met het ophouden van de ontlasting omdat de sluitspier van uw anus langere tijd niet heeft gewerkt. Deze klachten kunnen zes weken tot drie maanden aanhouden en verdwijnen na verloop van tijd meestal spontaan.
Een bypassoperatie is een zware operatie die vaak wordt uitgevoerd. De operatie verloopt meestal zonder problemen en duurt ongeveer 4 uur. Vaak blijft een patiënt iets langer dan een week in het ziekenhuis. Daar start meteen de revalidatie.
Dit komt door het gas dat in uw buik was gebracht. Deze klachten gaan vanzelf over. Dit kan wel een aantal dagen tot weken duren.
Een operatiewond sluit zich normaal binnen 24 uur. Een droge wond hoeft niet afgedekt te worden. Als vocht uit de wond komt doet u een pleister op de wond. U kunt hiervoor een eenvoudige pleister gebruiken of krijgt deze voorgeschreven.
ALHYDRAN is een medische littekencrème. Volgens veel gebruikers de beste die er is. De crème zorgt voor een afname van de littekenklachten. Maar ook een toename van de huidelasticiteit.
Als de (inwendige) hechtingen te strak zijn gezet, kan dat leiden tot pijn, bijvoorbeeld bij seks, of bij staan of bewegen. De verloskundige kan geen nieuwe hechting zetten, maar kan je wel doorverwijzen naar een gynaecoloog, die de hechtingen kan beoordelen en je kan helpen.
Kan ik met kleine wondjes in de zon? Als je wond nog niet helemaal geheeld is of de hechtingen zijn nog niet verwijderd, heb dan nog even geduld en vermijd de zon op je nieuwe huid. Dit geldt bijvoorbeeld ook als je een paar dagen daarvoor een brandwond hebt opgelopen.
Het wondje nog 24 uur droog houden. Na het douchen droog deppen, niet te hard gaan wrijven. Na ongeveer 3 weken hoeft dit niet meer. Als er nog vocht uitkomt, twee keer per dag met sterilon of jodium desinfecteren en ondersteunen met steri-strips (zwaluwstaartjes) en/of een pleister.