Het liefste uit een echte theewinkel. Engelse thee wordt gemaakt van zwarte theeblaadjes. De meest voor de hand liggende Engelse thee smaken zijn Earl Grey, Ceylon Thee, breakfast tea en zwarte thee.
Engelse thee dankt zijn naam aan het feit dat deze thee door veel Engelsen wordt gedronken tijdens de afternoon tea rond de klok van vijf. Sinds decennia een traditie in Engeland. Engelse thee wordt echter niet in Engeland geteeld of geproduceerd. Het is vaak een melange, een mix van Assam, Kenya en Ceylon.
Oolong thee ligt tussen groene thee en zwarte thee in. Waar zwarte thee volledig- en groene thee helemaal niet geoxideerd is, is oolong thee ongeveer voor de helft geoxideerd. Afhankelijk van het oxidatieproces kan oolong thee dus meer naar zwarte of groene thee smaken.
Zwarte en groene thee komt van de 'theeplant' Camellia sinensis. Zwarte thee wordt na het plukken en drogen geoxideerd. Daardoor ontstaat de zwarte kleur en de specifieke smaak. Groene thee komt van dezelfde theeplant, maar wordt niet geoxideerd.
Britse thee wordt gemaakt van zwarte theeblaadjes, dus houd dit in gedachten wanneer je thee koopt. Earl Grey is een beproefd recept, maar veel Engelse mensen drinken ook gewone 'zwarte thee', 'breakfast tea' of 'Ceylon thee'. Enkele bekende Britse merken zijn PG Tips, Tetley's en Yorkshire Tea.
Elke thee met toegevoegde bergamot kan Earl Grey thee genoemd worden. Hoewel het vroeger altijd een zwarte thee was, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Earl Grey heeft een zachte smaak met een citrus aroma. English Breakfast thee daarentegen, is een robuuste zwarte thee zonder toegevoegde aroma's.
Earl Grey is een mix van Indiase zwarte theesoorten als Darjeeling, Assam, Nilgiri en Ceylonthee. Dit wordt gemengd met olie uit de bergamotplant waardoor het een citrus-achtige ondertoon heeft. Deze 'smaak' is vernoemd naar Charles Grey, hij was een Britse premier aan het begin van de negentiende eeuw.
Dure groene thee die je bij speciaalzaken kunt kopen is niet beter of gezonder dan goedkope groene thee, maar doorgaans wel veel smaakvoller en lekkerder. De beste groene theeën (qua smaak) zijn Japanse Gyokuro en Chinese Longjing qiqiang & Longjing queshe.
Groene rooibos is namelijk gezonder dan rode rooibos. Door de minimale bewerking van groene rooibos houdt deze theesoort veel natuurlijke voedingswaarden. Groene rooibos heeft bijvoorbeeld ruim twee keer zoveel polyfenolen dan andere theeën en bevat meer antioxidanten dan rode rooibos.
Groene thee is, net als zwarte- en oolong thee, afkomstig van de theeplant Camellia Sinensis. Groene thee verschilt van andere thee varianten in de manier van bewerking.
In veel gevallen zorgen hete vloeistoffen ervoor dat je makkelijk gaat ademen bij astma, zwarte thee blijkt bijzonder heilzaam te zijn bij deze longziekte. Door het regelmatig drinken van deze thee worden je bronchiën verwijd en dat zorgt dat astmapatiënten weer makkelijker kunnen ademhalen.
Daarnaast helpt oolong thee om op gewicht te blijven en niet aan te komen. Ook is het drinken van oolong thee goed voor hart- en bloedvaten, dit komt vooral doordat deze thee rijk is aan mineralen waaronder calcium, magnesium en kalium. Deze mineralen helpt de hartslag te regulieren en het bloed te ontkalken.
Sommige mensen zijn echter gevoelig voor cafeïne en zelfs een kleine hoeveelheid cafeïne kan dan bijwerkingen veroorzaken. Meer dan vier kopjes oolong thee per dag is sowieso af te raden vanwege de hoeveelheid cafeïne.
Is Earl Grey gezond? Ja, Earl Grey thee is een zwarte thee en bevat antioxidanten. Het drinken van deze thee zorgt voor een verlaging van de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte.
Melk in thee
Het had alles te maken met het voorkomen dat de kopjes scheurden door de hitte van het kokendhete water. Veel Engelsen hadden in die tijd geen geld voor servies van goede kwaliteit. Daarom deed men eerst een scheutje melk in het kopje, voordat de thee werd ingeschonken, zodat de kopjes heel bleven.
English breakfast is een Engelse melange van zwarte thee. In dit geval een blend van milde Ceylon en de krachtigere Assam thee. De thee is krachtig van smaak en wordt veel met melk en suiker gedronken. Ook lekker met een schijfje citroen.
Hoge doses groene thee, of gebruik van groene thee extract (equivalent van 5 liter per dag), kunnen buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, winderigheid, slapeloosheid en verwarring geven (6). Groene thee kan de absorptie van ijzer en andere vitamines en mineralen verlagen.
Groene thee heeft een gezond imago en wordt zelfs aanbevolen door de Gezondheidsraad. Toch is het niet verstandig om meer dan drie koppen groene thee per dag te drinken. Drink dagelijks drie koppen groene of zwarte thee.
Bijwerkingen van kruidenproducten met groene thee die via de mond (oraal) gebruikt worden die gemeld zijn, zijn onder andere: maag-darm problemen. misselijkheid. spierpijn.
Voor een optimaal effect moet je het water na het koken zeven tot tien minuten laten afkoelen en je thee drie tot vijf minuten trekken. Als je dit volhoudt, zie je vooral op de lange termijn resultaat. In vier tot twaalf weken val je ongeveer 1,3 kilo af, zonder dat je er verder iets voor hoeft te doen.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Onze groene thee wordt gemaakt van jonge theeblaadjes, wat zorgt voor een heerlijk lichte smaak.
Groene Thee Earl Grey van Piramide is een groene thee gemaakt van jonge theeblaadjes, volledig van pure biologische oorsprong. Deze zachte thee heeft een citrusachtige subtiele smaak.
Wat is zwarte thee? De zwarte theemelanges van Pickwick zijn samengesteld met theesoorten uit Sri Lanka. Deze soorten zijn vaak aangevuld met licht kruidige theeën uit theeplantages van over de hele wereld.
Zwarte thee wordt volledig geoxideerd en heeft daardoor de sterkste smaak. Afhankelijk van het gebied waar de thee vandaan komt, kan deze heel sterk (Assam, India), veel zachter (Darjeeling, India), of juist zoet (Java, Indonesië) smaken.