Als je kindje weinig of geen klachten vertoont, is het aangeraden om te wachten met een eerste check-up tot het ongeveer 6 weken oud is. Dan is je kindje al wat bekomen van de bevalling en aangepast aan het leven buiten de baarmoeder.
Al vanaf de eerste dagen na de geboorte is het mogelijk als osteopaat baby's veilig te behandelen met osteopathie. Dit kan omdat er alleen met hele zachte en subtiele technieken wordt gewerkt.
Osteopathie is een veilige behandelmethode voor baby's die deze klachten en bewegingsbelemmeringen wegneemt, zodat jouw baby zich optimaal kan (blijven) ontwikkelen. Bij Osteopathie van Eijck is je baby in goede handen!
Baby's en kinderen zitten volop in ontwikkeling, waarbij er veel veranderingen plaatsvinden op zowel lichamelijk als geestelijk vlak. Osteopathie helpt om klachten of belemmeringen hierin op te lossen en om te zorgen dat baby's en kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Kosten osteopaat voor een baby
Het eerste consult voor osteopathie bij een baby duurt ongeveer 45 minuten en kost € 80,-. Eventuele vervolgconsulten duren 30 minuten en kosten € 60,- per sessie. Is osteopathie opgenomen in de aanvullende zorgverzekering? Dan worden de kosten voor de osteopaat bij de baby vergoed.
Na een osteopathische behandeling kan uw baby of kind op verschillende manieren reageren. Meestal zijn kindjes direct na de behandeling extra moe en willen ze meer slapen. Het kan ook voorkomen dat er een tijdelijke klachtentoename is, alvorens de klachten afnemen waarvoor uw baby of kind behandeld wordt.
Na een osteopathische behandeling zou de patiënt gemiddeld een tot drie dagen last kunnen hebben van een algemeen stijf en grieperig gevoel. Ook bestaat de kans dat de klacht(en) schijnbaar verergeren.
Hij gooit zijn hoofd in zijn nek, strekt zijn benen, balt zijn vuisten en ligt als een plank op je arm. Zijn strekspieren zijn sterker dan zijn buigspieren. Het is rot om te zien dat je baby zich zo naar voelt, meestal huilen baby's er hard bij. Maar vaak overstrekken kan ook gevolgen voor de langere termijn hebben.
Osteopathie werkt vaak snel. Bij de meeste klachten zal osteopathie binnen 3 tot 5 behandelingen een duidelijke verbetering geven. Klachten die al jaren bestaan hebben soms wat meer tijd nodig. Bij onvoldoende resultaat adviseren we om weer contact te zoeken met de huisarts of een andere hulpverlener.
Breng voor onderzoek en behandeling altijd een favoriet speeltje of boek mee. Ook een knuffel of speen kan uw kind snel op zijn gemak stellen. Zorg dat uw kind altijd met gevulde maag naar de praktijk komt. U kunt altijd extra flesvoeding meenemen.
Osteopathie voor je baby
Gelukkig kan osteopathie helpen. De osteopaat gaat dan op zoek naar de precieze oorzaak van de klachten. Hij kijkt bijvoorbeeld naar de sluitspier en andere omliggende organen van de maag. Door zachte handbewegingen te maken worden eventuele blokkades in dit gebied opgeheven.
Bij darmkrampjes en obstipatie behandelen ze de schedel van je baby, omdat het probleem meestal ligt in de aansturing door het zenuwstelsel. Natuurlijk behandelen ze ook direct de darm, door die te stimuleren en mobiliseren.
Een leeftijdsverschil van twee of drie jaar zorgt ervoor dat je lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen van de bevalling. Een periode tussen de 12 en 18 maanden tot je volgende zwangerschap zorgt er ook voor dat kans op zwangerschapscomplicaties beperkt blijft.
Dit is doorgaans rond de 8-9 maanden. Dit is vaak 1 of 2 maanden nadat ze voor het eerst gingen tijgeren of kruipen. Mijn advies: “Oefen het zitten niet, we kunnen/moeten nog lang genoeg zitten de rest van ons leven.”
Bij gewone reflux spugen kindjes regelmatig. Bij verborgen reflux komt maaginhoud ook omhoog maar de baby spuugt het niet uit. Maaginhoud komt dan bijvoorbeeld tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Sommige kinderen 'herkauwen' hun voeding op die manier.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Benen. Ligt je kind op de rug en gooit hij speels de billetjes omhoog en strekt zijn beentjes? Dan heeft je baby wel zin in een spelletje. De beentjes gestrekt of juist hoog opgetrokken, kan betekenen dat je kind last heeft van darmkrampjes.
Osteopathie werkt op de doorstroming van je hele lichaam. Door vooral na de behandeling 1 of 2 glazen water te drinken, bevorder je het effect van de behandeling omdat water een positieve invloed heeft op je lichamelijke herstel.
Bijna 9 op 10 van de ondervraagde bezoekers blijkt tevreden te zijn over de verstrekte zorgen. Toch is alleen voor lage rug- of nekpijn wetenschappelijk bewezen dat de manipulaties de pijn kunnen verlichten. Bovendien is er, vooral bij manipulaties van de hals, een risico op ernstige complicaties.
Osteopathie is absoluut veilig. Een osteopaat is er in opgeleid om een goede differentiaal diagnose te maken. Dit houdt in dat onderliggende ziektes en afwijkingen herkent worden. In zo'n geval zal er niet behandeld worden en met uw toestemming contact worden opgenomen met uw arts.
De kinderen huilen vaak opvallend veel, zijn ontroostbaar, spugen veel, slapen slecht, willen constant in beweging zijn, willen niet graag geknuffeld worden, huilen bij het aan- en uitkleden of zodra hun hoofdje aangeraakt wordt, liggen niet graag plat in de box, hebben last van 'koemelkallergie'.
Osteopathie valt onder alternatieve geneeswijzen
Een consult kost gemiddeld tussen de 90 en 100 euro. Het aantal behandelingen dat nodig is hangt af van de ernst van de klachten. Soms zijn 2 tot 3 behandelingen voldoende, maar in andere gevallen kunnen meer behandelingen nodig zijn.
Doet de behandeling pijn? Over het algemeen is de behandeling niet pijnlijk. De osteopaat gebruikt meestal zachte technieken om bewegingsbeperkingen op te heffen.