Zwarte puntjes ontstaan door verstopte poriën. Ze bevinden zich net onder de oppervlakte van de huid en zien eruit, zoals de naam doet vermoeden, als zwarte puntjes in je porie. In tegenstelling tot bij normale puistjes is deze ophoping open, waardoor de porie zwart wordt wanneer de huid in aanraking komt met lucht.
Een karbonkel heeft meer dan één krater (huidopening) en is ernstiger dan een gewone steenpuist, omdat deze dieper doordringt in de huid. Hierdoor kan het onderliggende weefsel worden aangetast. Negenogen kunnen overal op de huid ontstaan waar haargroei is, maar vaak ontstaan ze in de nek.
Een steenpuist begint als een rode plek op uw huid. De plek wordt dikker en doet pijn. Middenin de rode zwelling ontstaat een gele puskop. U kunt ook een zwart puntje zien.
Je kunt daarom beter niet proberen de steenpuist te openen. Houd, totdat de puist helemaal rijp is en doorbreekt, het gebied rondom de steenpuist heel goed schoon met water en zeep en dek de steenpuist goed af met een gaasje om besmetting te voorkomen.
Het grote verschil met een gewone puist (acne) is dat een steenpuist groter, en roder is en pijn doet. Bovendien treedt er in het midden van de steenpuist weefselversterf op. Dit laatste zie je aan de vorming van een zwarte korst.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen.
Wanneer de infectiehaard zich vanuit het haarzakje uitbreidt naar de omliggende huid en het onderhuids weefsel, dan ontstaat een huidabces of furunkel ('zevenoog'). Een verzameling van meerdere furunkels noemt men een karbonkel ('negenoog').
Als de steenpuist rijp is en openbarst, vermindert de pijn snel omdat de druk er af is. De rijping van een steenpuist kan versneld worden door een warm kompres (bijvoorbeeld een in warm water gedrenkte schone doek of pluk verbandwatten) op het ontstoken gebied te leggen. Dit werkt bovendien pijnstillend.
Een onderhuidse pukkel is een ontsteking onder je huid en drukt dus hard tegen de huid aan. Daardoor wordt hij rood en kan hij pijnlijk aanvoelen. Onderhuidse puisten ontstaan meestal op je gezicht, rug en billen, maar kunnen ook voorkomen op andere plekken van je lichaam.
Wanneer u uw huid wilt helpen om de druk van de onderhuidse puist af te halen, kunt u ervoor kiezen om met behulp van een naald een gaatje te laten prikken in de verzwakte huid. Wij raden aan om dit door een gekwalificeerde huidpraktijk zoals Cryon, te laten doen.
Een ulcus ziet er uit als een krater-achtige wond, een open plek op de huid, die soms is afgedekt met een korst of een stuk zwarte (afgestorven) huid. De huid rond de zweer kan gezwollen, gevoelig en rood zijn. Verder kan er bij een zweer afscheiding of vochtverlies te zien zijn en ervaren de mensen veel pijn.
Een abces veroorzaakt meestal de volgende klachten: Zwelling, pijn en warmte op de getroffen plek. Het gebied rond het abces is meestal rood van kleur.
Een karbonkel (ook wel karbunkel of negenoog genoemd) is een steenpuist die groter en ernstiger is dan een gewone steenpuist. Het kan ook gaan om een groepje steenpuisten die zo dicht bij elkaar zitten, dat ze samen één grote steenpuist vormen.
De huid rondom het haarzakje is rood en gezwollen. Vaak komt er een puskop op. Het is ook mogelijk dat er meerde steenpuisten naast elkaar ontstaan. Dat wordt ook wel een negenoog genoemd.
Nooit uitknijpen
Insmeren met trekzalf (wit of zwart) werd vroeger veel geadviseerd, maar omdat het overgevoeligheid kan veroorzaken kun je het beter niet gebruiken. Als je wilt proberen de rijping van de steenpuist te versnellen, zodat de steenpuist wellicht sneller verdwijnt, kun je er warme compressen op leggen.
Het haarzakje raakt gevuld met dode huidcellen en talg, vervolgens scheurt het haarzakje en stromen witte bloedcellen naar binnen. Dit zorgt voor de ontsteking. Kenmerkend voor papels is dat de ontsteking in eerste instantie niet gevuld is met pus, wat bij andere vormen van puistjes wel het geval is.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Mogelijk zie je een groot wit gebied onder je huid dat pijnlijk aanvoelt. Het gebied kan ook rood zijn door een ontsteking (zwelling) van de omliggende huid. Onderhuidse pukkels kunnen zich dus presenteren als diepe, harde en huidkleurige bultjes die ontstoken, rood en pijnlijk kunnen worden.
Onder een puist zit vaak een holte (cyste) met pus. Als een puist openbarst, komt het pus naar buiten. Dit ruikt vies. Onder de huid ontstaan soms gangen (sinussen) met pus.
Raak de steenpuist niet aan (dus ook niet uitknijpen of krabben). Was regelmatig uw handen met zeep en droog ze goed af. Gebruik uw eigen handdoek en neem elke dag een nieuwe handdoek.
Soms gaat een perianaal abces vanzelf open en komt de pus eruit. Als dit niet gebeurt, moet een arts het abces openmaken om de pus eruit te laten.
Dit merkt u van een ontsteking van de haarzakjes: Op uw huid zitten kleine rode bultjes. Later worden dit kleine witte of gele puistjes. Als u van dichtbij kijkt, kunt u zien dat uit elk puistje een haartje komt.
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
Probeer zoveel mogelijk van je puistjes af te blijven ! Het is erg verleidelijk om gele puistjes en mee-eters met je vingers uit te knijpen. Beter een rood plekje dan een vies geelkopje in je gezicht. Het advies is echter om zoveel mogelijk van de puistjes af te blijven, vooral van de geelkopjes.