In een normale pan gaat al snel 3 tot 6 liter water. De hoeveelheid zout komt dus ongeveer tussen de 10 en 20 gram voor een normale hoeveelheid water. Je zal 10 tot 20 gram zout vast als een hele hoop vinden klinken. Maar maak je niet druk, want er blijft veel zout achter in het water.
De hoeveelheid zout die nodig is om aardappelen te koken hangt af van hun grootte. Zo hebben middelgrote aardappelen 2 eetlepels zout per kilogram (ongeveer 2 pond) nodig, terwijl grote aardappelen 3 eetlepels nodig hebben.
Wij hanteren de volgende regel: voor elke 500 gram pasta mag je een stevige eetlepel zout toevoegen – natuurlijk in voldoende water, reken op 1 liter water per 100 gram droge pasta. Dat betekent dus: 500 g droge pasta (voor 4 à 5 personen) in 5 liter water met 1 eetlepel zout.
Als het water kookt doe je er pas zout bij. Niet zoveel dat het smaakt naar de zee, maar gebruik één afgestreken eetlepel zout op een liter water.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
1/2 a 2/4 afgestreken eetlepel zout. Hoe kook je de aardappelen? Schil de aardappelen zo dun mogelijk, verwijder eventueel de slechte stukken, was ze enige keren in ruim water breng intussen 1/2 tot 1 cm water, naar gelang van de hoeveelheid aardappelen, die gebruikt wordt, met wat zout aan de kook.
Als zout in water oplost ontstaan kleine en beweeglijke atomen die gemakkelijk in het voedsel kunnen binnendringen. Zout toevoegen bij aardappelen bevordert dan wel weer de snelle garing van het delicate buitenste.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Komt zout water sneller aan de kook? Nee. Hoewel het sneller warm wordt, heeft het ook een hoger kookpunt. Bovendien zijn beide effecten in de keuken praktisch niet merkbaar.
Het meeste zout krijg je binnen via vleeswaren, kaas, brood, soepen in blik of pak, kant-en-klaarmaaltijden, pizza's, sauzen en snacks. Fabrikanten voegen zout niet alleen toe vanwege de smaak, maar ook voor de houdbaarheid en structuur van een product.
Een gemiddelde kant-en-klaar pizza, vers of diepvries, bevat gemiddeld tussen de 6-9 gram zout. Opvallend is, dat de verse gekoelde pizza's minder zout bevatten dan de diepvries varianten. Dit is dan de betere keuze om te maken.
Bouillon en soep: Neem 7-8 gram zout per liter.
Je kan een eetlepel per kilo kip aanhouden. Bepaal hoeveel kipkruiden je wil maken. Je kan dit recept verdubbelen of keer vier doen als je een klein potje van 50 gram wil vullen. Er zit in ieder geval een stuk minder zout in dan de kant en klare kipkruiden uit de winkel.
“Als je aardappelen meteen in kokend water legt heb je de kans dat de buitenkant te snel gaar wordt, terwijl de kern nog niet mee opgewarmd is. Met koud water voorkom je dus dat de ze oneven gaar worden.” Snijd de aardappels in gelijke stukken en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar, afhankelijk van de grootte.
Houdbaarheidsdatum eieren
Wettelijk is vastgesteld dat een vers ei na de legdatum nog 28 dagen houdbaar is.
U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst. Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet.
Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.
Als je kookt zonder extra zout te gebruiken proef je de pure smaken beter. En het is ook nog eens beter voor je gezondheid, want te veel zout binnenkrijgen is niet goed voor je. ... groente, aardappelen, pasta, rijst, vlees, vis, sauzen, salades, schotels enz...
Zout neemt uit de lucht heel makkelijk water op en kan dan klonteren. De rijstkorrel onttrekt het water aan het zout en houdt het daardoor droog en strooibaar.
Toch kom je er niet omheen om zout toe te voegen, en in de regel wordt 7 tot 8 gram keukenzout toegevoegd aan soep. Dat wil zeggen als je de soep helemaal zelf maakt. Bij deze 7 tot 8 gram hebben we al rekening gehouden met de bouillonblokjes of de bouillon die vaak in soep gebruikt wordt.
Het wassen van geschilde aardappelen is om er zeker van te zijn dat er geen modder, zand of overige vuil op de aardappelen zitten. Ze komen uit de grond, maar het verwijdert ook gelijk een laag zetmeel. Hierdoor zal je water waarin je de aardappelen kookt niet meer zo troebel zijn.