Werkt uw kaartlezer niet, installeer dan eerst de juiste software. U kunt de software gratis downloaden ((opent in nieuw venster)) op de website van de eID, zowel voor Windows, Mac als Linux. Herstart na afloop van de installatie uw computer. Daarna kunt u nogmaals testen of de kaartlezer correct werkt.
Test de certificaten en de pincode
Bij een probleem met de identiteitskaart, dient u de dienst bevolking van uw gemeente te contacteren. Klik op 'Card/PIN' (kaart/PIN) en klik vervolgens op 'Verify PIN' (controleer PIN). Geef vervolgens uw pincode in om deze te testen.
Deze certificaten moeten geldig zijn om uw eID succesvol online te kunnen gebruiken. U kan dit controleren met behulp van de eID viewer. Klik in de eID Viewer op de tab "Certificaten".
Soms ligt dit probleem bij de browser. Probeer even in te loggen met een andere browser of installeer de laatste nieuwe versie van de browser waarmee u initieel probeerde in te loggen. Als bovenstaande oplossingen niet werken, contacteer dan eerst uw ICT-dienst.
Elektronische identiteitskaarten
Op de voorkant staan het land, uw pasfoto en de voornaamste basisgegevens van uw identiteit (naam, geboorteplaats en datum, geslacht en nationaliteit). Op de achterkant staat uw rijksregisternummer en de gemeente waar u uw kaart hebt aangevraagd.
Wanneer u 3 maal de verkeerde pincode intoetst, zal uw betaalpas blokkeren. Neem in dat geval contact op met de bank die de betaalpas uitgegeven heeft. Is iemand anders op de hoogte van uw pincode? Dan is het verstandig om uw betaalpas te laten blokkeren.
Procedure. Indien je 3x na elkaar de foutieve PIN code ingeeft van de identiteitskaart, dan is deze geblokkeerd, je kan deze terug heractiveren door middel van de PUK code. Heb je het document nog met de codes is er geen enkel probleem, kom met je identiteitskaart en de codes naar de dienst burgerzaken.
Identiteitskaartlezer installeren
Start de installatie van de eID software en volg de stappen op je scherm. Sluit je eID kaartlezer pas aan vanaf het moment dat de software hier om vraagt. Tot slot zal de installatieprocedure je vragen om jouw eID in de kaartlezer te plaatsen. Er zal een test uitgevoerd worden.
Op www.belgeid.be kan je de software voor de kaartlezer downloaden. Klik op de ACR38 kaartlezer. Onderaan de pagina kan je het Mac installatiebestand downloaden. Dubbelklik op het gedownloade bestand en dubbelklik opnieuw op acsccid_installer.
Kan ik mijn kaartlezer nog gebruiken? Ja, ook de vernieuwde eID heeft een contactchip. Die staat wel op de achterkant van je kaart. Je moet dus gewoon je kaart omdraaien als je hem in de kaartlezer steekt.
In Google Chrome zie je in de adresbalk een groen slotje met daarnaast “beveiligd” of je bedrijfsnaam. Ook zie je vóór je webadres “https” staan in plaats van “http”. Je kan op “beveiligd” of je bedrijfsnaam klikken om te zien of het certificaat geldig is.
Onder de knoppen Gebruikersbeheer en Systeemcertificaatbeheer vindt u een overzicht van de certificaten onder de AGB-code. In Gebruikersbeheer ziet u een overzicht van alle gebruikers met persoonlijke certificaten. In Systeemcertificaatbeheer een overzicht van alle aangemaakt en geactiveerde systeemcertificaten.
De besturingssystemen en browsers die ondersteund worden zijn: voor Windows 10 en 11: Edge, Mozilla Firefox en Google Chrome (Internet Explorer 11 wordt niet ondersteund) voor Mac OS Catalina, BigSur en Monterey: Safari, Mozilla Firefox en Google Chrome.
De eID is een elektronisch identiteitsbewijs (met chip) waarmee u elektronische verrichtingen kan uitvoeren. U kan de eID onder andere voor het volgende gebruiken: identificatie bij verschillende instanties. elektronische documenten ondertekenen.
De Sipiro M eID-reader (ca. 70 euro) werkt zowel met Apple iPod, iPad en iPhone als Windows XP of hoger. Hij heeft aan de onderkant een 30-pins Apple-connector en aan de zijkant een micro-usb poort. De benodigde kabel om hem aan een pc te koppelen wordt meegeleverd.
Werkwijze adresbewijs
Na het installeren van de software via de overheidswebsite, ziet u in het programma eID viewer bij uitlezen onderstaand scherm. Uw foto zal verschijnen. Nadien klikt u op het print-icoon dat u linksonder terugvindt. Vervolgens zal u de mogelijkheid krijgen om het bestand te printen op papier.
Een federaal token is een document met daarop 24 persoonlijke codes en uw naam. U kunt met uw token, net als met een elektronische identiteitskaart (eID), toegang krijgen tot bepaalde beveiligde online diensten van de overheid.