Baklava is het kroonjuweel onder de Griekse desserts en betovert met zijn fijne laagjes knapperig fyllodeeg, boter en een verleidelijke notenvulling (vaak een mix van walnoten, pistachenoten of amandelen).
Glyko tou Koutaliou. In heel Griekenland wordt dit toetje gegeten, maar Pilion staat erom bekend. Glyko tou koutaliou betekent letterlijk zoetigheid van de lepel. Veelal vruchten worden met suiker ingekookt en er ontstaat een uiterst zoete vruchtengelei.
Griekse bougatsa is een heerlijk gebakje met custard. In Griekenland eten ze het vaak als nagerecht of bij de koffie. Je kunt het bij iedere bakker op de hoek van de straat kopen. Het is het beste te vergelijken met een tompouce.
Baklava is een Turks woord, maar geen Turkse lekkernij en we vinden het zoals eerder gezegd, ook in andere landen. Toch wordt baklava gezien als een Griekse lekkernij.
In de westerse wereld is de Turkse versie van de baklava bekend, maar in de Arabische wereld wordt de Tunesische versie vaker gegeten. Het verschil zit hem in het overgieten met honing of siroop. Bij de Turkse versie wordt dit wel gedaan, maar bij de Tunesische versie niet.
Baklava (spreek uit: 'BAK-lah-vah') is zoete Turkse lekkernij bestaande uit afwisselende laagjes fijngehakte noten en knapperig filodeeg, overgoten met een zoete suikersiroop. De soorten noten verschillen, van walnoten in het koelere noorden tot amandelen en pistachenoten in het zuiden en oosten.
Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.
Voor Grieken betekend Yamas niet simpelweg proost, het is meer het gevoel en de sfeer die gecreeerd wordt door middel van lekker eten en drinken op tafel, samen zijn met famile/ vrienden/geliefden en een en al gezelligheid! Dus bij deze… Yamas!
De Grieken beginnen de dag liever met een ijskoffie genaamd “Freddo Espresso” en hartige gebakjes zoals de “Tyropita” met kaas en de “Spanakopita” met spinazie zijn het meest populair. Daarmee hebben ze het goedkoopste ontbijt van de onderzochte landen.
Eettijden in Griekenland: Grieken maken doorgaans niet zo veel werk van het ontbijt. Ze drinken 's ochtends een kop koffie met een broodje of een paar koekjes. Wie in de loop van de ochtend honger krijgt, haalt een snack bij een cafetaria of een zoete lekkernij bij de bakker.
Ontbijten in Griekenland
In de meeste gevallen besteden de Grieken niet veel aandacht aan het ontbijt. Wanneer er wel wordt ontbeten, bestaat de maaltijd vaak uit een simpel broodje met een kopje koffie. Zowel de ijskoffie als het 'gewone' kopje koffie zijn beide populair.
De Grieken drinken het puur, maar er wordt altijd een glaasje water bij geserveerd. De Griekse cognac heet Metaxa. Ouzo kan zowel puur als aangelengd met water gedronken worden. Ook kan je Ouzo serveren met een ijsblokje erin.
Van november tot april zijn er sinaasappels, grapefruits, mandarijnen en citroenen. Van maart tot mei de mispels, of zoals de Grieken ze noemen moúsmoules, in juni abrikozen en watermeloenen. In augustus zijn er druiven en in september en oktober vijgen en granaatappels.
De Griekse keuken staat bekend om zijn voedzame eenvoud en wordt beschouwd als een van de beste en gezondste ter wereld. De meeste traditionele gerechten vermijden ingewikkelde sauzen en geven de voorkeur aan het parfum van kruiden en de aroma's van verse tomatensaus, knoflook en citrus.
Het hoeft natuurlijk geen t-shirt of handdoek te zijn met een opdruk van Kreta of Kos, maar er zijn tal van andere (authentieke) souvenirs. Wat denk je van Griekse kruiden, een fles of blik lokale olijfolie, een kleurrijke komboloi, een magneetje voor op de koelkast, een lokaal biertje of een lekkere fles Griekse wijn.
Het woord voor wijn in klassiek Grieks is οἶνος, wat destijds waarschijnlijk werd uitgesproken als 'oinos', maar in modern Grieks als 'ienos'. Dit woord is verwant aan het Latijnse woord 'vinus' en woorden als wine, vin, wijn, wein en vino in moderne West-Europese talen.
Grieken beginnen meestal rond 21.00 uur te eten en kunnen gemakkelijk doorgaan tot 23.00, want ze willen hier goed de tijd voor nemen. Ze zitten vaak met veel mensen aan een grote tafel en maken er een gezellige gelegenheid van. Het avondeten is dan ook niet bepaald rustig.
Ze eten laat op de avond, op z'n vroegst om 21:00, en houden van uitgebreid tafelen. Daarbij is het gezelschap bijna net zo belangrijk als het eten zelf. Het avondeten wordt namelijk gezien als een sociale aangelegenheid, waardoor Grieken vaak in grote groepen eten.
Vlees. Varkensvlees wordt het meest gebruikt in de Griekse keuken. Daarnaast gebruikt men kip, konijn, lams- of schapenvlees, geiten- of rundvlees.
Brood (ekmek) is een essentieel onderdeel van de Turkse maaltijd en wordt dan ook dagelijks gegeten, onder andere in de vorm van pide (Turks brood of kleine broodjes), simit (sesamringen), yufka, lavas en durum.
Baklava is een heerlijke lekkernij die je bijvoorbeeld kunt serveren bij het Suikerfeest na het afsluiten van de ramadan. Helaas is baklava zo ongezond (met bijna 350 calorieën en 19 gram vet per portie) dat je er na het nuttigen spontaan nog een maand vasten achteraan zou plakken.
Vaak wordt de baklava op een grote schaal gemaakt en vervolgens in kleine stukjes gesneden. Omdat de baklava erg zoet en vet is, is hij ook zeer machtig en calorierijk. Daarom wordt er vaak koffie bij gedronken en in de toeristische gebieden wordt de baklava met een bolletje ijs geserveerd.