Bepaalde planten en bloemen die giftig zijn voor kittens zijn onder andere: Aloe Vera, Alocasia, Allamande, Agave, Amaryllis, Azalea, Anemoon, Bitterblad, Caladium, Chrysant en Lelies.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
Katten houden juist van de geur van chloor. Chloor ruikt sterk naar kattenurine en als je dit gebruikt, “moet” je kat hier overheen plassen en tegenaan krabben om zijn territorium opnieuw af te bakenen. Je kunt de plek waar je kat vaak op de bank springt inpakken met bijvoorbeeld huishoudfolie.
Als je kitten je krabt of bijt in haar spel, corrigeer je haar zoals haar nestgenootjes dat zouden doen: Stop meteen met spelen en loop weg. Berg het eventueel gebruikte speeltje op. Zo zal ze een link leggen tussen haar bijtgedrag en een ongewenst gevolg: Zij bijt of krabt, jij stopt met spelen.
Sommige kittens vinden daarnaast een plastic waterbak niet fijn, omdat het water dan een andere smaak krijgt. Tip: katten zijn slechte drinkers. Daarom is het belangrijk om meerdere waterbakken in huis te plaatsen. Zo heeft je kitten altijd eenvoudig toegang tot water.
Vaak is een kleine verbale correctie met een lichte stemverheffing of toonverlaging al voldoende om je kat te corrigeren. Ze reageert dan misschien met een lichte stressreactie; ze likt haar bovenlip en knijpt haar ogen even dicht. Corrigeer je kat altijd meteen bij het ongewenste gedrag.
Andere agressieve lichaamshoudingen om op te letten zijn: kop lager dan de achterkant, staart strak langs het lichaam naar beneden, oren naar de zij- en achterkant gedraaid en kleine spleetjes als pupillen. Bij agressie maakt de kat ook geluid: krijsen, grommen en blazen.
Het verschil tussen spel en conflict kun je zien (en horen!) aan de lichaamstaal van een kat. Spelende katten houden hun nagels ingetrokken, bijten geremd en maken geen geluid.Ook tonen ze in het spel vaak een 'spelgezicht' en staat hun bek half open.
Waarom je kat sist en gromt
Als je deze geluiden hoort, is je kat bang of boos. Deze geluiden gaan meestal samen met bepaalde houdingen en expressies, zoals een uitgezette vacht of teruggetrokken oren; ze probeert zo gevaarlijk mogelijk te klinken om zichzelf te beschermen.
Denk hierbij aan geuren als citroen en Citrus. We vinden ze vaak terug in schoonmaakmiddelen, maar katten jaag je er juist mee weg. Dit geldt ook voor de geur van lavendel. In veel sauna's wordt lavendel juist verspreid als geur waar mensen ontspanning en weldaad mee associëren.
Water en geluid
Ook met geluid kun je katten wegjagen. Het is niet schadelijk voor de kat maar schrikt wel af. Kies voor een apparaat (of instelling) met geluid dat hoger is dan 20.000 Hz, zodat het geluid voor de buren niet hoorbaar is.
Ooievaarsbek, vuurwerkplant en citroenverbena zijn planten die de citroengeur bevatten.Ook de geur van knoflook kan worden ingezet.Stekelige planten zijn ook onprettig voor katten. Katten hebben een hekel aan water.
Lopen op boomschors, cacaodoppen of houtsnippers: de poezelige pootjes van katten zijn er niet goed tegen bestand. Vooral cacaodoppen houden loslopende katten uit je tuin. Dat komt niet alleen door de scherpe randjes, maar ook het geluid en de geur vinden katten niet fijn.
Lavendel. Een andere plant waar katten niet van houden is lavendel (Lavandula angustifolia). Ze houden absoluut niet van de geur, en dat is maar goed ook – lavendel is namelijk giftig voor katten. Gelukkig zijn katten slim genoeg om niet van lavendel te eten.
Katten weren met geur
Katten weren kan dan ook prima met zaken als koffieprut of knoflook. Door het koffieprut in de tuin te strooien of sterk geurende planten te plaatsen, zullen katten die plekken in de tuin meestal mijden. Citroenschillen, mottenballen en peper zijn andere alternatieve strooisels tegen poezen.
Is het normaal dat katten agressief zijn? Agressieve reacties van onze huiskatten houden verband met het natuurlijk gedrag van de soort en vormen een normaal onderdeel van jacht, spel en sociale conflicten. Als katten echter agressie naar mensen beginnen te vertonen, dan noemen we dit al snel 'probleemgedrag'.
Dit kan een manier zijn om te laten weten dat ze genoeg heeft gehad en dat ze rust nodig heeft. Een andere reden waarom katten zachtjes kunnen bijten, is omdat ze genegenheid willen tonen. Katten geven graag kopjes en likken hun eigenaars als teken van genegenheid, en zachtjes bijten kan een vergelijkbaar gebaar zijn.
Kittens bijten uit instinct
Tijdens het spelen gebruikt je kitten zijn bek door (zacht) te bijten. Soms gebruikt hij ook zijn nageltjes om iets vast te grijpen. Voor je kat heel normaal, voor jou iets minder.
Je katten kennen namelijk geen verzoeningsgedrag, ze kunnen geen sorry zeggen en elk conflict maakt de negatieve associatie met elkaar erger en erger.
Feline Neonatale Isoerythrolysis wordt bij pasgeboren kittens gezien als een belangrijke oorzaak voor het zogenoemde 'fading kitten syndrome'. Het is een aandoening waarbij de kittens antilichamen van het moederdier binnenkrijgen die de rode bloedcellen van de kittens gaan afbreken.
Te hard spelen
Veel kittens en jonge katten raken tijdens een spelletje overmatig opgewonden en vallen handen en voeten aan. Als eigenaar vindt u dit bij een klein kitten misschien nog wel grappig en moedigt u dit gedrag aan.
Leg de mand van uw kitten op een gezellige, rustig plaats met een deken en zorg ervoor dat hij toegang heeft tot zijn water-, voer- en kattenbak. U kunt het slaappatroon van uw kitten bepalen door het licht uit te doen, maar in de eerste nacht kunt u een nachtlampje laten branden zodat hij kan wennen aan de omgeving.
Katten liggen graag hoog en droog. Zorg daarom ook voor een hoog plekje voor je maatje. Denk aan een krabpaal met meerdere niveaus, of een plankje aan de muur. Maar ook de bereikbaarheid van de slaapplek is belangrijk.
Kittens hebben veel slaap nodig. Het is daarom belangrijk dat je hem een rustig plekje voor zichzelf geeft. Kies bijvoorbeeld een kamer waar andere leden van het gezin (kinderen en andere huisdieren) niet komen en laat hem daar rustig wennen aan de nieuwe omgeving.