Een klysma of lavement kan iedereen gemakkelijk thuis doen. Een hoge darmspoeling moet je bij een speciaal daarvoor opgeleide therapeut laten doen.
Het spoelen van uw darm met water kan een goede oplossing zijn voor uw klachten van incontinentie van ontlasting of ernstige obstipatie. Door de darm geleidelijk te vullen met warm water mengt de aanwezige ontlasting zich met het water. De vulling wekt in de darm een reflex op om te lozen.
Zelf een klysma toedienen
Als je niet aan vasten doet, kun je het op ieder gewenst tijdstip doen. Een klysma bestaat uit het inbrengen van een halve tot drie liter zuiver water - op lichaamstemperatuur - via de anus. Belangrijk is een rustige en ontspannen sfeer, en voldoende tijd om het water af te laten vloeien.
De auteurs waarschuwen voor ernstige bijwerkingen van zo'n darmspoeling. Het zou kunnen lijden tot darmkrampen, diarree, overgeven, een verstoorde zoutenbalans, nierfalen, darmperforaties en ontstekingen. Het lichaam regelt de afvoer prima zelf.
Door het water wordt er een reflex in de darm opgewekt die ervoor zorgt dat de darm zich samentrekt. Hierdoor verlaat de ontlasting samen met het ingebrachte vocht het lichaam via de anus. Dit duurt ongeveer 60 minuten.
Wanneer je nog nooit een darmspoeling ondergaan hebt, dan is ons advies om een kuur van 4 behandelingen te doen. In één behandeling krijgen we namelijk nooit de hele darm schoon.
Er kunnen bijvoorbeeld letsels ontstaan bij het inbrengen van de sonde, of het rectale slijmvlies kan geïrriteerd raken door het gebruikte instrument of de ingespoten vloeistof. Het is dus niet aan te raden om zelf een lavement te zetten, wat sommige alternatieve therapeuten er ook over mogen zeggen!
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Of je darmen schoon zijn, kun je merken aan de dikte en kleur van je ontlasting. Door het drinken van een laxeeroplossing verandert je stoelgang. Van smeuïg, dik en bruin, naar steeds dunner wordende bruine vloeistof. Als er uitsluitend lichtgele en heldere vloeistof uitkomt, dan is je darm leeg.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Darmspoelingen zorgen ervoor dat die aangekoekte resten langzaam los kunnen laten en je lichaam alsnog verlaten. Daardoor kunnen je darmen voedingsstoffen beter opnemen én draag je geen onnodige afvalstoffen met je mee.
“Dit kun je het beste doen door het verwijderen van de schadelijke biofilm uit je dikke en dunne darm, door middel van bijvoorbeeld een SlaapDetox kuur van 6 dagen. Bij een 'normale' darmreiniging (bijvoorbeeld een klysma darmspoeling) wordt enkel de dikke darm gereinigd.
Wat mag u wel eten
Kaas, gekookt ei, hagelslag, chocopasta, honing, stroop en jam zonder pitjes. Zacht, rijp fruit of fruitconserven zonder pitjes, vezels of schil. Appelmoes, vruchtenmoes en banaan. Soep met stukjes vlees, vermicelli en/of soepballetjes (maar zonder groenten).
Poepen zou geen lang proces moeten zijn. Je kunt je tijd op het toilet beter beperken tot 10 à 15 minuten, zegt Gregory Thorkelson, psychiater op de afdeling gastro-enterologie, hepatologie, en voeding van de University of Pittsburg. Sterker nog: je zou alleen naar het toilet moeten gaan wanneer je aandrang voelt.
Ook moet u vaak hard persen om de ontlasting goed kwijt te kunnen. U loopt meer risico op aambeien en verzakking. Soms is de ontlasting zo hard dat poepen pijn doet. Ook kan het zijn dat u met de vingers moet helpen om de endeldarm leeg te maken.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Natuurlijke remedie tegen constipatie 1: vezels
Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.) Rijp vers fruit (kiwi, peer, mango, guave, meloen, frambozen enz.)
Zorg ervoor dat je iedere dag ten minste een halfuur matig tot intensief beweegt. Drie keer tien minuten of twee keer een kwartier mag ook. Ga bijvoorbeeld wandelen, lopen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Dit zet de darmen in beweging waardoor de ontlasting beter op gang komt.
De olie zorgt ervoor dat schadelijke (darm)bacteriën, die ontstekingen en infecties kunnen veroorzaken, zich minder snel kunnen ontwikkelen. Dat heeft een gunstig effect op het spijsverteringsproces, verbetert de werking van de darmen en voorkomt constipatie.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Door de ontstekingsremmende eigenschappen van gemberwortel kan het helpen bij het bestrijden van aan ontstekingen gerelateerde darmklachten en problemen met de spijsvertering en stoelgang. Gemberwortel kan gebruikt worden in supplementvorm om er zeker van te zijn dat je dagelijks een gelijke dosis binnenkrijgt.