Miso is een gefermenteerde sojapasta uit Japan. Het ziet eruit als een dikke spread. Miso bestaat uit sojabonen, soms aangevuld met bruine rijst, witte rijst of gerst. Door deze basisingrediënten te mengen met koji (een goede schimmel) wordt een fermentatieproces in gang gezet.
Miso is supergezond omdat het een bron is van ijzer, calcium, potassium, vitamine B en proteïnen. Het bevat alle aminozuren die we nodig hebben. Zeker voor vegetariërs is het een aanrader om zo extra proteïnen binnen te krijgen.
Miso kun je gebruiken om de traditionele Japanse misosoep te maken. Dit is een heldere speciale bouillon met stukjes zeewier, bosuitjes, tofu en omelet erin. Liever de soep niet koken, want met koken gaan enzymen verloren.
Miso is traditionele Japanse smaakmaker. Het is een gefermenteerd mengsel van sojabonen, rijst of gerst, zout en koji (een bepaalde schimmel) en ziet eruit als een dikke pasta. Er bestaan verschillende soorten, meestal worden ze ingedeeld volgens deze smaakcategorieën: Shiromiso of witte miso.
Hoe smaakt miso? De smaak is wat lastig te omschrijven, maar met name zout, hartig en umami zijn smaken die duidelijk naar voren komen. Ook wil miso nog weleens zurig zijn, net als Koreaanse kimchi waarbij groenten worden gefermenteerd.
Miso gemaakt van witte rijst, shiro miso heeft niet de kracht van lang gefermenteerde miso en wordt gebruikt om sausjes en dips een lekkere smaak te geven. De meest krachtigste miso is de miso die uitsluitend is gemaakt uit sojabonen, hatcho miso. Er zijn ook combinaties miso verkrijgbaar.
Laat miso niet te lang mee verwarmen want dat vermindert de smaak. Gewoonlijk wordt de pasta eerst verdund met wat water en dan beetje bij beetje toegevoegd aan een gerecht. Proef tussendoor steeds of het niet te zout wordt. Na openen in een afgesloten, zuiver potje in de koelkast nog maanden houdbaar.
Het geeft smaak en is een supergoede vervanging voor het vaak chemische bouillonblokje. Miso is vegan, net als 99% van onze andere Japanse producten. Behalve de misopasta met gerst zijn alle soorten glutenvrij.
Rode miso past prima bij krachtige, hartige gerechten als vleesbereidingen, groenteschotels met aubergine of asperge. Bij witte miso wordt een deel van de gefermenteerde sojabonen vervangen door rijst. De witte is dus iets milder van smaak en past prima in dressings of zelfs bij desserts.
Miso (Japans: みそ of 味噌) of misopasta is een Japanse gefermenteerde sojabonenpasta. Het is een traditioneel condiment uit de Japanse keuken dat wordt vervaardigd door het fermenteren van sojabonen met zout en koji (de schimmel Aspergillus oryzae) en soms rijst, gerst, zeewier of andere ingrediënten.
Iedere ochtend warm je de hoeveelheid van een kommetje soep op. Je mengt een deel van de bouillon met een beetje misopasta om deze goed te kunnen oplossen en voegt dit op het einde terug toe. Laat daarna de soep niet meer koken. Je gebruikt maximum 1 koffielepel misopasta per dag.
Miso pasta kopen
Je koopt het in een biologische supermarkt of toko. Je hebt miso's van heel licht tot donker en verschillende benamingen. Wanneer je voor het eerst miso gaat kopen dan is het makkelijkst om het volgende te onthouden; hoe lichter en witter de miso hoe milder en minder zout van smaak.
Zeef de bouillon en voeg indien nodig extra water toe totdat je ongeveer een halve liter hebt. Meng nu twee eetlepels misopasta (wij geven de voorkeur aan de sterke smaak van rode misopasta) met een kwart van de bouillon. Giet het mengsel bij de resterende bouillon en verwarm nog kort door.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Waarom is miso zo gezond? Deze soep is erg gezond, vooral omdat het veel probiotica bevat en boordevol vitamine A zit. Dit is ook de reden dat het in Japan erg veel wordt gegeten, vaak ook als ontbijt. Let op: als de miso bij de bouillon is toegevoegd, mag de soep niet meer koken.
Miso invriezen in handige porties
Miso wordt niet hard in de vriezer, dus je kunt gewoon een portie eruit scheppen met een lepeltje.
Je kunt het lang bewaren in een gesloten verpakking, maar zorg ervoor dat je de pasta na openen in de koelkast bewaart. Daarna is hij nog beperkt houdbaar. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies.
Miso heeft een complexe smaak vol umami. Het product dat qua smaak het dichtst in de buurt komt van miso is wellicht sojasaus, maar om de textuur van miso na te bootsen zou je wat sojasaus kunnen mengen met een paar lepels tahini. Ook andere umami-bommen zoals vissaus zijn hier goed in te zetten.
Sojasaus is de gemakkelijkste vervanging voor miso-pasta omdat dit de meest voorkomende is om in huis te hebben. Hoewel sojasaus ook wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, is het een eenvoudigere smaak. Het is ook zouter dan miso-pasta.
De Japanse marinade voor dit gerecht is een echte winnaar! En het geluk wil dat jij van chef Amanda leert hoe je 'm gemakkelijk kunt maken: je mixt sojasaus, misopasta, gember, knoflook, olie, suiker en azijn tot een gladde marinade.
Genmai miso (ongepasteuriseerd) is een gemiddeld krachtige Japanse smaakmaker die op traditionele wijze gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen en ongepolijste bruine rijst.
Griekse yoghurt kun je gerust nog één à twee weken na vervaldatum opeten. Voorwaarde is wel dat je 'm al die tijd in de koelkast hebt bewaard.
Witte miso, ook wel shiro genoemd, varieert van wit tot licht beige, de smaak is hartig maar ook zoet. Een goede smaakmaker voor dressings, opgeklopte boter of bijvoorbeeld mayonaise. Witte miso gaat ook heel goed samen met de paddenstoelen in deze vegan lasagne.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan. Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of de kwark, melk of yoghurt nog goed is.
Miso is een vrij ongekende bruine (bouillon)pasta uit de Japanse keuken. Ze wordt verkregen door een lange melkzuurfermentatie in cederhouten vaten (12 à 18 maanden) van gele sojabonen, zeezout én meestal een graan (rijst of gerst), en dat onder invloed van een schimmel/zwam (Aspergillus orizae).