Hextril is aangewezen bij: Mondaandoeningen van infectieuze oorsprong: ontsteking van de mond en het tandvlees, ontsteking van het tandbed en wortelvlies, ettervloed. Pijnlijke aften en andere candidosen van het mondslijmvlies (besmetting door schimmels). Ontsmetting bij heelkundige ingrepen in de mond.
Wegens zijn werking gericht tegen bacteriën en schimmels is Hextril aangewezen: - Als ontsmettingsmiddel van de mondholte (voor kortdurende toepassing). - Ter voorkoming van infectie na het trekken van tanden en kiezen. - Bij ontstekingen van het mondslijmvlies, tandvlees en de tong.
Aften zijn een bron van irritatie en stress die ons dagelijks leven beïnvloeden en invloed kunnen hebben op ons welzijn. Aften zijn niet besmettelijk, tenzij ze veroorzaakt worden door het herpes simplex virus.
Meestal is de oorzaak van het ontstaan van aften onbekend. Sommige onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen het ontstaan van aften en tekorten aan vitamine C, vitamine B12, foliumzuur en ijzer. Dit is gedeeltelijk te voorkomen door gezond en gevarieerd te eten en te zorgen voor een goede weerstand.
In principe verdwijnen aften vanzelf binnen 14 dagen. Als de aft in je mond groter is dan één centimeter kan dit langer duren. Neem contact op met de huisarts als de aft niet binnen twee weken is genezen of als je koorts krijgt en jezelf ziek voelt.
Hoe lang duurt het voordat een afte verdwijnt? In het algemeen geldt dat hoe groter het zweertje is, hoe langer de genezing duurt. Gewoonlijk verdwijnt een afte vanzelf binnen twee weken.
Aften kunnen erg pijnlijk zijn. Daarom geef je ze niet graag door aan de mensen om je heen. Gelukkig zijn aften over het algemeen niet besmettelijk. Je kunt ze niet doorgeven als je iemand zoent, speeksel uitwisselt, uit elkaars glas drinkt of ander lichamelijk contact hebt.
Aften beginnen vaak als blaasjes die later stuk gaan, waardoor de aft verandert in een pijnlijk zweertje. Een aft in de mond herkent u aan de grijswitte of gele kleur met een rode ontstoken rand. Tijdens het eten van zuur of erg warm voedsel kan een aft u stekende pijn bezorgen. Heeft u vaak last van aften?
Aften zijn kleine witte zwellingen of zweertjes, omgeven door rood weefsel. Aften zijn niet besmettelijk. Dit in tegenstelling tot de koortslip, waarmee ze vaak verward worden, die veroorzaakt wordt door het besmettelijke herpesvirus. Aften bevinden zich echter altijd binnen in de mond en de koortslip buiten de mond.
Daarom gebruikt u Hextril best niet meer dan 10 dagen zonder een arts of tandarts te raadplegen. Elk contact met de ogen vermijden. Enkel lokaal gebruiken; de mondspoeling dus niet inslikken.
U kunt een ontsteking of wond in uw mond spoelen met zout water. Gebruik voor de mondspoeling een zoutoplossing, ofwel een theelepel zeezout, per kopje lauw water. Spoel vervolgens 30 seconden uw mond met het zoute water. Pas wel op voor overmatig of langdurig gebruik van zout water.
Helaas staat chloorhexidine naast zijn antibacteriële werking ook bekend als middel met bijwerkingen: Smaakveranderingen. Verkleuringen van de chloorhexidine door voedsel dat rijk is aan tannines en ijzer. Verkleuringen van de tanden door het roken.
Aften zijn gevoelige oncomfortabele blaasjes in de mond, vaak wit of gelig van kleur met een rode, ontstoken rand eromheen. Je kan ze aantreffen aan de binnenkant van je wang, lippen of onder de tong. De oorzaak is nog onbekend, maar ze gaan meestal na ongeveer 7 dagen vanzelf over.
Uitzonderlijk is er een onderliggende ziekte. De aften zijn dan vaak groter en langer aanwezig. Dit kan onder meer voorkomen bij de ziekte van Behçet, coeliakie, inflammatoire darmaandoeningen (zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) of hiv-infectie.
Ontsmettende (mond)spoelingen verminderen het aantal bacteriën in de mond. Chloorhexidine mondspoeling, kamille of waterstofperoxide kunnen om die reden een gunstige werking hebben op aften.
Weet je dat verse gember goed kan helpen tegen aften (pijnlijke, open zweertjes in je mond)? Deze tip kregen we van Marie-Janne: leg een stukje verse gember 10 minuten tegen de aft aan. Het prikt een beetje maar de pijn vermindert snel en het helpt bij het genezen.
Het allereerste is je mond grondig spoelen met een milde zoutwater oplossing of mondwater; Stopt het bloeden niet, vouw dan een steriel gaasje dubbel en druk het gedurende 10 tot 15 minuten tegen het wondje aan; Het gebruik van een ijspak wil ook helpen om de pijn te verzachten.
Een afte is een wit- of grijskleurig blaasje in de mond met een rode rand. Meestal zijn ze rond- of ovaalvormig met een grootte van circa 2 tot 5 millimeter. Een voorbeeld van hoe een afte eruit ziet: Soms is het zweertje groter dan 5 millimeter.
Zendium en Parodontax
Dit zijn Zendium en Par0dontax. Uit ervaringen van consumenten is gebleken dat beide tandpasta's een gunstig effect hebben op aften. Doordat ze mild zijn, minder of geen menthol bevatten en geen SDS bevatten, hebben ze minder effect op het slijmvlies en dus op het ontstaan van aften.
Ook erfelijke factoren en emotionele stress kunnen een rol spelen bij het ontstaan van aften. Baby's hebben vaak last van spruw. Dit ziet er uit als een witte aanslag in de mond, maar dit zijn geen aften. Spruw wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie.
Mondspoeling: spoel 2 maal per dag uw mond gedurende 1 minuut met 10 ml vloeistof. Spuug de vloeistof daarna uit. Slik niet door. Mondspray: verstuif de spray 2 keer per dag op uw tandvlees.
Aften zijn grijswitte of gele blaasjes met een rode ontstoken rand in de mond. Ze zitten meestal met meerdere tegelijk aan de binnenkant van de lippen en de wangen, onder de tong en soms ook in de keel. Aften ontstaan meestal op de kinderleeftijd of tijdens de puberteit en komen vaak terug.
Zweren en bultjes op de tong kunnen veroorzaakt worden door een herpes-simplex-infectie van de mond, aften, tuberculose, een vroeg stadium van syfilis, bacteriële- en virusinfecties.
Wat doet chloorhexidine voor in de mond en waarbij gebruik ik het? Chloorhexidine doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen of tandbederf kunnen veroorzaken. Het wordt gebruikt bij infecties in de mond of om dergelijke infecties te voorkomen.