Laat de barbecue minstens 24 uur staan om af te koelen. Kolen gloeien echt nog heel lang door, twijfel hier niet aan! Geen tijd of geduld? Strooi dan voorzichtig zand over de kolen of briketten om deze te laten doven.
As moet in de vuilnisbak
De as van de barbecue mag niet in de GFT-bak omdat as het composteerproces verstoort. Ook kunnen asresten schadelijke stoffen bevatten. Het kan gewoon bij het restafval.
Het eenvoudige antwoord op deze vraag is: ja, je kunt houtskool opnieuw gebruiken. Het is niet noodzakelijk om alle houtskool te vervangen voor elke keer dat je de barbecue gebruikt.
Het beste antwoord. Alles wat de vorige keer niet volledig is verbrand, kan je weer gebruiken, wel moet je de as weg halen.
Houtskool(as) hoort bij het restafval. De as en overgebleven kolen van de barbecue mogen niet in de gft-container, omdat dit het composteerproces verstoort. Wijnflessen en sausflesjes. Glas mag met restjes en deksel in de glascontainer.
Actieve kool zorgt voor een gezondere bodem voor je planten, omdat het schimmels tegengaat en schadelijke stoffen opneemt. Daarnaast zorgt het voor goede drainage, waardoor de wortels beter groeien.
As van verbrand hout is vaak goed voor de tuin. Het materiaal vormt namelijk een rijke bron van kalk, kalium en sporenelementen. Goed nieuws voor de tuinliefhebber, want veel planten hebben deze stoffen nodig om gezond te blijven, goed te groeien en een gezonde knopontwikkeling en bloei door te maken.
Bewaar ze in de koelkast of in een koele kelder. De kolen zijn zo tot 2 maanden houdbaar. Kleinere kolen zoals spruitjes en kolen met roosjes zoals bloemkool of broccoli zijn minder lang houdbaar, maar toch nog steeds langer dan een week, in de koelkast.
Vuur geeft je warmte, bescherming en licht. De verbranding van schoon hout zorgt echter ook voor houtskool en as welke goed te gebruiken zijn bij allerlei survivalsituaties. Zo kun je er zeep van maken, je tanden ermee poetsen en meer. In dit artikel behandelen we kort enkele van deze mogelijkheden.
Barbecueën met deksel komt namelijk niet alleen ten gunste van de smaak, maar bevordert tevens de veiligheid en netheid tijdens het barbequen. Door de barbecue te gebruiken met de deksel voorkom je de vorming van vlammen en dient ook nog eens als bescherming tegen rondvliegend as.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
Overgebleven as van eerdere barbecuesessies kunnen de luchttoevoer verstoren. Hierdoor kunnen kolen en/of briketten minder goed branden. Daarnaast houdt overgebleven as ook vocht vast, wat kan leiden tot roest in uw barbecue.
Je kunt ervan uitgaan dat bij de meesten 5-6 satéstokjes naast elkaar kunnen liggen als je ze zelf maakt met grotere stukjes vlees. Heb je grotere schouderkarbo's, dan kan je er ong. 4 op kwijt of 6 als ze kleiner zijn en de BBQ langwerpig.
Je kan de kool buiten de koelkast bewaren, maar hij is langer houdbaar in de koelkast. Verpak een stuk kool in plastic folie en bewaar in de koelkast.
Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten kunnen het beste in de koelkast bewaard worden. Gesloten kolen zoals spitskool, groene kool of rode kool zijn het langst houdbaar in de koelkast, maar kunnen ook buiten de koelkast worden bewaard.
Je kunt kolen en briketten hergebruiken
Nu kan je de onverbrande of gedeeltelijk verbrande kolen of briketten uit de barbecue halen. Deze kan je weer prima gebruiken voor de volgende keer. Nu zou je de onderste schuif mogen gebruiken om de as in de gaatjes te schuiven.
As heeft dezelfde werking als kalk: je gazon wordt er minder zuur van. Mos houdt juist van zure grond. As werkt wel veel sneller tegen mos dan kalk, na twee weken kun je al verkleuringen zien in het mos. Je kunt de as gedurende de hele winter uitstrooien.
De as van goed verbrand en vooral schoon hout is prima te gebruiken als meststof in je (moes) tuin. Je kunt hiervoor de as uit je open haard, de kachel maar ook de barbecue gebruiken. Als je die as nú verzamelt kun je er in het voorjaar je tuin mee verrijken!
U doet het waarschijnlijk zelden tot nooit, maar in de tuin plassen is helemaal zo gek nog niet. Urine bevat namelijk stikstof en fosfaat, en beide zijn goed voor de plantjes. Fosfaat wordt op dit moment vooral uit mijnen gehaald, maar die raken langzaam maar zeker uitgeput.
Actieve kool kan stoffen aan zich binden en ze onschadelijk maken. Bij vergiftigingen en bij bepaalde vormen van jeuk door problemen aan de lever of de nieren. Het pakt de oorzaak van de jeuk niet aan. Werd vroeger gebruikt bij diarree, maar daartegen werkt het niet.
Houtas kun je (maximaal 100 gr per m2) gebruiken voor bijna alle groenten en fruit bij het begin van de teelt of tijdens het groeiseizoen. Kalium bevordert de knolvorming, bloemvorming, kleur, bewaarbaarheid, vruchtzetting,... Koolgewassen genieten vooral van de extra calciumgift.
Houtas in je composthoop
Je kunt ook as in je composthoop verwerken, maar dan echt in maar in heel beperkte mate. Het voegt mineralen toe, maar het zorgt er tevens voor dat het stikstofgehalte in je mesthoop afneemt.
U dient uw houtskool of briketten droog te bewaren. Bewaar ze op een droge plek op de grond. Een garage of schuur is hier 's zomers zeer geschikt voor. In de winter kunt u ze het beste droog op uw zolder bewaren.